Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată de DNA într-un nou dosar. Alături de el este acuzat Cristian Zgabercea, producătorul general TVR

0
16 Apr 2015 13:54:28
Autor: Sinziana Ionescu
Nicuşor Constantinescu Foto Mariana Iancu
Nicuşor Constantinescu Foto Mariana Iancu

Nicuşor Constantinescu este trimis în judecată într-un nou dosar DNA, alături de Cristian Zgabercea, producătorul general TVR. Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa se află în arest la domiciliu, în alt dosar DNA.

Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, este trimis în judecată într-un nou dosar DNA. Aflat în arest la domiciliu, Constantinescu este acuzat de procurorii DNA Constanţa că a pus la cale prejudicierea patrimoniului judeţului Constanţa, în folos personal, prin efectuarea de plăţi pentru contracte cu servicii fictive prestate de fundaţii, asociaţii şi cluburi sportive. Prejudiciul produs Unităţii Administrativ Teritoriale Constanţa este de peste 8 milioane de euro.

Nicuşor Constantinescu este acuzat de multiple infracţiuni de abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat şi conflict de interese. Alături de el sunt învinuiţi producătorul general TVR Cristian Zgabercea - consilier al preşedintelui CJC, Carmen Oproiu - director Coordonare Instituţii Subordonate CJC, Părău Marcel Brâncoveanu – reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia. Aceştia sunt trimişi în judecată în stare de libertate.

Consiliul Judeţean Constanţa nu a comunicat încă dacă se constituie parte civilă în cauză, deşi DNA i-a solicitat acest lucru.

Printre faptele constatate de DNA figurează că Nicuşor Constantinescu a aprobat virarea sumei de 100.000 lei către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condiţiile în care acesta este deţinut de o societate la care inculpatul deţine 25% din părţile sociale.

Apoi Constantinescu a finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod ilegal, de la bugetul judeţean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui preşedinte era tot el, a achitat societăţii la care inculpatul deţinea 25% din părţile sociale, suma de 113.032 lei.

Nu în ultimul rând, Nicuşor Constantinescu a încheiat 7 contracte de prestări servicii cu trei firme, la care asociat este o persoană aflată în relaţii comerciale cu inculpatul. Astfel a efectuat plăţi din fonduri publice de peste 3.000.000 euro.

Iată comunicatul remis de DNA Constanţa în ziua de joi, 16 aprilie:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată,

în stare de arest la domiciliu, a inculpatului CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată),
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- conflict de interese (9 infracţiuni, din care 5 în formă continuată),

şi în stare de libertate a inculpaţilor:

ZGABERCEA CRISTIAN BOGDAN, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu (2 infracţiuni, ambele în formă continuată),
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- evaziune fiscală,

OPROIU CARMEN FLORENTINA, director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu (2 infracţiuni, ambele în formă continuată),
- constituire a unui grup infracţional organizat,

PĂRĂU MARCEL BRÂNCOVEANU, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia, la data săvârşirii faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.

FUNDAŢIA FANTASIO, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
- constituire a unui grup infracţional organizat,
- evaziune fiscală,

FUNDAŢIA CULTURALĂ THALIA, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, împreună cu inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan, Oproiu Carmen Florentina şi Fundaţia Fantasio, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală.

În aceeaşi perioadă, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, ajutat de inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan şi Oproiu (Vasile) Carmen Florentina, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii.
Finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice.

În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, beneficiind de ajutorul aceloraşi doi inculpaţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal, cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.
Şi de această dată, finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate numai în baza hotărârilor Consiliului Judeţean, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de educaţie fizică şi sport în România şi condiţiile finanţării activităţii sportive din fonduri publice.

La data de 08.01.2015, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a emis o dispoziţie prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control. Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului.

În perioada 2009 – 2014, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în scopul obţinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat următoarele acţiuni:
-a aprobat virarea sumei de 100.000 lei către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condiţiile în care acesta este deţinut de o societate la care inculpatul deţine 25% din părţile sociale,
-a finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod ilegal, de la bugetul judeţean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui preşedinte era tot el, a achitat societăţii la care inculpatul deţinea 25% din părţile sociale, suma de 113.032 lei,
-a încheiat 7 contracte de prestări servicii, cu trei firme, la care asociat este o persoană aflată în relaţii comerciale cu inculpatul şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 13.365.903,94 lei (peste 3.000.000 euro).

În cursul anului 2012, inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan, împreună cu inculpata Fundaţia Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale (impozitul pe venit datorat bugetului de stat), pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică.
În acest sens, inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundaţia Culturală Thalia, prin inculpatul Părău Marcel Brâncoveanu şi a efectuat plăţi în temeiul lor, deşi cunoştea că operaţiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale.

Aceste documente nu au fost însoţite de documente justificative, iar serviciile a căror plată se solicitase nu fuseseră recepţionate de către beneficiarii lor, aceştia din urmă cunoscând de altfel şi împrejurarea că Fundaţia Thalia nu le prestase în fapt. În această modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 152.180 lei. Prejudiciul produs Unităţii Administrativ Teritoriale Constanţa este de peste 8 milioane de euro.

Până la momentul întocmirii prezentului rechizitoriu, Consiliul Judeţean Constanţa nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deşi i s-a solicitat acest lucru.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului Zgabercea Cristian Bogdan.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză“.

Vă mai recomandăm

Radu Mazăre: „Cristian Zgabercea i-a schimbat plosca şi pamperşii lui Nicuşor Constantinescu“

Baronul Nicuşor, atac la siguranţa naţională: a tăiat toţi banii CJ Constanţa pentru Centrul Militar Zonal. Miza: o clădire şi un teren din centrul oraşului

Nicuşor Constantinescu, în picaj. Are un nou dosar DNA, pentru elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările