Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Nava trimisă de România pentru a apăra de migranţi frontiera Europei

5
28 Dec 2015 19:15:40
Autor: Sinziana Ionescu
Nava Ştefan cel Mare din dotarea Poliţiei de Frontieră Sursă foto Garda de Coastă
Nava Ştefan cel Mare din dotarea Poliţiei de Frontieră Sursă foto Garda de Coastă

Cea mai modernă navă din flota Poliţiei de Frontieră, „Ştefan cel Mare“, a pornit de ieri în misiunea de a apăra frontierele Europei de migraţia ilegală din Marea Mediterană.

Vasul maritim de patrulare şi intervenţie este dotat cu echipe speciale de intervenţie, care acţionează pentru reţinerea altor ambarcaţiuni, pentru izolarea refugiaţilor violenţi, precum şi pentru îngrijirea medicală, inclusiv de natură chirurgicală, a celor care au suferit răni.

Nava-amiral „Ştefan cel Mare“ va fi detaşată timp de 3 luni, având două schimburi de echipaje a câte 21 membri. Comandantul este comisarul-şef Cătălin Paraschiv Iliuţă, acelaşi de la darea în exploatare a navei, în 2010.

Vasul a fost construit în Şantierul Naval Damen Galaţi, reprezentând o investiţie de 25 milioane euro - bani europeni. Are multiple funcţiuni, fiind capabilă să adăpostească 1.000 migranţi. Este construită în aşa fel şi dotată cu stabilizatori pentru furtună, astfel încât să asigure siguranţa celor aflaţi la bord. Vasul este lat în spate, iar marinarii spun că «ţine bine marea».

„Pentru nişte migranţi care au plutit în derivă pe nişte ambarcaţiuni precum cojile de nucă, care sunt abandonaţi de călăuze în voia sorţii, nava salvatoare reprezintă stabilitate, siguranţă, ameliorarea situaţiei“, explică Marius Niculescu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Constanţa.

Operaţiunea Comună EPN Triton 2015/Triton 2016 este organizată de Agenţia Europeană FRONTEX şi se desfăşoară în Marea Mediterană, la frontierele Italiei şi Greciei, state europene asaltate de migranţi. Pentru nava românească este a treia misiune de acest gen, ea mai fiind activă la alte 5 misiuni internaţionale din bazinul Mării Negre.

Ultima misiune FRONTEX a fost în 2013, când românii au salvat de pe o ambarcaţiune clandestină sute de refugiaţi sirieni, irakieni şi afgani, inclusiv un bebeluş de numai 28 zile, pe care părinţii îl ţineau într-un coş, ca pe un bagaj.

Datele tehnice ale navei maritime de patrulare proiect OPV 6610 - Ştefan cel Mare:

 1. Construita in Santierul Naval DAMEN Galaţi

 2. Intrata in serviciul Politiei de Frotnieră Romane – anul 2010

 3. Lungime maxima - 66 metri

 4. Latine – 10.25 metri

 5. Pescaj maxim – 3.20 metri

 6. Deplasament brut – 1029 TDW

 7. Deplasament net – 308 TDW

 8. Motoare principale – 2x16V 4000 M73 MTU 2560 kw/1970 rpm (2009)

 9. Viteza maxima – 21 de noduri

 10. Viteza economica – 6 noduri

 11. Viteza de croazieră – 12 noduri

 12. Autonomie – 8000 mile marine la V de 6 noduri / 55 zile si 5400 mile marine al V de 12 noduri / 18 zile

 13. Nava operationala grad maxim al marii – 5

 14. Mijloace de control si abordare – ambarcatiune semirigida cu borduri moi Zodiac Hurricane H 630 (motor Volvo Penta 220 CP)

 15. Mijloc de salvare – barca semirigida cu borduri moi, cu motor atasat Yamaha 30 CP

 16. Actiuni comune – cu elicopeterul (debarcare/imbarcare)

 17. Comunicatii – inclusiv prin satelit

Ambarcaţiune cu migranţi Sursa foto politiadefrontiera.ro

Pe aceeaşi temă:

Tatonări la Mangalia. Garda de Coastă a cerut identificarea unei zone pentru instalarea de corturi pentru 400 refugiaţi

Codul refugiaţilor. Cum să ne comportăm cu imigranţii care ajung la noi în ţară

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

falx
28.12.2015, 21:13:58

Ar trebui trimisa impreuna cu alte douazeci la frontiera marina a Turciei cu Grecia- acolo unde trec mii de mulsulmani pe luna cu barci pneumatice cumparate de oficiali turci

+1 (1 vot)
falx
28.12.2015, 21:18:20

si faca ce trebuie adica sa ii blocheze sau sa ii transporte exact de unde au venit (va platim pentru Paza frotierelor ceea ce nu inseamna sa faceti serviciu gratis de taxi pentru araboi - cum face acum pacaleala aceea de marina italiana si umbra a ceea ce e acum marina germana)

+1 (1 vot)
Ardelean Adrian
28.12.2015, 23:24:03

Solutia exista de mult si s-a dat exemplu de mai multe ori, Australia cu multi ani in urma a dat o simpla lege care spunea migrantii sau refugiatii care ajung pe teritoriile sale prin mijloace underground, adica trafic de persoane , sunt automat deportati inapoi, instant. Singurele cai pe care se poate ajunge si ramane acolo sunt cele prin canalele Australiene oficiale, ambasada... etc. Solutia exista de mult doar ca gunoaiele au o agenda, care aparent e menita sa distruga identitatile nationale, sa-i faca pe oameni fara identitate , doar cea personala, astfel ar fi mult mai usor de controlat si de inrobit. Cand nu mai poti sa te mandresti ca esti neamt la tine in tara, sau suedez, etc... esti doar un om dupa care sistemul trebuie sa profite , sa fie exploatat. Au ajuns europenii sa le fie rusine sa apara patrioti, pentru ca sunt catalogati de dreapta extrema. Dar oamenii s-au cam saturat, un stat de-aia exista sa protejeze interesele oamenilor din el, nu oamenilor de la putere sau a celor din afara. Oameni murdari sau pur si simplu slabi, precum Merkel trebuie sa dispara din politica Europeana, iar daca nu o fac si continua asa , fara indoiala EU trebuie desfintat si revenit la granitele normale. Cel putin eu sunt 100% convins ca azi eram cam la fel de "dezvoltati" si daca nu eram in EU, investitori oricum veneau pt mana ieftina de lucru, asa cum s-a intamplat oricum , si azi tot d-aia sunt prezent nu ca ne iubesc mai mult doar pentru ca suntem in UE. Bani Europeni oricum n-am fost in stare sa absorbim eficient. Singura diferenta era ca nu ne scadea populatia asa de drastic, si nu ne pierdeam doctorii. Ori isi schimba politica distructiva, hipiotii astia pseudo-comunisti, ce distrug natiunile europene, ori n-o sa avem de ales decat sa desfintam EU sa ramana doar eventual doar o uniune economica.

+2 (2 voturi)
falx
30.12.2015, 01:01:37

si ca sa faca si merkel acelasi lucru, ce trebuie sa facem , sa imingem UK in fruntea decidentilor din CE ?

M Costi
29.12.2015, 06:18:40

Si in acest caz adevarul e spus partial si se minte prin omisiune ! De fapt Romania ajuta migrantii sa ajunga mai usor acolo unde si-au propus , nava Politiei de Frontiera nefacand altceva decat sa preia din mare calatorii clandestini si sa-i predea Pazei de Coasta din Italia , Grecia sau Spania ! Pur si simplu politistii nostri detasati in Mediterana nu pot face altceva , ca de pilda sa-i determine pe migranti sa se intoarca sau sa-i duca fortat in porturile de unde au plecat . P.S. Romania e solidara cu "Europa" si trimite pe propria cheltuiala nava si politistii in misiuni in Mediterana . Aceeasi "Europa" , in schimb , n-a prea fost solidara cu Romania in privinta frontierelor externe , neadmiterea Romaniei in Spatiul Schengen fiind un exemplu...

+1 (1 vot)
Modifică Setările