EXCLUSIV BOR şi-a updatat lista de preţuri pentru rugăciuni „la modă”. Cât costă sfinţirea maşinii şi a casei. Preot: „O sumă modică, dar zece lei e puţin!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile diferă de la părinte la părinte FOTO edituramateescu.ro
Preţurile diferă de la părinte la părinte FOTO edituramateescu.ro

Patriarhia a tipărit noua ediţie a Molitfelnicului, un îndrumar pentru preoţi, care vine cu o premieră: rugăciunile pentru autovehicule. Oficial, Biserica nu percepe taxe, însă „Adevărul” a făcut bursa preţurilor, care arată că românii dau şi 500 de lei pentru o maşină binecuvântată .

Una dintre cele mai populare rugăciuni făcute de preoţi, cea de binecuvântare a autovehiculelor, a devenit, de luna aceasta, oficială. Biserica Ortodoxă Română (BOR) a adăugat rugăciunea în ultima ediţie a Molitfelnicului (carte de rugăciuni, în limba slavonă – n.r.), apărut în 819 pagini, la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel. Cartea este adusă la zi periodic, ultima dată fiind revizuită în 2008, şi conţine rânduiala săvârşirii Sfintelor Taine (cu excepţia Hirotoniei), a Ierurgiilor bisericeşti şi a slujbelor pentru diferite trebuinţe, precum binecuvântarea maşinilor sau a locuinţelor.

Stoica: „BOR nu are taxe”

Rugăciunea pentru autovehicule, tradusă din limba greacă, a produs deja controverse. În opinia publică, există voci care acuză încă o dată BOR de afaceri bănoase. ”Până acum, exista o rugăciune de sfinţire a corăbiilor şi navelor maritime, numai că preoţii înlocuiau cu autovehicole, dacă era cazul. Rugăciunea introdusă în Molitfenicul publicat recent este luată de la Biserica Ortodoxă Greacă, unde se spune de 50 de ani. Nu se întâmplă nimic ieşit din comun”, a declarat pentru ”Adevărul” preotul Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. 

La scurt timp după publicarea noului Molitfelnic, au început şi supoziţiile despre tarifile percepute de preoţi pentru a face aceste slujbe de binecuvântare a autovehiculelor. Oficial, BOR respinge existenţa oricăror taxe.

”În cazul botezurilor şi al nunţilor există contribuţii benevole orientativ stabilite de parohii, pentru care se scriu chitanţe. În fiecare parohie din ţară, Consiliul Parohial stabileşte un cuantum orientativ, în funcţie de zonă, de posibilităţi, şi, dacă familia doreşte, face această donaţie pentru care primeşte chitanţă. Nu se pune însă problema de tarife, Biserica nu are aşa ceva, ci de donaţii. Restul slujbelor, că este vorba despre binecuvântarea unei case sau al unui autovehicol, rămâne la latitudinea credincioşilor”, a explicat Stoica. 

Lipsa taxelor oficiale nu îi împiedică, însă, pe credincioşi să plătească rugăciunile şi nici pe preoţi să ia sute de lei pentru blagoslovirea unei maşini sau locuinţe. Preţurile variază în funcţie de oraş, biserică şi, evident, de buzunarul fiecărui enoriaş.

Constanţa: 70 de lei maşina, 65 de lei casa

La malul mării, tarifele pentru binecuvântarea autovehiculelor sau a caselor diferă mult nu de la o localitate la alta, ci de la preot la preot. Comuna Valu lui Traian este una pe care mulţi constănţeni au ales-o pentru a se muta şi datorită impozitelor mai mici decât la oraş. Nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre mercurialul neoficial al preoţilor. O sfeştanie de numai zece minute pentru binecuvântarea locuinţei costă 50 lei. Dacă vrei să ai şi o maşină binecuvântată, mai scoţi din buzunar 20 lei. 

În Constanţa, un preot mai în etate care slujeşte la Biserica ”Sfântul Nicolae”, din cartierul Coiciu, este recunoscut printre enoriaşi pentru că nu acceptă bani. Credincioşii lasă cât vor doar în cutia milei. Colegii lui mai tineri, însă, de la alte biserici din oraş, primesc 30 lei pentru o casă binecuvântată şi 20 lei pentru blagoslovirea unei maşini.

La Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa preţurile sunt pe măsura reputaţiei bisericii. Doi enoriaşi care îşi aniversau 25 ani de căsnicie povestesc că au vrut să sfinţească acolo verighetele. ”Preţul cerut de preot a fost de 30 lei. A mers în altar şi s-a întors cu verighetele noastre după mai puţin de un minut”, îşi aduce aminte soţia. În cartierul muncitoresc Inel 1 din oraş, enoriaşii scot din buzunar, pentru binecuvântarea casei, 50 de lei pentru preot şi alţi 15 lei pentru dascăl. Aceeaşi rugăciune, dar pentru maşină, costă 70 de lei.

Bucureşti: „Dai 50 de lei, nu mai puţin”

Regulile BOR în privinţa taxelor sunt aceleaşi şi pentru preoţii din Capitală. Practic, se percep sumele stabilite orientativ de consiliile parohiale pentru cununii şi botezuri. În practic, toţi credincioşii ştiu că nu se pot duce cu mâna goală la biserică, dacă vor să le fie binecuvântate lucrurile. „Atunci când îţi sfinţeşti casa sau maşina dai cât ai. Bine, în jur de 50 de lei, că mai puţin nu prea se dă“, povesteşte doamna Elena, o credincioasă din Bucureşti, care şi-a binecuvântat recent apartamentul.

Iaşi: 500 de lei maşina „sfinţită”

Preoţii şi credincioşii din Iaşi nu se lasă mai prejos când vine vorba de rugăciuni pentru maşini şi case. De regulă, preoţii din judeţ lasă la latitudinea şoferilor suma pe care vor să o achite pentru sfinţirea autoturismului. Potrivit mărturiilor mai multor şoferi, preţul sfinţirii unei maşini porneşte de la 100 de lei atunci când preotul vine la tine acasă. Suma poate fi mai mică atunci când, mai ales la mânăstiri, sunt organizate rutialuri de sfinţire la comun a bunurilor. În funcţie de buzunar, unii şoferi admit că “atenţia” dată preoţilor ajunge şi la 500 de lei. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul sfinţirilor caselor sau apartamentelor. În medie, pentru un apartament se plăteşte circa 100 - 150 de lei.

Neamţ: O colivă şi 50 de euro

În mănăstirile din Neamţ, tarifele practicate pentru sfeştania maşinilor nu sunt făcute publice, dar se negociază direct cu preotul, la faţa locului. “Nu este un preţ anume, vorbiţi aici cu părintele. Doamne-ajută!”, a fost răspunsul telefonic al unui călugăr de la Mănăsitrea Pângâraţi, de lângă Piatra Neamţ. Şoferii care vor să se asigure că vor avea drum lin şi vor fi feriţi de accidente ştiu, însă, unii de la alţii care e piaţa: “Te duci cu o colivă din fructe şi plăteşti apoi cât te lasă inima, adică 50 sau 100 de lei. Îţi dă cu agheasmă peste tot, şi pe la motor, şi pe la geamuri şi prin maşină. Cine are vreun Mercedes de lux sigur dă măcar vreo 50 de euro”, spune Cătălin Prisecaru (34 de ani), din Piatra Neamţ.

Suceava: 100 de lei, la Putna

La Mănăstirea Putna din Suceva, aleasă de mulţi şoferi pentru binecuvântarea autoturismelor, sumele pentru rugăciuni ajung, în medie, la 100 de lei. În oraş, la o biserică de cartie, pentru sfinţirea unei o maşini se plăteşte între 50 şi 100 de lei, iar pentru un apartament binecuvântat se achită între 50 şi 200 de lei, în funcţie de numărul de camere şi de dărnicia beneficiarului. „Pentru maşină am plătit 50 de lei, iar pentru un apartament cu două camere am dat o sută de lei”, ne-a spus o tânără care a apelat la preotul de la Biserica ”Sf. Andrei”, din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava.

Preot în Craiova: „Zece lei nu e bine”

”Deocamdată, nu se ştie ce sumă vom percepe pentru binecuvântarea maşinii. Aduceţi maşina în curtea bisericii, iar noi facem o rugăciune. Daţi şi dumneavoastră cât vreţi, o sumă modică…”. Aşa îşi începe negocierea rugăciunii pentru blagoslovirea unui autoturism preotul Adrian Stănulică, de la Biserica Sfinţii ”Mihai şi Gavril” din Craiova. ”Suma modică”, evaluată de enoriaş la zece lei, nu este, însă, aceeaşi gândită de preot: ”Zece lei nu este bine, nu e de ajuns, dar vă gândiţi dumneavoastră”, a explicat preotul. 

Sfeştania, ca în dragoste

„Sfeştania este rugăciunea cerută de creştinii ortodocşi care vor să se înconjoare de protecţia divină. Se face de obicei în casele credincioşilor, dar cum modernitatea ne-a aşezat mai mult în maşină decât acasă, s-a ivit această necesitate a sfinţirii maşinii, care este un mijloc de transport foarte riscant.

Înainte se făcea o binecuvântare a corabiei care parcurge drumul, acum a fost adaptată devenind o rânduială unitară de binecuvântare a maşinii. Nu există un timp anume pentru sfeştanie, se face atunci când omul simte că are nevoie de ajutor. Nu are calendar, este ca în dragoste: nu ştii când, cum şi de ce vine“, ne învaţă părintele Cezar Axinte de la Arhiepiscopia Tomisului.


Slujbă de sfinţire pentru un morman de jocuri de societate FOTO boardgames-blog.ro

sfestanie jocuri FOTO boardgames-blog.ro

La acest material au contribuit Adrian Boioglu, Ionuţ Ungureanu, Cristina Răduţă, Dinu Zară, Florin Jbanca, Andreea Mitrache, Ionuţ Benea şi Sînziana Ionescu/ Sursa foto: Editura Mateescu


Pe aceeaşi temă: 

Drumul Crucii şi al Pocăinţei în jurul Chişinăului

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis: preoţii nu se pot asocia în sindicate

Ortodocşii clujeni organizează o procesiune specială de Rusalii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite