Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Noi destinaţii turistice pe lista de patrimoniu mondial UNESCO. Ce locuri din lume merită vizitate

0
20 Jul 2017 06:05:21
Autor: Sinziana Ionescu
English Lake District - nou loc pe lista UNESCO Sursa whc.unesco.org
English Lake District - nou loc pe lista UNESCO Sursa whc.unesco.org

Trei noi destinaţii turistice au intrat recent pe lista de patrimoniu universal UNESCO. Aphodisias din Turcia, English Lake District din Marea Britanie şi situl arheologic Valongo Wharf din Brazilia au fost incluse printre cele mai frumoase locuri din lume.

Aphrodisias este situat în sud-vestul Turciei, pe valea superioară a râului Morsynus şi are două componente: situl arheologic şi o carieră de marmură în nord-estul oraşului. Templul Afroditei datează din secolul 3 î.Hr., iar aşezarea a fost construită un veac mai târziu. Valoarea îi este dată atât de cariera de marmură, cât şi de lucrările de artă făcute aici de sculptori de-a lungul timpului. Străzile oraşului sunt aranjate în jurul obiectivelor antice: templele, teatrul, agora, băi publice. 

English Lake District din Marea Britanie este o zonă montană, ale cărei văi au fost modelate de gheţari în era glaciară, fiind transformată apoi de sistemul agricol. Natura şi mâna omului au dat locului o formă armonioasă, un peisaj în care munţii se oglindesc în lacuri. Case mari, grădini şi parcuri au fost create special pentru a mări frumuseţea priveliştii. Peisajul a fost puternic apreciat de artişti, care au celebrat zona prin picture, desene şi cuvinte. A inspirat, de asemenea, mişcarea de conştientizare a peisajelor frumoase, declanşând din timp impulsul de a le proteja. 

Aphrodisias, Turcia Sursa whc.unesco.org

Valongo Wharf Archaeological Site este localizat în centrul Rio de Janeiro, în zona fostului port unde au fost construite docurile din piatră veche la care trăgeau vasele cu sclavi din Africa. Aproape 900.000 africani au ajuns în America de Sud prin Valongo. Situl în sine este compus din mai multe straturi arheologice, fiind cea mai importantă mărturie fizică a venirii sclavilor africani pe continentul american.

Cele trei noi destinaţii au fost incluse în urma întrunirii Comitetului Patrimoniului Mondial, la Cracovia (Polonia), care a aprobat, de asemenea, extinderii locurilor protejate din Strasbourg (Franţa), de la Grande-île la Neustadt, şi Bauhaus (Germania) cu edificiile din Weimar, Dessau şi Bernau. 

Valongo Wharf, Brazilia Sursa whc.unesco.org

Pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO „Vama Veche“, festivalul artistic din inima Bruges-ului. Belgienii, fermecaţi de spiritul boem din România

FOTO 1 Mai cu vikingi. Noaptea Valpurgiei, sărbătoare printre vamaioţii Suediei

Cadaques, golful boem de la capătul lumii

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările