O navă românească va pleca în misiune în Marea Mediterană pentru asigurarea respectării embargoului impus Libiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava Viceamiral Constantin Bălescu FOTO NAVY.RO
Nava Viceamiral Constantin Bălescu FOTO NAVY.RO

Puitorul de mine şi plase  „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), cu un detaşament de scafandri de luptă prin incursiune ambarcat, pleacă joi, 23 septembrie, din portul militar Constanţa, pentru a participa la Operaţia EUNAVFOR MED „Irini”, în Marea Mediterană, în perioada 1 octombrie - 31 decembrie.

Misiunea marinarilor militari români constă în asigurarea respectării embargoului ONU asupra armelor impus Libiei şi în combaterea traficului ilicit de produse petroliere, droguri şi persoane, prin monitorizarea traficului maritim şi prin executarea de inspecţii ale navelor suspecte din bazinul mediteranean.

Participarea Armatei României, cu capabilităţi ale Forţelor Navale Române, la Operaţia „Irini” contribuie la îndeplinirea angajamentelor asumate de ţara noastră faţă de Uniunea Europeană, precum şi la asigurarea securităţii în Marea Mediterană, prin participarea la efortul comun european realizat pentru încetarea conflictului din Libia. 

Pe durata celor peste 100 de zile de dislocare în Marea Neagră şi Marea Mediterană, puitorul de mine şi plase 274 va efectua escale de pregătire şi de refacere a capacităţii de luptă în porturi din zonele de sud ale Italiei şi Greciei. 

Nava militară românească este comandată de căpitan-comandorul Daniel Gheorma, iar cei 85 de membri ai echipajului au fost vaccinaţi anti-COVID-19, testaţi şi carantinaţi în facilităţile de cazare ale Forţelor Navale Române, înainte de plecarea în misiune, pentru desfăşurarea în siguranţă a activităţilor. 

Puitorul de mine şi plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” se află la cea de-a doua misiune internaţională de interes major pentru Forţele Navale Române, după ce, în perioada ianuarie - iunie 2020, a asigurat comanda grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group Two) şi a executat misiuni specifice, alături de partenerii din Alianţă, în Marea Neagră şi în Marea Mediterană. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Goeleta „Speranţa“, destin ca-n filme. Bătrânul marinar Marin Deboveanu, cel care a construit-o, dezvăluie secretele corabiei din „Toate pânzele sus!“

FOTO Poveştile unui comandant de navă: „În 1989, am crezut că ungurii au intrat în Ardeal“

Titanicul românesc. 25 de ani de la scufundarea navei Mogoşoaia. Mărturia unui supravieţuitor: „Vasul s-a scufundat în câteva minute“

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite