Navigatorii români vor putea naviga pe Rin cu certificate eliberate de Ceronav

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Transporturilor din România a semnat joi, 4 decembrie, cu Comisia Centrală pentru Navigaţia pe Rin (CCNR) Acordul privind recunoaşterea cursului de marinar organizat de Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV.

Acordul a fost semnat la sediul CCNR din Strasbourg, Franţa de către reprezentantul Ministerului Transporturilor din România, Viorel Olea, Director al Direcţiei Transport Naval şi Secretarul General al CCNR, Hans van der Werf.

Din delegaţia română au făcut parte Ovidiu Cupşa, director general al CERONAV şi vicepreşedinte al Asociaţiei  europene EDINNA – Education in Inland Navigation, consilier superior în cadrul Ministerului Transporturilor, Monica Patrichi şi director subunitate CERONAV Galaţi, Doina Munteanu.

“Acesta este un pas important pentru România având în vedere faptul că de acum înainte navigatorii români vor putea avea acces mai uşor la locuri de muncă de la bordul navelor care navighează pe Rin, până acum ei putând face acest lucru numai în urma efectuării altor cursuri de pregătire în ţările membre CCNR. Semnarea acestui acord administrativ vine la capătul unui an în care CERONAV a depus eforturi susţinute pentru obţinerea recunoaşterii cursului organizat în cadrul subunităţii Galaţi. Astfel că, începând cu ianuarie 2015, navigatorii care vor urma cursul de pregătire la CERONAV vor putea naviga pe Rin”, a afirmat Directorul Direcţiei Transport Naval din cadrul Ministerului Transporturilor, dl. Viorel Olea.

Directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupşa, a precizat că instituţia pe care o conduce este prima acest gen din Estul Europei care a solicitat recunoaşterea cursului de marinar.

”CERONAV este prima instituţie de pregătire dintr-un stat est-european care a solicitat recunoaşterea cursului de marinar în urma adoptării Procedurii de recunoaştere a cursurilor de calificare pentru marinar de către CCNR, în luna decembrie 2013. Toate demersurile au fost făcute ca parte a proiectului HINT – Harmonized Inland Navigation Transport through education and information technology, coordonat şi finalizat cu succes de CERONAV. Recunoaşterea cursului nostru este considerată o acţiune pilot, ceilalţi parteneri din Bulgaria, Slovacia, Serbia, Croaţia exprimându-şi deja intenţia de a urma exemplul CERONAV” a declarat Ovidiu Cupşa, director general CERONAV.

În cadrul şedinţei de astăzi de la sediul CCNR a fost prezentă şi delegaţia Republicii Cehia care a semnat un acord similar pentru recunoaşterea cursului de marinar organizat de Şcoala din Děčin.


Mai citiţi şi:

Nou centru de instruire Ceronav, la Galaţi

FOTO VIDEO Preşedintele Traian Băsescu a obţinut reconfirmarea brevetului de comandant de navă. „A luat testarea cu brio“, a spus examinatorul

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite