„Mă, Victore, a început să m-apuce sila”, „Ce vă recomandă? - Vocea şi talentul” - povestea replicilor celebre din filmele comuniste, care au ajuns virale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziua de astăzi se numesc "Meme" (citit miim) şi înseamnă o poză sau o înregistrare video care se răspândeşte viral pe internet. Foarte multe fotografii sau videouri ajung să se răspândească în spaţiul virtual, în fiecare zi, cu repeziciune, însă doar câteva dintre ele reuşesc să ajungă cu adevărat viral.

Mai multe replici din filme celebre create în epoca comunistă au ajuns să fie folosite surprinzător de mult, în zilele noastre, atât în discuţii sau texte postate pe Internet, cât şi în conversaţii directe. 

Ce avem noi aici?

"Pelicula B.D. la munte şi la mare" este una dintre cele mai citate. Filmul scris şi regizat de Mircea Drăgan a fost lansat în decembrie 1971. El prezintă aventurile a trei hoţi interpretaţi de Dem Rădulescu, Jean Constantin şi Puiu Călinescu şi ale miliţienilor care reuşesc mereu să-i prindă, în frunte cu actorul Toma Caragiu. 

"Icoana făcătoare de minuni" este una dintre scenele în care apare replica "Ce avem noi aici?"

De ce au ajuns celebre acum? Vorbele pronunţate de Toma Caragiu au fost folosite, ani mai târziu, de poliţişti şi chiar procurori care efectuează percheziţii. 

O altă replică foarte cunoscută din aceeaşi peliculă este "Ce vă recomandă? Vocea şi talentul meu". 

De ce a ajuns celebră acum? Ea a fost folosită în relaţie cu politicienii sau parlamentarii noi, aduşi pe funcţii din cauza nepotismului din partidele aflate la putere. 

B.D. la munte şi la mare. Ce avem noi aici?

Nici nu vă salut! Bună ziua!

Secretul lui Bachus

Filmul care prezintă povestea unui gestionar a apărut pe marele ecran în martie 1984. Replicile lui Ştefan Mihăilescu-Brăila sau Dem Rădulescu au rămas până azi în memoria publicului. Scenariul scris de Titus Popovici şi apoi pus pe peliculă de regizorul Geo Saizescu. 

Într-un interviu acordat în urmă cu 11 ani de către Geo Saizescu, regizoul aprecia drept spectaculoasa evoluţia lui Ştefan Mihăilescu-Brăila în calitate de mafiot al Epocii de Aur.

Oamenii muncii se odihnesc

Fără poezie, viaţa e pustiu

Un fleac. M-au ciuruit

Seria B.D. a fost una de comedie, înainte de a fi un film poliţist. Adevăratul film poliţist dinainte de 1989 era "Cu mâinile curate", unde Sergiu Nicolaescu joacă un dublu rol - acela de regizor şi de actor. Comisarul Miclovan se lupta în filmul din 1972 cu bandele de mafioţi din Bucureştiul postbelic. 

Replici precum "Un fleac. M-au ciuruit!", rostită de comisarul Miclovan atunci când este grav rănit, sau "Nu trageţi, Dom' Semaca, sunt eu, Lăscărică" spusă de Gheorghe Dinică au intrat în mintea publicului românesc.

Caragiale şi o replică numai bună pentru alegeri

Un film făcut după o scenetă de Caragiale nu putea să lipsească de pe această listă. Celebrul "Amice, eşti idiot". Replica, rostită de maestrul Radu Beligan, apare într-o discuţie cu actorul Marin Moraru. 

De ce a devenit celebră acum? Caragiale a scris multe replici care sunt folosite în vorbirea curentă, contemporană. Clipul video de doar câteva secunde care conţine remarca lui Radu Beligan este folosit în special pe forumuri sau grupuri de Facebook ca ultimă replică în faţa unei situaţii ridicole sau în cazul în care interlocutorul îşi dovedeşte limita intelectuală.

O altă secvenţă care a revenit în actualitate în timpul alegerilor prezidenţiale din toamna lui 2014 face parte din pelicula  lansată în 1993, după un roman de Marin Preda. Filmul este realizat după Revoluţie, dar tematica era una care ţinea de comunism. "Mă, Victore, a început să m-apuce sila", sunt cuvintele cu care Gheorghe Dinică descria foarte bine lehamitea alegătorilor români înainte de alegerile prezidenţiale. 

De ce a devenit celebră acum? Clipul a devenit viral pe Internet tocmai pentru datorită potrivire de prenume a personajului Victor Petrini cu Victor Ponta.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite