O altfel de Vama Veche: camere în stil grecesc, complex destinat adulţilor şi pensiuni ridicate cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Vama Veche se scriu primele iubiri şi se înfiripă primele relaţii. Plaja a intrat în stăpânirea tinerilor nonconformişti care au venit să se distreze. Dar, în ultimii ani, mica staţiune sudică a litoralului românesc înseamnă mai mult decât cântecele până în zori, foc de tabără la lumina lunii.

Investitorii s-au gândit să aducă şi confort turiştilor care sunt mai pretenţioşi. Un colţ de Grecie a recreat Mugur Cristea, un bucureştean get-beget, care s-a îndrăgostit în urmă cu mulţi ani de satul de pescari. De câteva luni, el a lăsat Capitala în urmă şi şi-a făcut şi buletin de Limanu, localitate de care aparţine satul Vama Veche.

Cu o investiţie minimă a amenajat un complex turistic cu 15 camere, din materiale reciclate. „Am strâns olană şi cărămizi de la grajduri vechi, părăsite, din zonă şi am ridicat complexul Maris. M-am gândit că primii vamaioţi au acum copii, la rândul lor, şi nu vor să abandoneze cea mai frumoasă destinaţie de vacanţă şi astfel pentru ei am creat Maris-ul“. 
 

Fiecare cameră este o mică bijuterie. A adus obiecte de mobilier multe lucrate manual, de bun gust, cu care a înfrumuseţat camerele. Pardoseala este placată cu piatră adusă din Bulgaria, iar curtea interioară este vopsită în alb, aşa cum a văzut în însorita Cretă. „Eu nu aş permite ca să se coloree casele dobrogenilor în alte culori decât alb şi gri“, mărturiseşte investitorul. 

image


 

Pe unde a umblat a căutat obiecte unicat, care se regăsesc acum în locul unde el petrece cea mai mare parte a timpului. Fiecare sfeştnic, fiecare obiect de porţelan are povestea lui. În apropierea locului unde turiştii mânăncă ard mai multe făclii permanent, ce amintesc de flacăra Olimpului. Sala de mese seamănă mai mult cu o încăpere unde iau masa cei apropiaţi decât cu un restaurant al unui hotel. O cameră se închiriază la Maris cu sume care încep de la 220 de lei pe noapte în luna mai şi ajung până la 350 de lei în vârf de sezon.

Complex destinat doar adulţilor

O altă surpriză oferită de Vama Veche este complexul TAGOO, destinat în exclusivitate adulţilor. „Practic, asta înseamnă, ne explică Silviu Barbu, că aici pot veni doar turiştii care au împlinit 18 ani. Am deschis acest complex, compus din 10 camere duble, după ce oamenii ne-au cerut acest lucru. Vor linişte deplină. Nu vor să fie deranjaţi de copii sau de muzică. Ei pot lua dejunul până la ora 12.00 sau îl pot primi la pat“. Investiţia este unicat în sudul litoralului. 

image

Complexul s-a deschis anul trecut în vară, iar gradul de ocupare a fost de peste 60%. Preţul unei camere porneşte de la 200 de lei în luna mai şi poate ajunge până la 380 de lei în august.

Minunea din ciulini

Tot în Vama Veche, am descoperit Club D'or, a cărui pensiune are nu mai puţin de 150 de camere. Povestea spaţiului de distracţie este foarte interesantă. Cândva, aici era un câmp plini cu ciulini. Norocul a făcut ca tatăl său să primească o parcelă de teren situată pe partea opusă plajei. „Ţin minte, povesteşte Doru Munteanu, investitorul principal, că ne-a luat doi ani ca să facem gardul. Nu prea ştiam noi cum stă treaba atunci“. Încet-încet, au reuşit să ridice ceva ce astăzi înseamnă foarte mult pentru Vama Veche.

image

„În fiecare an mai făceam câte cinci camere. Iniţail era un camping. Apoi, pe fonduri SAPARD am ridicat câteva pensiunea şi am finalizat-o cu investiţii proprii“, spune el. În total, investiţia realizată în 15 ani se ridică la două-trei milioane de euro. Rezervările la  Club D'or se fac din februarie. „Acum, avem cam 95% din locuri ocupate“, spune el. O noapte de cazare variază între 140 de lei şi 200 de lei. 

Aceste complexuri turistice au fost descoperite în cadrul unui tur organizat de Asociaţia Litoral Delta-Dunării pentru a descoperi complexurile turistice mai puţin cunoscute. „Mereu, agenţii economici din Vama Veche s-au plâns că nu au parte de promovare şi atunci am decis că trebuie să venim în întâmpinarea lor şi să-i ajutăm să înfiinţeze întâi o asociaţie a investitorilor şi apoi să vină în Asociaţia Litoral-Delta Dunării“, a spus Corina Martin, preşedintele asociaţiei.  

Pe aceeaşi temă:

De ce mergem la mare de 1 Mai. Istoria sărbătorii primei zile de plajă, de la serbare câmpenească la marea descălecare în capitala distracţiei

Plajele sălbatice – ultimele refugii de pe litoralul românesc, unde sunt stăpâni doar pescăruşii şi unde se aude doar cântecul mării

De ce au dispărut turiştii străini de pe litoralul românesc după Revoluţie. „Despre România se ştie acum că are câini vagabonzi şi că la graniţa cu Ucraina sunt conflicte“

FOTO VIDEO Turistă suedeză în anii '80: „Plaja din Mamaia e cea mai bună din Europa“. De ce nu mai avem turiştii străini de altădată pe litoralul românesc

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite