Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Muftiul Muurat Iusuf: „Este ultimul avertisment pe care îl dăm privind pericolul care poate apărea în lumea musulmană din România“

47
26 Nov 2015 15:54:13
Autor: Mariana Iancu
Muftiul Muurat Iusuf FOTO Adevărul
Muftiul Muurat Iusuf FOTO Adevărul

Muftiul Muurat Iusuf, reprezentantul cultului musulman din România, transmite un ultim avertisment statului român, care are obligaţia să verifice lăcaşurile de cult musulman care nu au avizul Muftiatului.

Într-un comunicat de presă al Muftiatul Cultului Musulman din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani  şi Uniunea Democrată Turcă, reprezentanţii cultului musulman din România atrag atenţia asupra existenţei unor lăcaşuri de cult musulman care nu au avizul Muftiatului şi unde se propagă „idei religioase necunoscute” şi solicită autorităţilor să le închidă şi să acorde o atenţie mai mare problemelor comunităţii musulmane, mai ales în această perioadă „tensionată la nivel internaţional”.
 
„Eu nu vreau ca noi să fim arătaţi cu degetul în cazul în care apar pe teritoriul României acţiuni fundamentaliste. Este ultimul avertisment pe care îl dăm“, a spus muftiul.
 
Nu ştie câte lăcaşuri de cult musulmane funcţionează fără autorizaţie şi spune că problema ar putea fi rezolvată dacă în cadrul Secretariatului pentru Culte ar fi reînfiinţată comisia care să se ocupe de autorizarea acestora.
 
S-au întâlnit degeaba
 
De altfel, la începutul anului, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România şi Muftiatul Cultului Musulman din România au organizat o dezbatere cu tema „Cum influenţează atentatul de la Charlie Hebdo comunitatea musulmană din România”.
 
La eveniment au fost invitaţi şi parlamentarii constănţeni. Au fost prezenţi doar 11 dintre ei. Principala concluzie care a fost trasă a fost aceea că legislaţia care reglementează activitatea cultelor din ţara noastră conţine lacune. Practic, se pot înfiinţa fundaţii culturale şi apoi la adăpostul acestora se desfăşoară şi activitate religioasă.
 
Spre exemplu, spunea atunci muftiul Iusuf Muurat, numai în oraşul Constanţa se ştie de existenţa a două moschei: una în zona Gării, iar cealaltă în zona Delfinariu, unde se ţin slujbe pentru musulmani.
 
Însă parlamentarii constănţeni au promis că în următoarea sesiune parlamentară vor face o propunere legislativă în acest sens de modificare a Legii cultelor. Numai că nu s-a schimbat nimic. Mihai Tararache, unul dintre parlamentarii prezenţi la întâlnire, a spus că a fost vorba doar de o discuţie informală şi nu s-a creat un calendar de punere în practică a celor discutate la întâlnire.  
 
Modelul britanic 
 
„Muftiatul Cultului Musulman din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani şi Uniunea Democrată Turcă solicită autorităţilor române ca în această perioadă tensionată la nivel internaţional să acorde o mai mare atenţie problemelor cu care se confruntă şi comunitatea musulmană din România şi care odată scăpate de sub control ar putea avea repercusiuni asupra întregii societăţi“,  se arată în comunicat.

Reprezentanţii comunităţii musulmane consideră că trebuie urmat modelul din Marea Britanie unde lăcaşurile care propagă fundamentalismul sunt închise.
 
„Solicităm din nou public reglementarea legislativă a înfiinţării şi funcţionării lăcaşurilor de cult cu precădere a celor islamice. Considerăm că orice lăcaş de cult, indiferent de confesiune, trebuie să fie avizat de cultul căruia îi aparţine şi de alte instituţii abilitate ale statului”, se mai precizează în comunicat.

În România trăiesc peste 70.000 de musulmani. 
 

Vă mai recomandăm:

EXCLUSIV Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, fost consultant la Casa Albă: „Islamului îi lipseşte un Vatican“

„Sunt musulman şi sunt mândru că trăiesc în România“. Moment de reculegere ţinut în memoria victimelor atentatului terorist din Franţa

Poruncile lui Mahomed înţelese de un român convertit la Islam. „Am descoperit că orice musulman are obligaţia religioasă de a-l iubi pe Iisus“

Un român convertit la Islam a ridicat o moschee peste drum de casă. „Este pentru toţi musulmanii“

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

47 Comentarii

marius cristian
26.11.2015, 16:36:52

In Marea Britanie fundamentalistii islamici au creat adevarate bantustane shariote in mijlocul marilor orase , cel mai faimos fiind denumit Londonistan ; isi propaga Sharia la televizor , fac demonstratii pro-islam radical fara teama de politie , terorizeaza magazinele care vand bauturi alcoolice si femeile britanice cu vestimentatie indecenta , etc. Asa ca plimbati ursu' cu situatia din UK , o comparatie mai irelevanta nici ca se putea...

+14 (14 voturi)
Fil Tud
26.11.2015, 17:00:23

Deci statul roman are mai nou "obligaţia să verifice lăcaşurile de cult musulman care nu au avizul Muftiatului", ca si asa nu prea se arunca banii contribuabilului roman degeaba, acum va trebui sa platim cate 1 sri-ist / musulman. Eu as propune altceva, sa va trimitem pe toti de unde ati venit pe aia care au avizul Muftiatului si pe aia care nu au avizul .. nu de alta, dar sa nu nu zica cineva ca va discriminam. Sunt sigur ca nimeni nu o sa va simta lipsa, de shaormerii si gherete cu profit lunar declarat 0 nu duce lipsa Romania.

-9 (17 voturi)
Adrian Paul
26.11.2015, 17:11:29

dupa mentalitatea ta: tiganii romani fura in franta -> toti roamanii sunt hoti. Nu are legatura asa? -> musulmanii au comis activitati teroriste->toti musulmanii sunt teroristi? Genul de propaganda de 2 lei, de oameni care nu gandesc de loc. P.S. In Romania, musulmanii traiesc de secole, iar romanii si musulmanii au convietuit INTOTDEAUNA pasnic, asa ca lasati propaganda si ura rasiala/religioasa! TLC!

+3 (19 voturi)
mircea georgescu
26.11.2015, 17:10:52

Draga muftiule, esti tu in masura sa dai avrtisment Romaniei? Mai bine vezi, ce-i in curtea ta, si cum ai numarat voturile, cand ai fost ales.

-3 (7 voturi)
Crisan Horatiu
26.11.2015, 17:17:18

Pai nu incercau sa ne convinga niste umanisti spalati pe creier de zelul cu care Merkal primea refugiatii cu bratele deschise ca la noi e fain si soare/curge mierea din izvoare, nu e nici un pericol, putem face o mare moschee alaturi de o universitate de stiinte in fabricat bombe si incarcat kalasnikoave? Uite ca muftiul lor da in cap umanistilor si multiculturalistilor taragand un semnal (serios, zic eu), de alarma asupra invataturilor de pace si toleranta pe care le propovaduiesc unii imami in anumite moschei. Sa fim clari, comunitatea musulmana din Romania e linistita (deocamdata) dar aflam cu surprindere ca se practica indoctrinarea religioasa, prim pas pt scolirea unor viitori teroristi. Ma intreb, cand vor veni toti refugiatii imousi de madama de la Berlin, oare aia vor fi tot linistiti? Cine le va predica alora pt ca se stie ca ei depind de liderul lor spiritual care ii invata si cand trebuie sa mearga la buda pt a nu-l supara pe Allah. SRI ul ce face? Doarme in bocanci sau asteapta primul atentat ca sa se mobilizeze ca la noi asa e, se mobilizeaza doar dupa o tragedie si mai asa de forma pana uita pulimea care face rating belind ochii la antene si reteveuri? Polonezii au declarat ca dat fiind conditiile actuale din Europa si pericolul pe care il reprezinta comunitatea musulmana, statul polonez isi revizuieste complet atitudinea, decizand sa nu mai primeasca nici un refugiat de-ala bagat pe gat cu cote obligatorii. Si decizia asta vine dupa ce initial Polonia accepta cotele obligatorii. Tare ma tem ca politicienii nostrii se vor purta in continuare ca niste slugoi si nu vor lua nici o masura concreta pana nu vom vedea bombe prin metrou ori autobuze.

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (47)

Modifică Setările