Mihai Necolaiciuc va fi încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă. „Ţarul CFR“ are buletin de Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Necolaiciuc Foto Mediafax
Mihai Necolaiciuc Foto Mediafax

Fostul director general al Căilor Ferate Române îşi va ispăşi pedeapsa cu închisoarea la Penitenciarul Poarta Albă. Mihai Necolaiciuc şi-a făcut buletin de Constanţa, astfel că va fi încarcerat la puşcăria din acest judeţ.

UPDATE ORA 13.45 Mihai Necolaiciuc a fost ridicat de poliţişti de la adresa de domiciliu, de pe raza municipiului Constanţa. El a fost dus la sediul IPJ Constanţa, unde i se vor întocmi actele pentru trimiterea la penitenciar. „Ţarul CFR“ va fi transportat apoi spre închisoarea de la Poarta Albă, unde îşi va efectua pedeapsa.

Mihai Necolaiciuc are buletin de Constanţa, astfel că va fi adus la Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Constanţa pentru punerea în aplicare a mandatului instanţei. După vizita de la IPJ, el va fi dus la Penitenciarul Poarta Albă.

Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, la opt ani de închisoare, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, iar prejudiciul produs companiei feroviare de către Necolaiciuc, mai mulţi foşti şefi din CFR şi administratori de firme este de aproape 57 de milioane de euro.

Curtea de Apel Bucureşti a conexat două dosare, care priveau achiziţii de la CFR. Sentinţele definitive ale Curţii de Apel Bucureşti sunt:

Mihai Necolaiciuc: 8 ani de închisoare, iniţial Judecătoria Sectorului 1 l-a condmnat la10  ani de închisoare.
Adrian Viorel Gaşpar: 2 ani de închisoare, iniţial Judecătoria Sectorului 1 l-a condmnat la 5 ani de închisoare.
Dumitru Creştin: 2 ani de închisoare, iniţial Judecătoria Sectorului 1 l-a condmnat la 5 ani de închisoare.
Andrei Bogdan Gheorghiu: 4 ani de închisoare, iniţial Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat la 5 ani de închisoare.

„Pe latură civilă, constată că inculpaţii Gaşpar Adrian Viorel şi Creştin Dumitru au plătit suma de 4.862.300 lei, achitând integral prejudiciul creat”, arată Curtea de Apel Bucureşti. Magistraţii au ridicat sechestrul asigurator pus pe mai multe bunuri ale lui Gaşpar şi Creştin.

Mihail Gabriel Misir: Instanţa a încetat procesul ca urmare a decesului, iniţial Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat la 8 ani de închisoare.
Viorica Olăeru: 5 ani şi 6 luni, iniţial Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat la 8 ani de închisoare.
Ilie Vlăduţ: 3 ani cu suspendare, iniţial Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat la 5 ani de închisoare.
Dragoş Vasile Vlăduţ: 3 ani, iniţial Judecătoria Sectorului 1 l-a condmnat la 6 ani de închisoare.
Maria Ana Matei: 3 ani cu suspendare, iniţial Judecătoria Sectorului 1 a condmnat-o la 6 ani de închisoare.
Octavian Costea: 3 ani şi 6 luni, iniţial Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat la 6 ani de închisoare.
Alexandru Nicolae: 3 ani cu suspendare, iniţial Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat la 5 ani de închisoare.
Marius Iluşcă: 4 ani, iniţial Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat la 6 ani de închisoare.
Ovidiu Lucian Nicula: 3 ani, iniţial Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat la 5 ani de închisoare.

Afaceriştii care au achitat prejudiciul

„Pe latură civilă: Constată integral acoperit prejudiciul creat de inculpaţii Gheorghiu Andrei Bogdan, Gaşpar Adrian Viorel şi Creştin Dumitru, Necolaiciuc Mihai, Olăeru Viorica, Matei Maria Ana, Vlăduţ Ilie (relaţia cu S.C. Rom Tehno Invent S.A.)”, arată Curtea de Apel Bucureşti.
Magistraţii au mai arătat că cei implicaţi trebuie să plătească către CFR, restul prejudiciului rămas neachitat.

Acuzaţiile DNA

Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CN CFR) în perioada iulie 2000 — octombrie 2003, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în februarie 2008, pentru săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi utilizare a creditelor în alte scopuri, care au produs un prejudiciu de peste 18 milioane euro. Acet dosar a fost conexat ulterior cu alte cazuri, în care a fost implicat Necolaiciuc.
În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei complicii lui Necolaiciuc, persoane din fosta conducere a CNCFR sau şefi de servicii — Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Ilie Vlăduţ, Dragoş Vasile Vlăduţ, Ana Maria Matei, Octavian Costea, Ţolea Adrian (decedat), precum şi administratori ai unor firme — Marius Iliuşcă şi Ovidiu Lucian Nicula.

Procurorii îl acuză pe Necolaiciuc că a angajat CN CFR într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul companiei, cu încălcarea prevederilor legale, produse, bunuri şi servicii care fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei.
Potrivit DNA, prin aceste operaţiuni a fost creat un prejudiciu de 58.066.318 lei (18.368.442 euro, calculat la cursul de schimb aferent perioadei de referinţă) în dauna CNCFR.

Cu bunuri a cumpărat „Ţarul CFR“

Din sumele folosite nelegal pentru plata produselor respective, 14.306.231 lei (4.525.570 euro) au provenit dintr-un credit extern contractat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de calamităţi naturale.

Bunurile, produsele şi serviciile achiziţionate au reprezentat panouri de afişaj în staţiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferată, cuplaje electrice, schimbătoare de cale ferată (macazuri), motorină şi soluţie de ignifugare. Din probatoriu a rezultat că furnizorii erau societăţi care nu aveau autorizaţie de furnizor feroviar AFER pentru livrarea de bunuri şi servicii către CNCFR. Mai mult, acestea erau fie firme paravan — care desfăşoară o activitate aparentă, în realitate neavând personal calificat şi nici posibilităţi tehnologice pentru a furniza serviciile în cauză — fie firme fantomă (firme fără activitate, având sedii fictive). S-a dovedit că o parte din administratorii acestor firme erau persoane cu antecedente penale.

Contractele referitoare la serviciile şi produsele au fost încheiate de Necolaiciuc în complicitate cu celelalte persoane din conducerea CNCFR inculpate, fără a exista o decizie a adunării generale a acţionarilor sau a consiliului de administraţie, a unui proiect sau referat de necesitate, a unui studiu de fezabilitate sau a unui buget aprobat.

Cine sunt complicii

Mihail Gabriel Misir, şeful Serviciului Achiziţii, devenit ulterior Serviciul Aprovizionare, din Direcţia Comercială a CN CFR în perioada 1 septembrie 1999 — 26 noiembrie 2001, şef al Direcţiei Comerciale, funcţie pe care a ocupat-o până în 16 decembrie 2003, este acuzat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Viorica Olăeru, şef al Direcţiei Economice în perioada noiembrie 2001 — octombrie 2003, este acuzată de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Ilie Vlăduţ, planificator principal în perioada 1998-2001 şi, ulterior, inspector de specialitate până în anul 2003, ambele funcţii fiind în cadrul Serviciului Aprovizionare din subordinea Direcţiei Comerciale, este acuzat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Dragoş Vasile Vlăduţ, şef al Serviciului Aprovizionare (în perioada noiembrie 2001 — februarie 2003), este acuzat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Ana Maria Matei, şef al Direcţiei Comerciale în perioada decembrie 2000 — aprilie 2001, şef al Direcţiei Economice în perioada aprilie — noiembrie 2001, este acuzată pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Octavian Costea, consilier juridic în cadrul Direcţiei Comerciale (ianuarie 2001 — ianuarie 2004), este acuzat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Marius Iliuşcă, administrator al unei firme, este acuzat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Ovidiu Lucian Nicula, administrator al unei firme, este acuzat pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Pe aceeaşi temă:

„Ţarul CFR”, Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv la 8 ani. Afaceriştii Gaspar şi Creştin şi-au achitat integral prejudiciul reţinut şi au primit 2 ani

De ce a fost trimis „Ţarul CFR“ 10 ani la răcoare. Motivaţia judecătorilor

Mihai Necolaiciuc, fost director general al CFR, acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite