Marinarii militari raportează: „Sea Shield 18, misiune îndeplinită!”. Exerciţiul NATO în Marea Neagră, la final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cele aproximativ 1.000 de mile marine parcurse, în perioada 7-11 mai, navele militare participante la exerciţiul multinaţional Sea Shield 18 au revenit în Portul Militar Constanţa. Militarii români şi străini au avut cinci zile de activităţi desfăşurate, 24 de ore din 24, în Marea Neagră.

Exerciţiul multinaţional Sea Shield 18 este cel mai mare exerciţiu planificat, organizat şi condus de Forţele Navale Române şi a cuprins proceduri standard NATO de luptă pe toate mediile de acţiune, terestru, aerian şi maritim.

Desfăşurat în perioada 4-11 mai, conform unui scenariu bazat pe o situaţie geopolitică fictivă, exerciţiul a avut ca participanţi peste 2.300 de militari români şi străini (americani, britanici, bulgari, greci, spanioli, turcia şi ucraineni), 21 de nave militare, 10 aeronave de luptă şi un submarin.

Forţele Navale Române au participat cu două fregate, două corvete, două nave purtătoare de rachete, două dragoare maritime, două detaşamente mobile de lansare rachete, nave auxiliare şi scafandri de luptă, Forţele Aeriene Române au asigurat secvenţele de luptă împotriva ameninţărilor aeriene cu trei aparate de zbor MiG 21 Lancer şi, în premieră, Forţele Terestre Române au participat cu un detaşament de infanterişti de la Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”.

Turcia a participat cu un submarin, o fregată, o navă de patrulare, un avion de cercetare MPA P 235, Bulgaria cu corveta BGS Bodri, SUA cu un avion de patrulare MPA P 8 Poseidon, Marea Britanie a participat cu trei aeronave Typhoon, iar Grecia cu ofiţeri de stat major.

Totodată, Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) a fost reprezentat de către Gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care desfăşoară activităţi specifice, în Marea Neagră, din data de 1 mai şi din componenţa căreia face parte şi fregata românească „Regele Ferdinand”.

Nava militară română va ridica ancora sâmbătă, 12 mai, pentru a continua misiunea alături de celelalte nave din grupare (distrugătorul britanic HMS Duncan, fregata bulgărească BGS Drazki, fregata spaniolă SPS Victoria şi fregata turcească TCG Gemlik) şi se va întoarce luni, 21 mai, în Portul Militar Constanţa.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Cel mai mare exerciţiu militar din flancul sudic şi estic al NATO, în plină desfăşurare în Marea Neagră

Concentrare de forţe militare în Marea Neagră. Începe cel mai mare exerciţiu din flancul sudic şi estic al NATO


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite