Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Mamaia, perla litoralului românesc, scufundată în betoane. Cum arăta staţiunea când avea mult spaţiu verde

11
27 Nov 2021 06:34:08
Autor: Mariana Iancu
Intrare în Mamaia FOTO Facebook Constanţa de altădată
Intrare în Mamaia FOTO Facebook Constanţa de altădată

Staţiunea Mamaia, supranumită „Perla litoralului românesc“, a cunoscut gloria în anii ’70 – ’80, atunci când nisipul era împărţit de turişti români şi străini deopotrivă. Lux însemna să ai o umbreluţă de soare deasupra capului şi un Cico în mână.

Adulţii de astăzi îşi amintesc cu nostalgie, dar şi cu tristeţe, de Mamaia copilăriei lor. 

În urmă cu trei - patru decenii, staţiunea era aerisită. Tot bulevardul care străbate staţiunea avea pe mijloc un culoar de spaţiu verde, iar în faţa hotelurilor erau plantate flori. Din dorinţa de a fluidiza traficul, foştii primari ai Constanţei au decis eliminarea tronsonului de spaţiu verde. 

GALERIE FOTO CU MAMAIA DE ALTĂDATĂ 
 
Între Mamaia, cap Hotel Condor şi Tabăra de Copii din Năvodari nu exista niciun hotel, niciun complex de apartamente, ci doar vegetaţie. Acum sunt numai betoane, pe care dezvoltatorii le numesc „locuinţe de lux“. 

Nici malul lacului Siutghiol nu era sufocat de construcţii. Acum, toată zona este parcelată şi pe ea au apărut blocuri peste blocuri, fără să se respecte nicio regulă urbanistică. „Dacă priveşti Mamaia dinspre lac, pare că se va prăbuşi sub betoane“, spun constănţenii. 
 
În Satul de Vacanţă, care acum e un kitsch, funcţionau altădată doar căsuţe tradiţionale, fiecare purtând denumirea unui judeţ din România. 

De departe, Parcul Tăbăcărie, poarta de intrare în staţiunea Mamaia, era o oază de verdeaţă. Adulţii de astăzi îşi amintesc cu nostalgie de trenuleţul cu care se plimbau prin parcul care nu era ciuntit de construcţii. 
 
Vă mai recomandăm:
 
Patron de agenţie de turism: „Trebuie să moară două generaţii pentru ca litoralul să scape de haina comunistă“
 
Costineşti, vara lui 1991. Cum arăta Staţiunea Tineretului în vremurile bune, când nu era o groapă de gunoi VIDEO

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Un cititor
27.11.2021, 08:35:02

Presa va da mult si bine asemenea stiri, indeosebi acum cand tara a fost scapata iar in mana PSD. Un PSD care nu vede alte probleme ale tarii inafara de asigurarea hranei si a hartiei igienica. Si aceste doua asigurate int-un mod total insuficient, ele fiind mai mult populiste, nu acopera nici macar cosul zilnic. Probleme din acestea sunt in absolut toata tara. Fie sunt lucrari facute in ac mod, fie sunt ruine (la propriu) ale trecutului economiei comuniste sau depozite de mormane de gunoaie. Peste tot troneaza ruinele mastodontilor economici ai lui Ceausescu. Acesti guvernanti nu au fost in stare, macar sa curete terenurile de asemenea privelisti, daramite sa inlocuiasca economia distrusa tot de catre PSD prin mai marele lor Iliescu, sa ininlocuiasca ce s-a distrus cu obiective economice noi. Nicaieri innafara tarii nu vom vedea vreo tara care arata ca Romania, arata ca dupa bombardament.

+4 (6 voturi)
Ludwig
27.11.2021, 09:33:51

Ca s-a construit nu e un lucru rau caci a fost stimulata industria, mana de lucru, bani, etc. Problema e ca s-a construit cu autorizatii luate pe spaga cu nerespectarea planului urbanistic. Trebuiau obligati sa asigura o suporafata de spatiu verde egala cu constructia. Daca in comunism stateam si ne omoram pe un loc la mare ca nu gaseai loc fiind putine spatii de cazare si imposibilitatea de a pleca afara, azi avem spatii de cazare la greu, dar statiunile sufera din lipsa spatiilor verzi si haosului arhitectonic. Nu neg ca s-au facut si hoteluri frumoase, cu gust ce lasa masca si pe unul din occident. Dar astea sunt cazuri mai rare.

+12 (14 voturi)
Pisicul Tunetului
27.11.2021, 10:12:53

Mazare!

+3 (3 voturi)
Calin CC
27.11.2021, 10:16:48

Toata Romania e mai mult sau mai putin ingropata in betoane praf si masini...

+6 (6 voturi)
Calin CC
27.11.2021, 10:16:03

Toata Romania e scufundata in betoane si masini. Multumim conducatorilor, investitorilor majoritari din orient care de la guma si blugi au ajuns dezvoltatori si nu in ultimul rand arhitectilor romani care prin aprobarile date au promovat nenorocirea urbanistica din care nu mai se poate scapa nici peste 500 de ani.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările