Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Motivul halucinant pentru care România nu mai are voie să vândă midii din Marea Neagră. Cererea, acoperită din importuri

11
19 Jan 2020 14:30:54
Autor: Mariana Iancu

Pescarii români nu mai au voie să vândă midiile, rapanele şi scoicile colectate din Marea Neagră, după ce UE a interzis acest lucru. Cererea de midii din România este acoperită din importuri, în special, de la vecinii bulgari, unde sunt 40 de ferme.

Comisia Europeană a impus ţării noastre să facă un studiu al calităţii apei, din care să reiasă dacă fructele de mare sunt bune de consum, informează Ştirile Pro TV. Responsabilă era Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVA), însă până acum instituţia nu a întocmit raportul, dar în schimb îi amendează pe pescari. 
 
„Cei de la ANSVSA au venit şi au sancţionat pescarii care au recoltat midii din Marea Neagră pentru faptul că nu există o clasificare a apelor din punct de vedere al cărnii, să se pună pe piaţă aceste midii. Această clasificare a apelor trebuia să o facă Autoritatea Sanitar Veterinară, trebuia să o facă de foarte mulţi ani şi nu au făcut-o”, a declarat pentru Ştirile Pro TV Sorin Mănăilă, preşedinte Federaţia Ropescador. 
 
ANSVA se apără, spunând că studiul îl face doar la cererea autorităţilor competente şi numai în zonele precis indicate. ”Clasificarea zonelor de unde se recoltează midiile, în vederea comercializării, se face la solicitarea părţilor interesate, reprezentate de Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, asociaţii de pescari, companii pescăreşti etc. Prima solicitare din partea Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură a fost transmisă către ANSVSA în luna iulie 2019. Urmarea acestei solicitări, ANSVSA a întocmit un Proiect de acord de colaborare, atât cu această instituţie, cât şi cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Administraţia Natională Apele Române şi Ministerul Educatiei şi Cercetării, acord necesar în vederea elaborării unui studiu sanitar, care stă la baza clasificării zonelor de recoltare a midiilor.
 
Demersurile întreprinse de ANSVSA către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Administraţia Natională Apele Române şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru a se pronunţa asupra acestui acord, până în prezent nu au primit un răspuns oficial.
 
Implicarea celorlalte autorităţi este esenţială, deoarece acestea au competenţa să comunice zonele delimitate de unde se va realiza recoltarea moluştelor, sursele de poluare şi impactul pe care îl au sursele de poluare. În conformitate cu cerinţele legislative, recoltarea moluştelor bivalve vii este permisă doar din zone a căror situare şi limite sunt fixe, clasificate în clasele A, B, sau C, clase ce indică nivelul de contaminare fecală.
 
ANSVSA, autoritatea competentă pentru clasificarea zonelor de recoltare a moluştelor bivalve vii, după primirea tuturor datelor necesare, va proceda la clasificarea respectivelor zone”, a precizat ANSVSA într-un comunicat de presă. Studiul durează minimum 6 luni.
 
Cercetătorii de la Institutul Naţional Grigore Antipa sunt de părere că şi dacă studiul ar începe acum – va dura cel puţin o jumătate de an până când pescarii români vor putea să vândă din nou midii. „Este nevoie de foarte mult studiu de teren, atâta microbiologic cât şi hidrodinamic, studiul la ţărm pentru identificarea surselor de poluare”, a declarat Victor Niţă, cercetător Institutul „Grigore Antipa” Constanţa.
 
Vă mai recomandăm:
 
Dosarele X din Constanţa: cum a ajuns în Marea Neagră o balenă antrenată în scopuri militare în fosta URSS
 
Jurnalul unui scafandru. Pascale Roibu a scos la suprafaţă comori ale lumii antice, dar şi epave ale hidroavioanelor nemţeşti
 
FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Smeritu Pahomie
19.01.2020, 16:58:28

Litoralul romanesc e infestat de toate dejectiile ce vin atat pe Dunare cat si de la milioanele de turisti care-si fac nevoile direct in apa marii..... ....nivelul de coliformi e maxim in sezon (iunie-septembrie)....dar nimeni nu-si bate capul sa recolteze probe.

+1 (3 voturi)
Paloma
19.01.2020, 17:34:32

Comentariu considerat abuziv.

Un Observator
19.01.2020, 18:05:58

Apa de pe litoralul nostru nu este buna dar a vecinilor Bulgari este buna. Foarte ciudat.

+2 (2 voturi)
zava
19.01.2020, 18:25:41

Comentariu considerat abuziv.

zava
19.01.2020, 18:28:12

Motivul halucinant fiind... incompetența autorităților român de a face niște amărăte studii de calitate a apei ?! Da, foarte halucinant. Pe de altă parte, 99,99% din români habar n-aveau că România e țară producătoare de fructe de mare. Acum, însă, se simt obligați să se umfle mămăliga-n ei, vezi Domane, iar ne oprimă UE

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările