Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Monument închinat eroilor de la Oltina. Elicopterul doborât la Revoluţie, în condiţii misterioase

1
14 Nov 2019 08:04:09
Autor: Călin Gavrilaş

Pe 24 decembrie 1989, la ora 8.30, elicopterul IAR 330 PUMA, cu numărul de înmatriculare 89 a fost doborât în zona localităţii Oltina, judeţul Constanţa.

„În zilele Revoluţiei, pe 24 decembrie1989, la ora 7.30 , echipajele elicopterelor IAR 330 PUMA cu numerele de înmatriculare 82 si 89 de la Regimentul 59 Elicoptere Tuzla, au primit misiunea verbală să execute cercetare aeriană şi vânătoare liberă în zona Adamclisi, unde a fost semnalat un elicopter ce efectua translaţie radio a unor mesaje! Către cine, cum, ce fel? Nu se ştia! La ora 8.05 cele două elicoptere au decolat în formatie, la vedere, iar zborul s-a desfăşurat fără a fi permise convorbirile radio”, relatează cele întâmplate în acea zi cei de la Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere A.I. Cuza - filiala Feteşti.

La ora 8.30, elicopterul numărul 89 a fost doborât în zona localităţii Oltina.

„Nici în prezent, după aproape 30 de ani de la producerea acestei catastrofe, nu se cunosc cauzele”, mai spun militarii în rezervă.

Elicopterul în care se afla comandantul lt.col. Serghei Eftime, alături de echipajul său format din căpitan Mihai Enache, maiştrii militari Gheorghe Deleanu şi Ştefan Petrea, s-a prăbuşit fiind cuprins de flăcări şi mistuit de incendiu. Toţi cei patru militari de aviaţie au pierit în accident. În urma lor, 7 copii au rămas orfani de tată.„Pentru că avem datoria să ne cinstim eroii, în memoria acestor martiri, la Oltina, judeţul Constanţa, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere – filialele Feteşti şi Costineşti, Asociaţia Română pentru propaganda şi Istoria Aviaţiei (ARPIA) – filiala Constanţa, Asociaţia Militarilor Veterani (AMVVD) – sucursala Constanţa, cu prijinul Primăriei Oltina, care a pus la dispoziţie terenul, s-au asociat şi au ridicat un monument.

Ceremonialul militar şi religios de dezvelire a monumentului se va desfăţura la Oltina, în ziua de 14 noiembrie 2019.

Pe aceeaşi temă:

Ziua Dobrogei: constănţenii şi tulcenii sărbătoresc împreună. Festivităţile durează zece zile

VIDEO Ziua festivă a Dobrogei: la 23 noiembrie 1878, provincia a intrat în administrare românească

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Iosiv Varga
14.11.2019, 09:24:53

Cum adica nu se cunoaste?Vreti sa spuneti ca a fost MUISAMALIZAT ! D aca nu se stie ,atunci de unde scoateti ca sunt eroi ?Atunci nu erau teroristi,spatiul aerian era controlat de armata !Nu mai venit cu povesti CA NU SE STIE ! Spuneti clar ca se stie ,dar este un secret militar1 Afost sabotaj,tradare,neglijenta //???Eroi ? ne-am luptat cu vreo forta straina ? NU ! Deci care este adevarul nespus si ascuns ?Cui foloseste ? Pe cine acopera ? Intrebari inutile,s-sa muasamalizat,deci...

Modifică Setările