Constanţa

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Motociclist la 90 ani, Mircea cutreieră România cu iubita în ataş: „Avem o viaţă frumoasă şi ne facem mereu mici bucurii“

14
24 Feb 2020 06:14:37
Autor: Sinziana Ionescu
Mircea, Margareta şi motocicleta Ural 750 FOTO Sînziana Ionescu
Mircea, Margareta şi motocicleta Ural 750 FOTO Sînziana Ionescu

Constănţeanul Mircea Panaitescu este mândrul posesor, la 90 de ani, al unei motociclete Ural 750 cu ataş, cu care face expediţii în ţară şi în străinătate alături de prietena sa Margareta, o femeie cu 24 de ani mai tânără.

Un Ural 750 este o motocicletă legendară, de fabricaţie rusească, pe care n-o poate mânui decât un bărbat temerar. Dacă adaugi un ataş, obţii un vehicul pentru un cuplu îndrăgostit de călătorii şi de experienţe noi. Dacă acel cuplu are el 90 ani, ea 66 ani, combinaţia este irezistibilă

O simt trecătorii care admiră întâi motocicleta de culoarea vişinei putrede, apoi observă uimiţi cine este motociclistul: un bătrân înalt, cu alură atletică, ochelari negri, păr alb ca neaua, sprâncene stufoase, îmbrăcat în costum de piele neagră. Pare fioros până deschide gura şi te invită să faci o poză cu motocicleta lui – da, urcându-te chiar în şaua sa. 

GALERIE FOTO CU MOTOCICLISTUL MIRCEA PANAITESCU

Mircea Panaitescu este pasionat dintotdeauna de motociclete. A avut de-a lungul vieţii cam 10 motoare, numai mărci faimoase: Simson MZ, Jupiter, Guzzi Breva 750, Ural. „Am fost adeptul lucrului nou, nu al cârpelilor şi al reparaţiilor în lanţ“, explică Panaitescu.

A fost inginer, a lucrat în armată, cu grad de căpitan, apoi a ţinut contabilitatea – până mai deunăzi. Este arbitru la Federaţia Română de Ciclism, de aceea motocicleta lui are şi un stativ pentru biciclete, pentru expediţii. Mircea este deja străbunic şi spune că pentru el senectutea este etapa cea mai frumoasă a vieţii, pentru că i-a adus sănătate de fier, zile trăite din plin şi pe Margareta Moraru, iubita lui în vârstă de 66 ani.

Au fost vecini de cartier, dar nu s-au cunoscut decât când el plecase deja la căminul de bătrâni. Rămăsese singur, după ani de îngrijit soţia bolnavă. Într-o zi, pe când Mircea îşi vizita cartierul în care îşi ţine motocicleta, i-a ieşit Margareta în cale. Era în 2014, exact în luna mai, când e ziua amândurora: a lui în 14, a ei în 30.


Mircea Panaitescu oferind explicaţii unui trecător curios Foto Sînziana Ionescu

Îndrăzneaţă şi vorbăreaţă, Margareta l-a abordat pe vecinul căruia-i admirase devotamentul pentru femeia de lângă el. Ea îl ştia din vedere, ştia drama prin care trecuse. „M-a atras ca un magnet“, recunoaşte ea. 

Cu un tort, o şampanie şi o lumânare verde („ca el“), Margareta s-a înfiinţat de ziua lui la cămin. El a fost surprins că femeia cea vioaie n-a uitat de aniversare şi s-a ţinut de cuvânt să-l sărbătorească. Pedant, s-a scuzat, s-a aranjat rapid şi apoi au petrecut împreună ziua. 

Pentru el a fost o binecuvântare. Era prima zi de naştere pe care o serba la azil şi dintr-odată nu mai era aşa trist. „Am un mare noroc în viaţă: că mi-a dat Dumnezeu sănătatea asta şi pe Margareta“, mărturiseşte Mircea. 

 

Cu Margareta, Mircea a început o nouă călătorie. A lăsat motocicleta solo şi a cumpărat Uralul cu ataş, să călătorească în tandem. Se plimbă ba cu Margareta în spate, ca doi tineri, ba cu ea alături, în ataş. Când e vremea frumoasă se aventurează la drum mai lung. Pun remorca la Ural şi merg prin ţară, cutreierând localităţi şi locuri pe care tânjeau de mult să le vadă. Aşa cum este „hangarul“ moto al lui Alexandru Scheul din Horodnicu de Jos, Suceava, de lângă Rădăuţi - bijuterii întreţinute perfect într-o expoziţie uluitoare cum Mircea şi Margareta n-au văzut nici în Germania.

„Suntem liberi şi împreună“

Cuplul nu scapă nicio ocazie să se plimbe cu motorul. Lumea îi salută, le zâmbeşte, le face cu mâna, iar copiii îşi roagă părinţii să conducă mai repede sau mai încet ca să meargă cât mai aproape de ei. „Mircea conduce impecabil“, şopteşte Margareta.


Margareta şi Mircea, cu Uralul la Cazino Foto Sînziana Ionescu

Uneori fac doar plimbări scurte, pe coasta litoralului, cu viteză de croazieră - până la Costineşti la nişte prieteni sau hai-hui să respire aerul sărat al mării. Toată vara şi-o petrec pe plaja de la Techirghiol, făcând nudism şi băi de nămol. „Mănânc de toate, dar nimic în exces. Dulciuri gust doar rar; dar îmi place vişinata. Îmi place să cânt. Cânt romanţe. Credinţa mă ţine în viaţă, trebuia să mă fac preot“, se confesează Mircea.

Margareta, în schimb, e atentă la dietă. S-a lăsat de fumat, ştie tehnici yoga şi nu se mai lasă mai prejos de partenerul ei: poartă haine de piele, bocanci, încalecă motocicleta dintr-o mişcare şi e copilotul cel mai energic. Mircea o vizitează zilnic, tot timpul stau împreună, iar seara el se retrage la cămin. „Avem o viaţă frumoasă şi ne facem mereu mici bucurii. Suntem liberi şi suntem împreună. Ne place să trăim“, îşi dezvăluie deviza insolitul cuplu. 

 

Pe aceeaşi temă: 

Gaşca de motociclişti care ajută copiii sărmani. „Vrei să faci un bine şi oamenii nu sunt alături de tine. Uneori e greu să faci fapte bune“

Sprijin pentru copiii din satele izolate ale Deltei. „Ei vor la şcoală, dar nu au caietul pe care să scrie, nici ghiozdan şi nici măcar o cămaşă”

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

AD Varu'
24.02.2020, 08:04:00

Bravo lor, Felicitări! Ma bucur ca viata lor a re-început. Ca altfel, când mergi la azil, e cam ca mersul la creșa, doar ca numărătoarea timpului merge invers, trec anii in loc sa vina.

+8 (8 voturi)
Adrian Foangǎ
24.02.2020, 08:20:02

La 80 de ani, cei care mai apuca varsta asta, vor sta cu izmenele in vine, cu Parkinsonul si reumatismul.

+2 (4 voturi)
gigione deladolj
24.02.2020, 09:04:42

felicitări! Totuşi, motocicletă la etatea asta, e cam naşpa...luaţi vă oameni buni o maşină..vă puteţi plimba şi fără vînt în plete!:)))

+3 (9 voturi)
Chris Kristofferson
24.02.2020, 09:36:21

gigione deladolj Nu se compara.

+2 (2 voturi)
Chris Kristofferson
24.02.2020, 09:33:08

Sinziana Ionescu Nu exista Simson MZ, exitsa Simson si MZ, prin urmare, intre cele doua ar fi trebuit pusa o virgula. Nu exista Jupiter ci IJ Jupiter. Guzi Breva este, de fapt, MOTO GUZI BREVA! Cat despre faptul ca URAL nu poate fi manuita decat de un barbat temerar, sa fim seriosi, asta ar fi adevarat daca ar fi solo. Si nu spirit temerar iti trebuie ca sa o manuiesti ci putina putere, avand in vedere faptul ca este destul de grea. Spirit temerar iti trebuie, intr-adevar, ca sa pleci la drum lung cu asa ceva pentru ca sunt moticiclete cunoscute pentru micile defectiuni care apar la tot pasul. Spirit temerar iti trebuie sa pleci la drum lung pe orice fel de motocicleta, mai ales la varsta celor doi! Oricum FELICITARI domnului Panaitescu si sotiei! Bravo lor!

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (14)