Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Mobilizare pentru românii minoritari din Secuime. Campania de strângere de icoane şi costume populare

1
18 Nov 2016 17:52:06
Autor: Sinziana Ionescu
Mergând cu daruri în Secuime Sursa foto Facebook Mihai Sorin Tîrnoveanu
Mergând cu daruri în Secuime Sursa foto Facebook Mihai Sorin Tîrnoveanu

O campanie impresionantă a pornit în România pentru familiile de români şi în special pentru copiii din judeţele Harghita şi Covasna. Icoane, costume populare şi steaguri tricolore vor fi dăruite comunităţii româneşti din Secuime.

Printr-o acţiune susţinută de Liga Militarilor Profesionişti (o asociaţie profesională fondată la Constanţa, cu membri în toată ţara), patrioţii vor să aducă până la 1 Decembrie în casele românilor din Harghita şi Covasna 1.000 icoane şi 100 porturi populare. Icoanele le vor primi românii prezenţi la manifestările de Sfântul Andrei şi de Ziua Naţională ce vor avea loc în judeţele Harghita şi Covasna, iar straiele populare vor fi dăruite copiilor români din aceste locuri.

„Anul trecut, de 1 Decembrie au fost duse tot în Secuime 1.400 de steaguri tricolore, trimise de români din toate colţurile ţării si chiar din diaspora“, spune Dan Albu, liderul Ligii Miltarilor Profesionişti.

De Florii, anul acesta, militarii au dăruit straie populare copiilor din satele Mărtănuş şi Ojdula, iar la Ojdula (comună cu 96% etnici maghiari) a luat fiinţă o formaţie de dansuri populare româneşti, ce este coordonată de preotul ortodox Valentin Coşneanu.

Cel mai frumos cadou de Sărbători

Campania pentru 1 Decembrie 2016 a avut un ecou puternic, români din toate colţurile ţării dorind să contribuie la darurile pentru copiii din Secuime. Donaţiile sunt adunate la Braşov, de unde un medic, dr. Mihai Sorin Tîrnoveanu, le va duce în Secuime. Mulţi au trimit icoane, alţii au trimis bani pentru cumpărarea costumelor populare.

„Orice sumă de bani poate contribui la cel mai frumos cadou pentru cei 90 de copii români din Breţcu şi Târgu Secuiesc, care aşteaptă nerăbdători să îmbrace straiul popular strămoşesc. Un costum complet costă între 165 şi 220 lei în funcţie de mărimea lui. Acestea sunt confecţionate de o preoteasă din Voineşti-Covasna“, spune dr. Tîrnoveanu.

Organizatorii vor face un bilanţ şi vor anunţa câte icoane s-au strâns şi de câţi bani ar mai fi nevoie pentru cumpărarea costumelor populare. Este o mână întinsă peste Carpaţi, o mână cu o icoană, o punte între fraţi. Dăruiţi o icoană unui român din Covasna, scrieţi pe spatele ei numele vostru şi localitatea în care trăiţi, să ştie surorile şi fraţii voştri din inima ţării că sunteţi în aceeaşi rugăciune cu ei“, îndeamnă dr. Mihai Sorin Tîrnoveanu.

De Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, medicul a mers în Secuime alături de soţia sa şi de un preot, cu icoane, steaguri tricolore şi flori pentru eroi. „Ploua şi eram cam plini de noroi, dar fericiţi că ne împlinim misiunea. La Biserică ne aşteptau mai mult de o sută de oameni din sat, dar si din împrejurimi strânşi aici pentru pomenirea moşilor şi strămoşilor lor. Printre ei se aflau şi români care vorbeau cu greu limba română. Când au primit icoanele ortodoxe, le-au strans efectiv în braţe, iar mulţi dintre ei aveau lacrimi în ochi“, a rememorat el.

Icoane şi steaguri tricolore pentru copiii din Secuime Sursa foto Facebook Mihai Sorin Tîrnoveanu

O fetiţă şi-a donat chiar alocaţia pentru copiii din Secuime, pentru a avea şi ei costumele lor populare. Pe bilet scris aşa: „Iulia, fetiţa familiei Munteanu, elevă în clasa a IV-a, trimite o parte din alocaţia ei, fraţilor din Inima Ţării, pentru a contribui la realizarea costumelor populare pentru copiii din acea zonă“.

„Acest bilet l-am găsit alături de o sumă de bani într-un pachet plin de icoane venit pe adresa mea. Rămâi fără cuvinte în faţa acestui gest, te aşezi în genunchi şi-i mulţumeşti Lui Dumnezeu că eşti român, că există în poporul tău oameni de o asemenea profunzime sufletească. Am din fericire imensa onoare ca aceste suflete minunate să-mi fie alături“, mărturiseşte dr. Mihai Sorin Tîrnoveanu.

Cine doreşte să ia parte la această campanie de suflet poate trimite icoane pe adresa Tîrnoveanu Mihai Sorin, Braşov, str. Liviu Cornel Babeş, nr.15, bl.20, sc. C, ap.1. Iar donaţiile se fac în contul BRD: RO 62BRDE080SV52855930800, Asociaţia Calea Neamului. Pentru euro se adaugă la cont SWIFT BRDEROBU şi adresa băncii: strada Poienelor nr. 2, bl. 211, Braşov.

Pe aceeaşi temă:

Manifestul Mariei: „Vreau să mă întorc în România“

O nouă lecţie de patriotism a Mariei: serbează 1 Decembrie la Alba Iulia

Familia de eroi: poveştile celor şapte bărbaţi viteji care au luptat în cele două războaie mondiale. Unii au supravieţuit luptelor, alţii au pierit zdrobiţi de bombe

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

dobrita sorin
18.11.2016, 19:07:09

Foarte frumos! Luni donez si eu pentru cadouri pentru puii de români.

+1 (1 vot)
Modifică Setările