Măsuri radicale pentru stoparea răspândirii pestei porcine africane: Începe vânătoarea mistreţilor din Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) a decis să înceapă vânătoarea mistreţilor din Dobrogea, porcii mistreţi fiind consideraţi principala sursă de transmitere a pestei porcine africane.

Regiunea de S-E a României, este cea mai afectată de răspândirea pestei porcine africane. Boala a fost confirmată în 84 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa şi Galaţi. Au fost ucişi 11.772 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 3 ferme comerciale, până în data de 02.08.2018, au fost ucişi 49.647 de porci. Acţiunea de ucidere în două ferme comerciale a fost finalizată şi s-a efectuat prima dezinfecţie, iar în cea de-a treia s-a început uciderea porcilor.

Conform oficialilor DSVSA Tulcea, prin decizia luată pe 1 august de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) de vânare a porcilor mistreţi din zona Dobrogei se încercă limitarea răspândirii virusului în zonele limitrofe. În judeţul Tulcea vânătoarea se va efectua de reprezentanţii asociaţilor de vânătoare, inclusiv pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei delta Dunării, zonă unde vânătoarea era strict interzisă.

În schimb, subprefectul judeţului Constanţa, Levent Accoium, a declarat că se va apela la toate autorităţile care pot efectua vânătoarea mistreţilor, inclusiv armata.

În urmă cu două săptămâni, oficialii DSVSA Tulcea declarau pentru „Adevărul” că vânătoarea mistreţilor nu este o soluţie optimă deoarece animalele s-ar speria şi ar răspândi boala mai repede în alte regiuni.

Conform ANSVSA, la începutul lunii aprilie, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:

Regiunea de N-V a României:
–  Judeţul Satu Mare – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 9 cazuri la porci mistreţi,
–  Judeţul Bihor – 21 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ,
–  Judeţul Sălaj – 2 cazuri la mistreţi.

Regiunea de S-E a României:
–  Judeţul Tulcea – 471 de focare, din care 467 focare în gospodăriile populaţiei, un focar în exploataţie comercială de tip A, 3 focare în exploataţii comerciale industriale şi 17 cazuri la porci mistreţi,
–  Judeţul Brăila – 14 focare în gopodăriile populaţiei,
–  Judeţul Constanţa – 16 focare în gospodăriile populaţiei,
–  Judeţul Ialomiţa – 16 focare în gospodăriile populaţiei,
–  Judeţul Galaţi – un focar într-o gospodărie.

Prin focar de PPA se înţelege evoluţia bolii într-o exploataţie care numără unul sau mai mulţi porci, la care s-a confirmat infecţia cu virusul pestei porcine africane.

Autorităţile au început plata primelor despăgubiri către crescătorii de porci, valoarea fiind de 8-12 lei/kilogramul viu al animalului.

Pe aceeaşi temă:

Au început plăţile compensatorii în cazul pestei porcine. Câţi bani primesc crescătorii de porci ai căror animale au fost omorâte

Turnătoria, răsplătită oficial. Câţi bani dă ANSVSA ca să-ţi pârăşti vecinul că are porcul bolnav de pestă africană



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite