Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Musulmanii, în mare sărbătoare. Celebrează Ramazan Bayramul, timp de trei zile

8
12 May 2021 14:30:12
Autor: Sinziana Ionescu
Moscheea Carol I din Constanţa Sursa Facebook Muftiatul Cultului Musulman din România
Moscheea Carol I din Constanţa Sursa Facebook Muftiatul Cultului Musulman din România

După o lună de post şi rugăciune, musulmanii vor sărbători, începând de joi, 13 mai 2021, timp de trei zile, Ramazan Bayram-ul.

Sărbătoarea musulmană marchează sfârşitul Lunii Sfinte Ramazan, lună în care credincioşii au postit, au dedicat cea mai mare parte a timpului rugăciunii şi s-au primenit sufleteşte prin recitarea Coranului cel Sfânt şi căinţă.
 
„Urmează trei zile de sărbătoare, pe care noi, musulmanii, suntem obişnuiţi să le petrecem alături de familie şi de prieteni, de pe mese fiind nelipsite delicioasele preparate şi tradiţionalele dulciuri specifice acestei sărbători, la loc de cinste fiind bacalavalele“, transmit oficialii Cultului Musulman din România.
 
Ei atrag însă atenţia că nu trebuie nici în zilele de sărbătoare regulile care ne feresc de îmbolnăviri.
 
„Trebuie să conştientizăm, însă, că pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, iar pericolul infectării ne paşte cel mai tare în mediile aglomerate.
 
Din acest motiv, facem apel ca şi în cele trei zile de sărbătoare să respectăm măsurile impuse şi aplicate tocmai pentru binele nostru şi al celor din jur, respectiv păstrarea distanţei fizice, evitarea aglomeraţiei şi purtarea măştii.
 
O altă dovadă de unitate şi de omenie este, în aceste vremuri greu încercate de pandemia de COVID-19, vaccinarea.
 
Profităm de acest prilej în care ne adresăm comunităţii noastre şi facem apel la semenii noştri să meargă să se vaccineze cât mai curând, pentru a putea reveni la normalitate şi pentru a-i putea bucura pe cei mai în vârstă cu câte o îmbrăţişare“, se arată într-un comunicat de presă al Cultului Musulman din România.
 
Ramazan Bayramul este a doua sărbătoare importantă a Islamului, alături de Kurban Bayram.
 
În dimineaţa primei zile de Ramazan Bayram, în geamii se va oficia slujba religioasă, după care oamenii merg la cimitir pentru a-şi pomeni rudele trecute la cele veşnice. Copiii vor merge apoi cu colindul din casă în casă.
 
Muftiul Muurat Iusuf va oficia în dimineaţa de joi, 13 mai, slujba de Ramazan Bayram, începând cu ora 06:17, la Geamia Hunchiar din municipiul Constanţa.
 
El transmite tuturor credincioşilor musulmani din România gânduri alese, sănătate, linişte şi implinire sufletească, alături de tradiţionalul: „Ramazan Bayram Fericit! Ramazan Bayramî Qayîrlî bolsîn! Ramazan Bayramı hayırlı olsun! Eid Al-Fitr Mubarak!“ 
 
Pe aceeaşi temă: 
 
Musulmanii au început Luna Sfântă a Ramazanului. Bairamul va fi celebrat la 13 mai 
 
Muftiul Muurat Iusuf se vaccinează astăzi: „Responsabilitatea este de acum exclusiv a noastră pentru a ne întoarce la o viaţă normală“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Jed Einstein
12.05.2021, 14:55:01

sper sa se darane toate moscheile din ro la primul cutremur.

-4 (8 voturi)
Jed Einstein
12.05.2021, 16:05:25

musulmanii, in mare! sarbatoare!

-6 (10 voturi)
tomas frank
12.05.2021, 17:11:15

Sarbatori fericite musulmanilor din Romania si a celor din afara , numai celor normali ,neradicalizati ! Celor radicalizati , din isis , cacatii musulmani (fratii musulmani ) , salafisti si alti idioti le urez drum bun spre Iad ! Este totusi o diferenta intre musulmanii din Romania , turci majoritari , influentati de ideile progresiste ale lui Ataturk dar si de mediul societatii romanesti si lumea musulmanilor din afara !

+1 (3 voturi)
Jed Einstein
12.05.2021, 17:16:45

e ca si cum ai zice: sarbatori fericite membrilor al qaeda care nu sunt radicalizati!

-2 (6 voturi)
Stefan din Nord
12.05.2021, 17:37:50

Profetul Mahomed ce a faurit aceasta religie nenorocita era radicalizat sau nu ? A folosit el sabia si sulita in lamurirea triburilor invecinate sa treaca la credinta sa ,ori nu ? A curs mult sange in timpul vietii lui cand facea prozeliti , sau nu ? Abia dupa ce lamurim aceste lucruri putem sa catalogam musulmanii in doua tabere ,moderati si radicali . Un nonsens .

-5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările