Cum intervin salvamarii în plină pandemie. „Cum să nu scot turistul din apă că mi-e frică de coronavirus?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turist scos din apă de salvamari                                                       FOTO: Adevărul
Turist scos din apă de salvamari                                                       FOTO: Adevărul

Odată cu deschiderea sezonului estival, pe litoral, salvamarii sunt cei care intervin în cazurile de înec ale turiştilor ce se aventurează în valurile mării. Activitatea lor din această vară va fi puţin deosebită deoarece pandemia îi obligă să ia măsuri speciale de protecţie.

Din partea autorităţilor competente (Direcţia de Sănătate Publică, Apele Române) salvamarii aşteptă indicaţii oficiale cu privire la normele pe care trebuie să le respecte. Cu toate acestea, salvatorii au luat primele măsuri şi fac scenarii în ceea ce priveşte intervenţiile pentru salvarea turiştilor.

În primul rând, salvamarii vor lucra în ture (dimineaţa şi după-amiaza) şi se va evita pe cât posibil contactul între ei. „Am făcut 7 zone: 4 în Mamaia şi 3 în Constanţa. Fiecare zonă are un număr de salvamari care lucrează în două ture. În cazul în care, Doamne fereşte, se infectează careva, atunci persoana este izolată, fără să infecteze pe ceilalţi. Dacă ne-am infecta 30-40% dintre noi ar fi jale”, spune Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa, care are în coordonare 130 de salvamari.

Fără respiraţie gură la gură

Intervenţiile de anul acesta ale salvamarilor vor fi puţin diferite faţă de anii precedenţi. Cu toate acestea, salvatorii se vor arunca în valuri fără reţinere pentru a scoate turiştii aflaţi în pericol de înec.

„Încercăm pe cât posibil să protejăm salvamarii şi una dintre prevederi va fi ca atunci când o persoană este scoasă din apă, fără funcţii vitale, şi este nevoie de resuscitarea cardio-respiratorie să avem baloane de resuscitare. Vom dota fiecare punct de observare cu acest balon. Nu mai facem respiraţie gură la gură”, explică Gabriel Culea.

Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului, dă asigurări că salvatorii nu sunt speriaţi de coronavirus şi vor acţiona la fel ca în ceilalţi ani. „Cum să nu mă duc să scot turistul din apă? Că mi-e frică de pandemie? Să fim serioşi.”

O altă măsură specială este aceea ca tuturor salvamarilor să le fie verificată temperatura la intrarea în tură. În cazul în care va fi depistat vreunul cu temperatură peste limita normală, acesta urmează să fie consultat de medici.  

Imagine indisponibilă

Salvamari cu mască pe faţă

De asemenea, salvamarii de la punctele fixe vor avea o mască pentru protejarea feţei, o mască pe care o vor purta atunci când discută cu turiştii care cer diferite informaţii.

„Trebuie să se protejeze între ei. Va fi o mască mai specială care atunci când pleacă la intervenţii cade pe gât. Va fi roşu cu galben şi va scrie pe ea salvamar”, adaugă Gabriel Culea.

Imediat, după intervenţie, salvamarii se vor dezinfecta, ne asigură şefii acestora, şi vor respecta toate regulile de igienă impuse de autorităţi.

„Sunt unii băieţi care sunt reticenţi în faţa acestui pericol, şi s-ar putea să nu vină anul acesta pe litoral, dar restul băieţilor sunt încrezători. Atâta timp cât respectăm nişte reguli este ceva normal şi o să acţionăm ca atare. Noi vom fi în prima linie şi vom salva vieţi”, conchide Gabriel Culea.

Pe aceeaşi temă:

Patru ani de procese pentru salvamarii care au scos din valuri un turist. Acesta le-a cerut despăgubiri de 40.000 de euro

UPDATE Tânăr în pericol de înec, la Vama Veche. Marea agitată face imposibilă intervenţia salvamarilor

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite