Oile salvate de pe „vaporul morţii” au ajuns într-un adăpost din judeţul Ilfov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oile au ajuns la adăpostul din Ilfov                                                 FOTO: Letea Wild Horses
Oile au ajuns la adăpostul din Ilfov                                                 FOTO: Letea Wild Horses

Doar 180 de oi, dintre cele 14.600 aflate pe nava scufundată „Queen Hind”, au putut fi salvate. Restul cadavrelor aflate în descompunere zac în continuare în Marea Neagră, în apropierea Portului Midia.

Accidentul naval a avut loc la finalul lunii noiembrie2019. De atunci, autorităţile încearcă să găsească soluţii pentru a aduce vaporul Quen Hind la mal. Operaţiunea de ranfluare este disputată de mai multe firme înscrise la licitaţia organizată de Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Deşi trebuia să fie o operaţiune urgentă, deocamdată nu s-au finalizat procedurile.

În mare, în apropierea Portului Midia zac şi acum cadavrele în descompunerea a peste 14.400 de oi. Doar 180 au putut fi salvate şi duse într-un adăpost unde primesc toate îngrijirile.

Oile salvate au fost mutate de voluntarii unor asociaţii de profil vineri, 10 ianuarie, într-un adăpost din judeţul Ilfov.

„În primul rând, suntem mândri că ne-am dus acţiunea de salvare până la capăt. În zilele cumplite (mai ales pentru ele) îndurate pe epavă, în timpul căutării supravieţuitorilor printre miile de cadavre, am format o legătură emoţională puternică cu aceste animale. Le-am promis atât lor cât şi nouă înşine că nu le vom salva doar de la înec, ci şi de la orice altă suferinţă viitoare. Avem încredere că pentru toţi cei 180 va începe astăzi o viaţă nouă, una adevărată, una cum până la urmă merită să aibă orice fiinţă care trăieşte pe acest pământ o singură dată”, notează cei de la Letea Wild Horses, voluntari care s-au implicat încă de la început în operaţiunea de salvare a animalelor.

Adăpostul din localitatea Burias, judeţul Ilfov, aparţinând asociaţiei „ARCA – ANIMAL RESCUE AND CARE”, locul unde au fost mutate cele 180 de oi, a fost vizitat şi de preşedintele Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Robert Chioveanu. Acesta a vrut să verifice dacă sunt respectate toate condiţiile de bunăstare şi protecţie a animalelor.

„Pentru întreţinerea animalelor, asociaţia are obligaţia de a asigura asistenţa sanitară veterinară pentru respectivele animale şi de a permite accesul medicilor veterinari oficiali de la DSVSA, pe rază căreia este amplasat adăpostul, pentru inspecţia animalelor şi a condiţiilor, ori de câte ori este necesar.

Aceste animalele vor beneficia de condiţii de bunăstare, vor fi îngrijite până la sfârşitul vieţii şi nu vor putea fi comercializate sau abatorizate”, spun cei de la ANSVSA.

Oile salvate de pe Queen Hind au ajuns la adapost in Ilfov FOTO Letea Wild Horses

                              Robert Chioveanu şi oile salvate FOTO: ANSVSA

Pe aceeaşi temă:

În timp ce ONG-urile cer interzicerea exporturilor de animale vii, ANSVSA acordă noi facilităţi pentru ca „vapoarele morţii” să plece încărcate

Autoritatea Sanitar Veterinară dă asigurări: „Se exclude riscul apariţiei antraxului la cadavrele oilor din Portul Midia”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite