Nicolae Raţiu, despre alegerile din 26 mai: „A fost nevoie de două generaţii pentru a scăpa de vechea mentalitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Raţiu Arhivă personală
Nicolae Raţiu Arhivă personală

Nicolae Raţiu, fiul lui Ion Raţiu, politicianul desemnat de Corneliu Coposu să candideze din partea PNŢ la alegerile din 1990, face o analiză a modului în care au votat românii din anul 1990 şi până în prezent.

Nicolae Raţiu a mărturisit pentru Adevărul că a fost încântat că atât de mulţi oameni au mers la vot atât în ţară cât şi peste hotare. „Această prezenţă masivă a fost diferenţa semnificativă între acum şi 2016. În 2016 nu era vreo alternativă viabilă cu care să votezi, dar de această dată am avut această alternativă viabilă, sub forma PNL şi USR-PLUS. În 2016, PSD a venit la putere cu sprijinul doar a 19% dintre români. Ruşinos. Speranţa mea este că rezultatul de duminică i-a făcut pe români să realizeze puterea pe care o deţin într-o democraţie pentru a face schimbări asupra guvernărilor şi asupra practicilor ce nu le plac şi cu care nu sunt de acord, nu doar să accepte cu letargie ce li se oferă“.

În ceea ce priveşte rezultatul referendumului, spune că este unul fantastic pentru Klaus Iohannis, când 80% dintre votanţi au spus că încercările guvernului de a pune piedici Justiţiei sunt de neacceptat în lumea democratică de astăzi, iar condamnarea lui Liviu Dragnea a doua zi a pecetluit acest dezacord. 

Acţiunile guvernului meritau respingere din partea electoratului, crede Nicolae Raţiu. „Nu cred că a fost ceva «comunist» legat de acţiunile lor. Priorităţile lor au fost recunoscute de către alegători ca fiind pentru interesul propriu, pentru a se salva ei înşişi de legile Justiţiei şi detenţie, păstrându-şi poziţiile la putere“.

Fiul lui Ion Raţiu spune că gustul amar al alegerilor din anul 1990 nu a dispărut şi nu trebuie uitat vreodată. „Românilor li s-a furat atunci oportunitatea unei schimbări fundamentale. Şi ştim şi de ce şi cum: hoţii sunt încă printre noi. Atât de mulţi oameni buni au renunţat şi au părăsit ţara drept rezultat. Viitorul pare acum să aibă un gust mai dulce. Oportunitatea nu trebuie să fie irosită, dar trebuie să fie hrănită.“.

El crede că PSD nu a fost scos din jocul politic. „PSD şi Pro România împreună ar forma cel mai mare partid, şi apoi ar putea adăuga ALDE şi alţii într-o coaliţie. Participare la vot în mediul rural pentru PSD a fost scăzută, poate şi pentru că ordinul primit de a boicota referendumul le-a redus entuziasmul. Data viitoare, PSD nu va fi inactiv. Partidul încă are structuri afiliate fostului partid comunist în toată ţara. Visul tatălui meu era de a vedea comunismul sau neocomunismul înlocuit de partide sau coaliţii transparent şi necorupte şi care să vină la putere şi să transforme România într-o democraţie parlamentară funcţională şi modernă cu o separare clară a puterilor între executiv, legislativ şi judiciar, cu un guvern care să respecte şi să protejeze drepturile cetăţenilor“, spune Nicolae Raţiu.

În anul 1990, Frontul Salvării Naţionale a câştigat detaşat alegerile, acum, liberalii au primit cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare. Comentând acest aspect, Nicolae Raţiu este de părere că a fost nevoie nu doar de o generaţie nouă, dar de aproape două pentru a schimba ceva în procente semnificative şi a părăsi vechea mentalitate. „În 1990, a fost mai simplu să ţi se spună ce ai de făcut, să accepţi sistemul în loc să schimbi cu ceva necunoscut şi nesigur. Cred că probabil abuzurile acumulate ale Guvernului împotriva populaţiei au fost de data asta prea mult, iar oamenilor li s-a dat oportunitatea să îşi exprime nemulţumirea la urne“.

România, crede el, ar fi putut urma un  drum democratic foarte diferit, însă comuniştii şi urmaşii lor le-au furat românilor acest lucru. „Oportunitatea a venit acum, şi nu trebuie furată a doua oară“, spune el.

Nicolae Raţiu a votat la Londra şi era coadă de la prime ore ale dimineţii. Consideră că a fost ceva deliberat din partea Guvernului să nu facă nimic pentru a facilita votului Diasporei pentru că ştia că acest vot va fi pro-opoziţie.

Nicolae Raţiu (71 de ani) a absolvit Marlborough College în Marea Britanie în 1966 şi Colegiul Maritim în Statele Unite în 1971. Din 1990 este preşedintele „Fundaţiei Raţiu“ de la Londra, fundaţie ce îi sprijină pe tinerii români să urmeze studii superioare în Marea Britanie. Din 1991, Fundaţia a acordat peste 2.000 de burse studenţilor români. Este director al companiei „Regent House Properties Ldt“, precum şi al altor firme cu portofolii majore în domeniul imobiliar din Marea Britanie, Franţa şi România. Investiţiile majore în România includ Bucharest Industrial Park la Bolintin (180 de hectare); Câmpulung Industrial Park (o mare parte din fosta platformă ARO), Turda Industrial Park, Carol Park Residence, Hotelul Lebăda.

În 2015, Casa Regală a Marii Britanii i-a conferit lui Nicolae Raţiu titlul de „Membru al Ordinului Imperiului Britanic“, pentru ajutorul acordat comunităţilor cu probleme din România, prin intermediul fundaţiei familiei sale.  

Vă mai recomandăm:

Destinul tragic al generaţiei Marii Uniri. Cum au aranjat comuniştii procesul lui Iuliu Maniu: „Să convingeţi credincioşii să ceară executarea lui“

De ce n-au mai venit americanii în 1947. „Lumea trebuie să-şi dea seama în România că ajutorul american este în funcţie de intensitatea rezistenţei“

Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite