Mii de credincioşi sunt aşteptaţi la hramul mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 30 noiembrie, mănăstirea Peştera Sfântului Andrei din judeţul Constanţa îşi sărbătoreşte hramul. Mii de pelerini sunt aşteptaţi să participe la eveniment.

Vineri, 30 noiembrie, de la ora 9.00, la mănăstirea „Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu ierarhi invitaţi din ţară şi din străinătate, preoţi şi diaconi.

La aproximativ 80 de kilometri de municipiul Constanţa, în localitatea ion Corvin, se află peştera unde se spune că ar fi stat Sfântul Andrei în trecerea sa prin aceste locuri.

Conform Arhiepiscopiei Tomisului, „în primăvara anului 1943, peştera şi izvoarele au fost redescoperite de preotul Constantin Lembrău, împreună cu Jean Dinu, teolog şi jurist cu studii la Sorbona. În acelaşi an s-au început lucrările de amenajare a peşterii şi a incintei. La 30 iulie 1944, Episcopul Chesarie Păunescu a sfinţit locul, redându-l cultului, redevenind loc de închinare şi de rugăciune, aşa cum a fost în decursul vremurilor.”

În vara anului 1990, doi vieţuitori de la mănăstirea Sihăstria, ieromonahul Victor Ghindăoanu şi monahul Nicodim Dincă, care era de fel din partea locului, din satul Zorile, au sosit în Dobrogea cu gândul de a reface vechea vatră monahală. S-au ridicat chilii, un paraclis, iar la 17 octombrie 1993 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari. Tot acum s-a turnat fundaţia noului paraclis.

În primăvara anului 1994, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât ca Sfântul Andrei să fie socotit ocrotitorul Dobrogei.



Între 1998-2002 au fost executate lucrările de construcţie la biserica mare, împodobită la exterior cu mozaicuri şi la interior pardosită cu marmură, iar în anul 2006, biserica a fost sfinţită de către IPS Teodosie Petrescu.

În acest sfânt lăcaş se păstrează o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei, sfânta relicvă fiind adusă din Grecia.

Imagini de arhivă la Peştera Sfântului Andrei Sursa foto Arhivă personală familia Dinu / Fototeca Ortodoxiei Dobrogene

Pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică,  la această manifestare vor participa peste 200 de jandarmi din Gruparea Mobilă „TOMIS” dar şi poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa.

Evenimentele dedicate Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, vor continua la Constanţa cu un concert patriotic, „E scris pe tricolor Unire!”, susţinut de către Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului (dirijor arhid. lect. univ. dr. Ion Iulian Dumitru), împreună cu Muzica Militară a Forţelor Navale Române (dirijor col. dr. Cornel Ignat) şi Corala „Sfântul Vasile cel Mare”, Arhimandrit Protopsalt Nikodimos Kavarnos. 

Evenimentul va începe vineri, de la ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa.Biletele se găsesc la sediul Casei de Cultură, dar şi la bisericile din oraş.

Pe aceeaşi temă:

Cărturarul care a creat legenda Peşterii Sfântului Andrei, apostolul devenit ocrotitorul românilor. „M-a învăţat că omul sfinţeşte locul“


 



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite