Ore de istorie în weekend pentru copiii de români din Marea Britanie şi Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa arhivă
Sursa arhivă

Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a UOC a semnat un protocol de colaborare cu şcolile româneşti „Nicolae Iorga“ din Marea Britanie şi Spania

Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice (FISP) a Universităţii „Ovidiusˮ din Constanţa anunţă că a semnat un protocol de colaborare cu Şcolile româneşti „Nicolae Iorga‟  din Liverpool & Wirral, Manchester, Birmingham (Marea Britanie) şi din Castellón (Spania). Acesta are drept scop promovarea istoriei naţionale în rândul comunităţilor românilor de pretutindeni şi încurajarea eforturilor lor de a păstra legătura cu limba şi cultura română.

„Şcolile româneşti „Nicolae Iorga” sunt iniţiative private ale unor membri ai comunităţilor de români de peste graniţe, care funcţionează sub formă de întâlniri de weekend şi grupează în jur de 15-20 de elevi, fiecare. Prima dintre ele a apărut în Liverpool, celelalte şcoli fiind fondate pe modelul acesteia şi preluând acelaşi nume, „Nicolae Iorga‟, tocmai din dorinţa de a avea o voce unitară şi un impact mai puternic“, explică profesorii de la „Ovidius“. 

„Pentru studenţii FISP este o oportunitate de a-şi exersa abilităţile de predare/învăţare şi comunicare, iar elevii Şcolilor româneşti „Nicolae Iorga” vor fi familiarizaţi cu principalele obiective istorice ale Constanţei şi Dobrogei, cu patrimoniul lor istoric cultural şi natural“ - mai arată aceştia.

Lecţiile de istorie naţională şi locală vor fi oferite de voluntari, studenţi şi cadre didactice ale FISP, elevilor cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani. Întâlnirile se vor desfăşura online, o dată la două săptămâni, şi vor adapta teme de istorie pe înţelesul participanţilor.

Lecţia inaugurală intitulată „Câţiva paşi prin Constanţa britanică‟ va fi susţinută, sâmbătă, 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei, de prof.univ.dr. Florin Anghel. Va aborda o prezentare interactivă a principalelor obiective istorice şi culturale legate de prezenţa britanică la Constanţa la mijlocul secolului al XIX-lea, înaintea intrării Dobrogei în cadrul statului român.

Cea de-a doua întâlnire, supranumită „Gânditorul de la Hamangia şi lumea lui‟, va fi prezentată de Adrian Irimia, student în anul III la programul de studii Istorie. Gânditorul de la Hamangia este statueta descoperită la Cernavodă, inclusă în patrimoniul UNESCO.

Proiectul este coordonat de asist. univ. dr. Georgiana Ţăranu şi se va desfăşura pe tot parcursul anului universitar. 

Pe aceeaşi temă: 

Povestea unui fake-news românesc care a înfierbântat Europa în 1931: sarcofagul uriaş în care ar fi fost îngropat Ovidius 

Imagini spectaculoase cu Dobrogea antică, recreată 3D într-un laborator studenţesc. Secretele umanoizilor din proiectele de arheologie virtuală

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite