Malurile lacului Techirghiol au fost reabilitate cu bani europeni: plajă mai mare, locuri de plimbare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii şi pacienţii care vor veni din sezonul estival următor să-şi caute sănătatea pe malul Lacului Techirghiol vor avea parte de o surpriză: zona din preajma apei s-a schimbat cu totul, majoritatea lucrărilor făcându-se cu fonduri europene.

Techirghiolul, micuţul orăşel pierdut pe drumul Mangaliei, renumit doar pentru tratamentele balneare, reprezintă o nouă atracţie pentru turişti. Primăria a reuşit să schimbe faleza după ce a atras fonduri europene.

Demult, localnicii numeau marginile lacului Techirghiol „o şerpărie“. O baie în apa lacului tămăduitoare presupunea escaladarea malurilor neamenajate, pline de buruieni şi de mizerie. Încet-încet, lucrurile s-au schimbat şi astăzi faleza concurează cu cea a marilor oraşe.

Simbolul oraşului, orbul Techir, îi aşteaptă nemişcat, sub forma unei statui, pe cei care cred în minunile lacului Techirghiol. Legenda spune că Techir, un bătrân olog şi orb, care călătorea pe un măgar, a ajuns pe malul lacului care azi îi poartă numele şi a rămas împotmolit în mâl. Mult timp s-ar fi chinuit turcul să iasă din nămol, însă când a reuşit să scape, a întrezărit o geană de lumină, iar picioarele i-au dat ascultare.

Anual, mii de oameni vin aici să-şi caute sănătatea. Aroape că nu există tratament din care să lipsească cura heliomaină. Cei care se vor plimba de acum pe marginea lacului vor vrea să petreacă astfel cât mai mult timp.

Plaja lui Techir

Pe marginea lacului Techirghiol a fost amenajată acum o plajă în suprafaţă de 14.000 mp, realizată prin aport de nisip. Paralel cu plaja, există o grădină de recreere de 46.800 mp, precum şi o zonă de băi reci de 7.400 mp. Pe plajă sunt trei posturi de salvamar, două puncte de prim-ajutor, trei grupuri sanitare cu duşuri şi trei vestiare. Tot pe malul lacului s-a amenajat o alee pietonală pentru persoanele cu dizabilităţi, care are o lungime de 2.070 metri. Paralel, există piste pentru biciclete. Cei care doresc să se plimbe pe două roţi pot parcurge 2.378 de metri.

Zona de recreere dispune de reţele de alimentare cu apă potabilă, de evacuare a apelor uzate şi pluviale, dar şi de iluminat stradal. Capacitatea parcărilor în zonă este de 175 de locuri. Lucrările la proiectul care s-a ridicat la 11.999.393,76 lei s-au derulat în perioada 31.07.2012 – 30.09. 2015. El a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5. Investiţiile nu s-au oprit doar la malurile lacului şi cu aceşti bani au fost reabilitate străzile adiacente, cum ar fi Ecaterina Teodoroiu, Muncii şi Dr. Ion Tătăranu.

Debarcader şi un centru SPA, noi proiecte

Primarul localităţii, Adrian Stan, a spus că fondurile europene au reprezentat pentru oraş singura soluţie de dezvoltare, întrucât cu banii de la bugetul local nu s-ar fi reuşit să se schimbe faţa oraşului. Şi investiţiile din Techirghiol nu se opresc aici. „Mai avem proiecte de peste 10 milioane de euro, pe care le vom depune în următorul exerciţiu financiar. Practic, încercăm să accesăm fonduri de la 1 ianuarie 2016“, a spus edilul.

Un vis mai vechi al Techirghiolului, un centru SPA, pe care nu au putut să-l ridice nici Sanatoriul Balnear şi de Recuperare şi nici Primăria, ar putea deveni o realizare în următorii ani. „Am renunţat la proiect întrucât nu am putut aduce contribuţia noastră. El se ridica la suma de trei milioane de euro şi noi trebuia să venim cu jumătate de sumă, şi nu am avut banii ăştia, dar pe noua axă trebuie să avem o contribuţie de doar 2%. Ne-am gândit să îi dăm o nouă tentă, de şcoală de chimioterapie“, a spus Adrian Stan.

Pe viitor, pe malul lacului se va amenaja şi un debarcader modern. În prezent, cele câteva ambarcaţiuni uşoare care navigă pe lac îşi aruncă parâmele pe un ponton vechi, din lemn. În urmă cu câţiva ani, Elena Udrea, când se afla la cârma Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, a promis fonduri pentru construirea unui debarcader. Ulterior, finanţarea a fost redusă şi din proiect s-a ales praful. Pontonul actual a fost ridicat din bani de la bugetul local.

Localnicii sunt foarte încântaţi de noua imagine a oraşului lor. Steluţa se plimba cu fetiţa pe aleea de promenadă de pe marginea lacului. Cea mica era în picioarele goale. „Nu era înainte aşa frumos şi aranjat cum este acuma. Ar mai fi de aranjat debarcaderul. Înainte erau multe  vaporaşe şi şalupe. Acum, o singură bărcuţă s-a plimbat cu turiştii pe apa lacului în această vară“, spune femeia.

Ea este mulţumită de faptul că prin aceste proiecte s-a păstrat ceea ce este frumos şi vechi şi s-a adus un plus de valoare prin noile lucrări. Ea spune că oraşul are şi o nouă casă de cultură dar, ceea ce este mai important, o sală de spectacole care poartă numele lui Jean Constantin, îndrăgitul actor care s-a născut în Techirghiol, în 1927. Marele om al scenei obişnuia des să îşi viziteze locurile unde a copilărit şi a lăsat în urmă atâtea amintiri. 

Vă mai recomandăm:

Cum s-a dus farmecul de altădată din Vama Veche: de la ţinutul sălbatic al anilor '80, străbătut de turme de mioare, la refugiul destrăbălării tinerilor rebeli

Jurnal de vacanţă. Altfel de călătorie prin împrejurimile zonei Vama Veche-2 Mai

FOTO VIDEO Poveşti de dragoste cum nici bunicii nu trăiau. Cele mai frumoase cereri în căsătorie, în văzul lumii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite