Constanţa

articolul anterior articolul urmator

O elevă olimpică din Constanţa care a fost admisă la Oxford nu are bani pentru taxele şcolare

35
20 Jun 2021 14:48:31
Autor: Mariana Iancu
Antonia Pănescu, eleva eminentă din Constanţa
Antonia Pănescu, eleva eminentă din Constanţa

Antonia Pănescu, o elevă de clasa a XII-a, a fost admisă la Universitatea Oxford, una dintre cele mai reputate unităţi de învăţământ din lume, însă nu-şi permite să achite taxele şcolare care ajung la 37.500 de lire sterline.

De-a lungul anilor şcolari a participat la nenumărate Olimpiade şi s-a calificat în etapa naţională de 14 ori. Din 2020, Antonia Pănescu le oferă îndrumare colegilor care au nevoie de meditaţii la chimie sau biologie, pe platforma TeachU.ro, totul în mod gratuit, scrie Click.ro.
 
“Am ales aceste două discipline întrucât, în ultimii doi ani de liceu, am realizat că pasiunea mea adevărată se află în biochimie, o îmbinare elegantă a celor două ştiinţe, responsabilă pentru înţelegerea funcţionării organismelor la scară moleculară.
 
Întrucât organizarea olimpiadelor a fost compromisă de răspândirea virusului Covid-19, m-am decis să tratez aplicaţia mea la Oxford drept o ultimă competiţie în cariera mea de licean, una puţin diferită, cu două probe orale, interviurile, şi pentru care a trebuit să mă familiarizez cu o materie cu totul diferită faţă de cea prezentată în România.
 
Pregătirea propriu-zisă pentru interviu am început-o cu aproape două săptămâni înaintea acestuia, când am primit mail-ul de invitaţie de la două colegii: Magdalen, cel la care aplicasem, şi Lady Margaret Hall”, a povestit eleva, într-o scrisoare deschisă ce a fost publicată pe blogul printesaurbana.ro.
 
“În acest timp, am parcurs întregul material de nivel A-Levels din UK pentru disciplinele Chimie şi Biologie, am citit articole privind cercetările actuale în domeniu, şi am recapitulat conceptele învăţate în vară, când urmasem un curs online de Biochimie de la Harvard. Anii de muncă grea pentru Olimpiade mă pregătiseră pentru această provocare, întrucât îmi clădisem fundaţia necesară pentru a putea aprofunda în detaliu domeniul, informaţiile acumulate ajutându-mă să înţeleg logic conceptele de nivel de facultate, din care am fost intervievată.
 
Am reuşit, astfel, să fiu acceptată la universitatea la care visasem încă de când am auzit de existenţa ei. Şi acum? Am muncit din greu, m-am dedicat, am făcut sacrificii, iar rezultatul a venit, conform poveţei. Însă aici se opreşte călătoria mea?”, a mai adăugat Antonia, determinată să fac tot ce este omeneşte posibil pentru a strânge suma necesară pentru a urma cursurile Oxford.
 
Brexitul a schimbat regulile pentru cetăţenii din UE
 
În urma Brexitului, regulile pentru admiterea cetăţenilor din UE la unităţi de învăţământ s-au schimbat, aşa că, dacă până acum taxa la Oxford era de 9.000 de lire pe an, Antonia este nevoită să plătească 37.500 de lire sterline pentru un an şcolar, ceea ce duce costurile totale pentru facultate, master şi traiul în Marea Britanie la fabuloasa sumă de 200.000 de lire sterline.
 
Împreună cu părinţii ei, eleva a încercat fel şi fel de soluţii, de la apelarea la fundaţii educaţionale, până la împrumutul de la bancă, însă suma de care mai are nevoie este încă mare şi trebuie strânsă până la 25 iunie, când este termenul limită de a trimite în Marea Britanie dovada că poate acoperi taxele educaţionale.
 
Dacă vreţi să o ajutaţi pe Antonia Pănescu, aveţi la dispoziţie următoarea variantă: Revolut: RO83 BREL 0005 5046 5137 0100, Antonia-Florina Pănescu
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Victor Nagy
20.06.2021, 15:02:31

........... M'da ! O mare problema . Ii dau o solutie : Sa- intrebe pe domnul Florin Vasile CATU . Acesta poate sa-i explice / arate ... " cum se face " Asta deoarece ... el a reusit , chiar si fara a fi ... olimpic , dimpotriva .

-7 (25 voturi)
Paco Rabanne
20.06.2021, 15:37:15

Mai bine trateaza cu Becali, istetule.

-2 (12 voturi)
Ionica Porumbel
20.06.2021, 15:17:24

Hodoronc-tronc! Alta care are nevoie de realizare internațională pe banii românilor. Fetița asta are idee câți români trăiesc de ani de zile cu SF. Duh?! Și ei au copii, boli, obligații, dar îi pasă cuiva?!

+16 (22 voturi)
Liviu Constantin Croitoru
20.06.2021, 15:22:31

Romanii ar ajuta-o cu draga inima, dar s-au prins cam toti prostii ca va pleca si ea in strainatate dupa ce va termina studiile. Romanii nu vor sa mai finanteze inteligenta, fiindca va face picioare.

+16 (16 voturi)
Razvan
20.06.2021, 15:42:12

Mult succes si sper sa reusesti sa strangi banii, dar sper sa ai o varianta de backup si sa realizezi ca nu merita 200 000 de lire educatia la Oxford. E supraevaluat pretul si orice ai studia, nu merita sa iti faci datorii cat o viata intreaga. NIci 9250 de lire nu merita, dar inainte te sprijinea statul britanic cu taxa si plateai inapoi doar in limita posibilitatilor. Plus daca e o diploma in stiinte sau ceva practic, ai sanse sa faci bani sa o platesti. Cel mai bine studiezi in EU.

+10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările