Medic stomatolog, despre folosirea anesteziei generale la copii: „E o metodă comodă: îl adormi şi poţi lucra în linişte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic stomatolog din Constanţa vorbeşte despre metodele folosite în România în cazul copiilor care au nevoie de tratament şi în ce condiţii se poate apela la anestezia generală.

Un copil de 4 ani şi 8 luni a murit miercuri, 12 februarie, într-un spital din Bucureşti, unde a ajuns în stare critică din cauza complicaţiilor generate de anestezia generală care i-a fost făcută la un cabinet stomatologic din Piteşti. Este o procedură des întâlnită? Se poate face o anestezie generală în incinta unui cabinet medical particular? Ce alte metode avea la dispoziţie medicul? La toate aceste întrebări ne-a răspuns medicul stomatolog Gabriela Cuculescu, din Constanţa, care se ocupă de cei mai mici pacienţi.

Metode de a lucra cu copiii 

Specialistul spune că medicul are la dispoziţie mai multe soluţii atunci când pe scaun se află un copil. Mai întâi, este anestezia locală. „Când avem de extras un dinte de lapte, putem folosi un spray. Apoi, există anestezia locală aplicată cu injecţia. Şi aici ai de lucru şi trebuie ca micuţul să fie cooperant şi să înţeleagă faptul că trebuie să-i faci o mică înţepătură. Spre exemplu, în cazul unui copil de 6-7 ani se poate face o anestezie injectabilă locală fără probleme. O altă metodă, foarte rar întâlnită, este inhalosedarea, adică i se pune o mască pe faţă copilului şi acesta inhalează o substanţă care îl ameţeşte doar, însă medicul poate lucra liniştit. Nu poate face orice medic o astfel de procedură, întrucât trebuie să aibă competenţe în inhalosedare“, explică Gabriela Cuculescu.

„Ultima soluţie este anestezia generală, pe care nu am folosit-o niciodată. Această metodă nu poate fi făcută de un stomatolog, ci doar de un medic anestezist. Este o soluţie comodă folosirea anesteziei generale: îl adormi pe pacient şi poţi lucra în linişte“, spune ea.

Anestezia generală este o modă în Occident: sunt pacienţi adulţi cărora le este frică în cazul unor extracţii mai complicate, şi preferă să fie adormiţi pentru ca astfel să reducă stresul la minim. În România, această metodă a apărut în ultimii ani. „Anestezia generală se practică foarte rar. Această metodă se poate utiliza în cazul pacienţilor care nu cooperează, cum este cazul copiilor, dar şi în cazul adulţilor cu probleme psihice“, spune medicul. 

Cum îl facem pe copil să nu se teamă de stomatolog

Pentru a nu se ajunge la folosirea de astfel de metode, medicul spune că un copil ar trebui adus la vârste cât mai mici într-un cabinet stomatologic, pentru a se împrieteni cu medicul şi pentru a vedea ce se întâmplă acolo. În momentul în care va deveni pacient, nu va mai fi atât de speriat.

„Trebuie să-i spui despre ce e vorba. Orice carie doare. Şi la copii şi la adulţi. Dacă ai un pacient copil nu poţi să lucrezi cu el oricum, pentru că se sperie şi a doua oară nu mai calcă în cabinet. Trebuie să-l iei uşor: să-i promiţi că, dacă va fi cuminte, îi vei da la sfârşit o recompensă: o periuţă colorată spre exemplu. Data viitoare va veni la cabinet pentru că va fi curios să vadă ce mai primeşte“, explică Gabriela Cuculescu.

Din punctul său de vedere, este foarte importantă pregătirea pe care o poate face părintele, acasă. „Se merge pe mitul: «Dacă nu eşti cuminte, te duc la medic care îţi face o injecţie». Total greşit, copilul va fi cu atât mai speriat atunci când va ajunge la cabinet. El trebuie să afle ce se întâmplă în cabinet. De regulă, la noi, părintele sau aparţinătorul aduce copilul într-o fază târzie, când doare caria. Deci cu durerea deja instalată mai intervine şi medicul, un străin. În aceste situaţii, doar anestezia locală este cea care îl poate calma. Sunt unii copii care urlă şi nici nu apuci să-i faci anestezie“, spune medicul.

Cariile pe dinţii de lapte sunt la fel de periculoase

O altă greşeală pe care o fac majoritatea părinţilor este aceea de a nu da importanţă dinţilor de lapte cariaţi, pe ideea că oricum vor fi schimbaţi: „Este o mare greşeală: şi ei se cariază la fel de repede ca şi dinţii definitivi, ba poate chiar mai repede pentru că majoritatea copiilor nu se spală pe dinţi pentru că seara sunt obosiţi şi nu mai pot, dimineaţa se grăbesc şi nu au timp, fie cu periuţă electrică fie cu manuală, dar şi din cauza unei alimentaţii bogate în zahăr, carbohidraţi“.

Medicul spune că între 6 şi 12 ani are loc schimbarea dinţilor. „Foarte mulţi părinţi nu ştiu că la şase ani, în spatele dinţilor de lapte, erupe molarul de şase ani, care este definitiv. Mulţi părinţi nu ştiu că este definitiv şi, deşi se cariază, nu-şi fac probleme. Pe de altă parte, pierderea unui dinte de lapte înainte de timp duce la o serie de complicaţii: lipsă de spaţiu, erupţii întârziate“.

Sfatul specialistului este acela de a elimina dulciurile, pe cât posibil, din alimentaţia copilului, şi carbohidraţii, care sporesc riscul de apariţiei al cariilor. O dată pe an, copilul trebuie dus la stomatolog şi învăţat cum să se spele pe dinţi. 

Un alt obicei prost al părinţilor este acela de a pune în laptele din biberon zahăr sau miere, fapt care duce la apariţia „cariilor de biberon“: zahărul stă în contact cu dinţii de lapte foarte mult timp. Copilul, la doi ani, are aproape toţi dinţii de lapte, şi aceştia au foarte mult de suferit. Aceste carii de biberon au o evoluţie foarte rapidă. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite