Măsuri noi pe plajele Vadu şi Corbu: parcări şi bariere pentru accesul controlat al turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plaja din Corbu Sursa wildstate.ro
Plaja din Corbu Sursa wildstate.ro

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a adoptat un set de măsuri pentru protejarea zonelor sălbatice care sunt din ce în ce mai vizitate de turişti.

Plajele Vadu şi Corbu sunt situate în zona de dezvoltare durabilă (economică) a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), fiind preferate de turişti pentru „cură heliomarină“, cum spun autorităţile. Aici, în perioada estivală, mai ales în week-end, se înregistrează un mare aflux de turişti ceea ce a determinat Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) să adopte măsuri pentru evitarea unui impact negativ asupra habitatelor identificate în aceste zone.

O asemenea măsură a fost amplasarea de bariere şi panouri de informare.

Astfel, în vecinătatea plajei Corbu au fost amplasate 6 panouri de informare şi 3 bariere în zona economică a RBDD. Barierele s-au amplasat pe 3 dintre cele 5 drumuri identificate în zonă, la limita dintre domeniul public de interes naţional şi proprietăţile private.

Tot pe limita proprietăţilor, la fiecare barieră au fost instalate panouri de informare prin care turiştii sunt înştiinţaţi în legătură cu obligativitatea achiziţionării permiselor de acces pentru turişti şi pentru vehicule, precum şi avertizarea referitoare la interzicerea accesului autovehiculelor pe suprafaţa plajei.

Pentru parcarea autoturismelor, Primăria Corbu a amenajat 3 parcări, dintre care una este amplasată pe proprietatea primăriei şi celelalte două pe proprietate privată.

Accesul autoturismelor în perimetrul RBDD se face doar în baza permisului eliberat de ARBDD, iar staţionarea acestora se poate face doar cu acordul proprietarilor terenurilor şi fără a avea un impact negativ asupra factorilor de mediu, cu respectarea de către titular a legislaţiei de mediu în vigoare.

În acest an, în zona Corbu se vor mai amplasa încă 2 bariere, astfel: una pe drumul situat în vecinătatea unităţii militare - zona câmpului de antene şi alta pe drumul de acces situat în vecinătatea ţevilor Petroconst.

În vecinătatea plajei Vadu au fost amplasate 2 panouri: un panou de informare în extravilanul localităţii Vadu, la intrarea în perimetrul RBDD, pe partea dreaptă a drumului şi un altul la bifurcaţia drumului către zona strict protejată Grindul Chituc. Autoturismele au putut fi parcate în zona  punctului de colectare SC Marimar VB Company SRL.

O altă măsură adoptată de ARBDD a fost angajarea unui „Studiu de evaluare a zonelor de litoral Corbu, Vadu, Portiţa, Sf. Gheorghe şi Sulina în vederea reglementării activităţilor turistice în raport cu protecţia speciilor şi habitatelor costiere“. 

Studiul va fi disponibil la începutul lunii iunie.

„În funcţie de rezultatele şi concluziile acestui studiu, pentru zonele identificate ca pretabile pentru activităţi de îmbăiere se va elabora un set de reglementări pentru desfăşurarea activităţilor economice.

Forma sub care se vor administra pe viitor aceste zone costiere desemnate prin studiu (inclusiv salubrizarea acestora) este cea de parteneriat cu primăriile/autorităţile locale, în condiţiile de autorizare impuse de legislaţia specifică aplicabilă pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Ca autoritate de mediu, ARBDD este cea care va stabili toate normele şi regulile impuse pentru desfăşurarea acestor activităţi sezoniere asfel încât să permită o cât mai bună protejare a ecosistemelor sensibile din zonă“, precizează ARBDD într-un comunicat de presă. 

Pe aceeaşi temă: 

Cherhanalele de pe litoral, delicatesa gastronomiei din Dobrogea. Unde mergi să mănânci un peşte făcut ca la carte

Cherhanalele de pe litoral, delicatesa gastronomiei din Dobrogea. Unde mergi să mănânci un peşte făcut ca la carte

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite