Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Mare sărbătoare pentru musulmani: Noaptea naşterii Profetului Muhammed

0
2 Jan 2015 15:10:04
Autor: Mariana Iancu
Slujbe în toată lumea în zi de mare sărbătoare pentru musulmani
Slujbe în toată lumea în zi de mare sărbătoare pentru musulmani

Vineri, 2 ianuarie, musulmanii din România celebrează sărbătoarea Mevlid Kandili, sau Noaptea naşterii Profetului Muhammed.

Evenimentul marcat în a 12- a noapte din luna Rebiul Evvel a calendarului islamic este prima dintre cele cinci nopţi luminate pentru musulmani, care de altfel sunt denumite Kandili (Mevlid Kandili - naşterea profetului Muhammed - 02 ianuarie 2015, Regaip Kandili – Noaptea conceperii Profetului - 23 mai 2014, Miraç Kandili – Ridicarea la Cer a Profetului Muhammed - 25 aprilie 2015, Berat Kandili – Noaptea Iertării păcatelor - 01 iunie 2015, şi Kadir Gecesi – Noaptea Revelării Coranului către Profetul Muhammed, 13 iulie 2015).

Nopţile sfinte din calendarul musulman au primit denumirea Kandil (Luminate), în timpul Sultanului Selim al II-lea (sec. XVI) când acesta a statuat iluminarea minaretelor moscheilor cu lumânări pentru a vesti credincioşilor caracterul sfânt al acestora.

Deoarece acest calendar este calculat în raport cu mişcarea de revoluţie a Lunii în jurul Pământului datele de celebrare a nopţilor de Kandil diferă, anual.

Muftiul Iusuf Muurat, Şeful Cultului Musulman din România, a declarat că sărbătoarea va fi celebrată prin slujbe religioase la toate lăcaşele de cult. În Constanţa la prânz, are loc un serviciu religios public, la Geamia Kumluk. Seara, de la ora 20,00 în parcul Operei  din Constanţa corul de ilahi-uri al Muftiatului Cultului Musulman din România - Dobruca ilahi korosu, va susţine un concert de muzică religioasă.

Vă mai recomandăm

FOTO VIDEO Cum s-a transformat Kurban Bayram pe meleagurile româneşti. Care este secretul baclavalelor

Muftiul Yusuf Muurat, liderul musulmanilor din ţara noastră: „Înainte de toate sunt român“

Moscheea Carol I din Constanţa împlineşte un secol de existenţă. Locaşul de cult poartă numele regelui care l-a dăruit „loialei comunităţi musulmane“

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările