Nouă turişti au murit înecaţi de la începutul sezonului estival. Avertismentele salvamarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inecat eforie foto saj constanta

În ciuda avertismentelor salvamarilor, turiştii intră în apă şi îşi pun viaţa în pericol. De la începutul sezonului estival, nouă oameni au murit înecaţi.

Un bărbat în vârstă de 50 de ani din Polonia a murit, vineri, după ce s-a înecat la Mangalia. Alte trei persoane au fost în pericol de înec, două la Mangalia şi una la Vama Veche, starea de sănătate a acestora fiind bună, fără a avea nevoie să fie transportate la spital.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa, cadrele medicale au fost solicitate să intervină, vineri, la trei persoane cu probleme de sănătate după ce au fost scoase din apă de către salvamari.

Una dintre victime era în stop cardiorespirator. Medicii au început manevrele de resuscitare, dar bărbatul nu a mai putut fi adus la viaţă. El avea 50 de ani şi era din Polonia. Celelalte două persoane şi-au revenit repede şi au plecat înainte de sosirea ambulanţei.

Un alt caz s-a înregistrat la Vama Veche. Un bărbat s-a aflat în pericol de înec, dar a reuşit să iasă din apă. Starea sa de sănătate a fost bună şi nu a avut nevoie de intervenţia medicilor.

Pe 19 iunie, un bărbat în vârstă de 27 de ani din Craiova a murit înecat, iar altul, în vârstă de 18 ani, din Ialomiţa, a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost găsit inconştient la malul mării.

În data de 27 iunie, o copilă a intrat în mare, împreună cu sora de 13 ani şi mama lor, deşi scăldatul era interzis din cauza valurilor mari şi a curenţilor puternici. Mama şi fiica mai mare, de 13 ani, au fost salvate şi aduse la ţărm, dar fata cea mică nu a mai fost găsită, trupul fiindu-i dus de curenţi spre larg. Fetiţa căutată cu scafandrii la Eforie, după ce a dispărut în apele mării, a găsită moartă după nouă zile de căutări. 

Opt persoane şi-au pierdut viaţa pe litoral de la începutul sezonului estival.

Pentru a se feri de pericolele mării, turiştii trebuie să fie atenţi la steagul arborat pe plajă. Steagul roşu şi galben înseamnă că plaja este supravegheată de un salvamar. Apariţia steagului galben înseamnă că există risc de îmbăiere şi că în apă pot intra doar înotătorii experimentaţi. Dacă se arborează steagul roşu, este interzis scăldatul.

Cei care doresc să se îmbăieze în Marea Neagră sunt sfătuiţi să meargă doar pe sectoarele unde există salvamari. De-a lungul litoralului românesc sunt şi plaje care nu au intrat în circuitul turistic. În momentul în care un copil intră singur în apă, este bine să fie supravegheat de pe ţărm şi astfel dacă apar probleme să aibă cine să anunţe urgenţa. De asemenea, nu este bine ca turistul să înoate imediat după ce a mâncat, întrucât i se poate face rău.  

Când marea este agitată, un colac de salvare nu te ajută prea mult, întrucât ţi-l ia valul şi până la înec mai este un pas. Turiştii sunt în pericol mai ales atunci când vântul bate de la ţărm spre larg şi astfel bărcile pneumatice sunt purtate de vânt.

Un alt pericol sunt ski – jeturile. Nu de puţine ori cei care le conduc nu au respectat culoarul de plimbare şi au intrat în zonele de scăldat. În cazul în care cel care înoată este prins de curent, el trebuie să se întoarcă cu spatele la mal, să meargă în direcţia curentului, care va slăbi la un moment dat, şi va ieşi lateral.

Pe aceeaşi temă:

Tată de 45 ani şi fiu de 17 ani, morţi la Mangalia. Fiul este prins sub stabilopozi. Alţi doi tineri au fost înghiţiţi de mare la Saturn

Doi bărbaţi au murit înecaţi în Jupiter şi Saturn, după ce au ignorat avertismentele şi au intrat în marea agitată

Sute de persoane salvate pe plajele de pe litoral. Care este semnificaţia steagurilor arborate la foişoarele salvamarilor

Vara înecaţilor. De ce-i ia valu' pe români, în pofida salvamarilor

Pericol de înec. Salvamarii au arborat steagul roşu pe litoral. De la începutul sezonului estival, 18 persoane au murit înecate

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite