Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Demisie în Parlamentul României. Deputatul PNL Dănuţ Culeţu se retrage din Legislativ şi din partid: „Renunţ la viaţa politică“

1
1 Apr 2015 10:45:30
Autor: Sinziana Ionescu
Dănuţ Culeţu Foto Facebook
Dănuţ Culeţu Foto Facebook

Deputatul liberal Dănuţ Culeţu, fost prefect al Constanţei, a anunţat în dimineaţa de miercuri, 1 aprilie, că îşi dă demisia din Parlamentul României şi din PNL.

„Nu vreau să fiu o ţintă pentru adversarii politici şi autorităţi, mai mult sau mai puţin formale, şi nici o povară pentru Partidul Naţional Liberal al cărui membru sunt din anul 1990.

În acest sens, am decis să îmi depun demisia din Parlamentul României, la fel cum am decis să dau curs noilor prevederi ale statului PNL şi să mă autosuspend din funcţiile deţinute în acest partid“, a declarat Dănuţ Culeţu, deputatul PNL de Constanţa, fost prefect al Constanţei în perioada 2005-2009.

Demisionarul a declarat pentru Adevărul că nu mai doreşte să fie discutat de „orice ageamiu şi neavenit“, care să îl conteste, astfel că decide să se retragă din politică şi să activeze în mediul privat. Culeţu a fost ani de zile director ING Bank Constanţa, dar nu crede că va mai activa în acest domeniu. „Băncile nu pot lucra cu oameni care au dosar de abuz în serviciu, care am încredere că se va soluţiona corect, favorabil mie. Dar eu sunt bancher şi nu vreau să pun nicio bancă în situaţia asta. Voi vedea ce fac. În niciun caz nu candidez la primărie, e timpul să lăsăm loc tinerilor şi la Primărie, şi la Consiliul Judeţean, care să fie demni de oraşul acesta. Voi sprijini însă tinerii în demersul lor“, a precizat politicianul în vârstă de 60 de ani.

Deputatul liberal, fost o vreme lider al Forţei Civice Constanţa (calitate în care a obţinut mandatul de parlamentar în urma redistribuirii), a fost printre puţinii parlamentari de Constanţa care au răspuns invitaţiei elevilor de a participa la discutarea redobândirii dreptului la vot în consiliile de administraţie a şcolilor. „Am văzut acolo câtiva băieţi foarte buni. Îi voi sprijini, fără doar şi poate“, a promis Culeţu. 

Dănuţ Culeţu a deţinut în PNL Constanţa legitimaţia cu nr. 14. „Erau liste pe vremea aceea, în arhive trebuie să se mai păstreze. La numărul 14 sunt trecut eu. Dar este timpul să mă retrag“, a mai spus Culeţu. Numele lui Culeţu s-a mai aflat şi pe lista colaboratorilor Securităţii comuniste, fiind învinuit chiar de Poliţie politică. El a obţinut însă în cele din urmă disculparea publică prin documentul CNSAS care dovedea că nu a făcut Poliţie politică.

Dosarul de abuz în serviciu

În ianuarie 2015, Dănuţ Culeţu a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, împreună cu primarul comunei Valu lui Traian şi fostul director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa.

Iată comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Dănuţ Culeţu, la data faptelor prefect al judeţului Constanţa, preşedinte al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa, în prezent deputat în Parlamentul României, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Florin Mitroi, primar al comunei Valu lui Traian şi preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată Gabriel Gheţu, la data faptelor şef al Biroului Judeţean de Rentă Viageră Agricolă la Administraţia Domeniilor Statului – Reprezentanţa Teritorială Constanţa, Stere Sponte,  la data faptelor director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa şi de membru în Comisia Judeţeană de Fond Funciar Constanţa şi Titus Găgeatu, la data faptelor consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu – Direcţia Verificarea Legalităţii, a Aplicării Actelor Normative şi Contencios Administrativ din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Constanţa, toţi pentru complicitate la abuz în serviciu.

Dănuţ Culeţu, în calitate de preşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar Constanţa, prin încălcarea dispoziţiilor legale, la data de 27 septembrie 2006, a propus şi a determinat adoptarea unei hotărâri, de către comisia menţionată (hotărârea nr. 574/27.09.2006), fără a o supune la vot, validând, în mod ilegal, propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pe o suprafaţă de 656,76 hectare aparţinând Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, în favoarea unor persoane (489 poziţii) care nu au făcut dovada că au deţinut terenuri pe acel amplasament. În acest fel, a fost adus un prejudiciu de 1.050.816 lei staţiunii de cercetare, precum şi un folos necuvenit de aceeaşi valoare persoanelor cărora li s-au restituit ilegal terenurile respective.

Anterior, Florin Mitroi, în calitate de preşedinte al Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, în urma şedinţei din data de 6 iulie 2006 a Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, a formulat, către Comisia judeţeană Constanţa, propunerea de transformare a Anexei nr. 49 (anexa cu persoanele care nu fac dovada vechiului amplasament) în Anexa nr. 29, (anexa cu persoane care fac dovada vechiului amplasament) cu încălcarea dispoziţiilor legale, deşi persoanele respective nu făceau individual dovada vechiului amplasament în perimetrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian.

Împrejurarea descrisă, prin care Florin Mitroi a încălcat atribuţiile de serviciu, a condus la preluarea ilegală (în baza Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa şi a Protocolului nr. 56086/08.11.2006 încheiat între Administraţia Domeniilor Statului şi Comisia Locală de Fond Funciar Valu lui Traian), a suprafeţei de 656,76 hectare din terenurile administrate de Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian. Prin aceeaşi faptă, a obţinut un folos necuvenit firma administrată de soţia lui Florin Mitroi, SC Andra Internaţional SRL. Această firmă a achiziţionat cu 15.000 lei un teren de 6 hectare şi l-a vândut, la data de 07.06.2006, către o altă firmă din Constanţa, încasând suma de 1.200.000 dolari SUA.

În cursul anului 2006, Stere Sponte, în calitate de director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa şi de membru în Comisia Judeţeană de Fond Funciar Constanţa, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, i-a ajutat pe inculpaţii Dănuţ Culeţu şi Florin Mitroi să obţină adoptarea, în mod ilegal, a hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa, prin aceea că a confirmat, în mod nelegal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29 la Hotărârea menţionată, fac dovada individual a vechiului amplasament, deşi acest lucru nu era real.

Inculpatul Gabriel Gheţu, şef al Biroului Judeţean de Rentă Viageră Agricolă la Administraţia Domeniilor Statului – Reprezentanţa Teritorială Constanţa, a fost desemnat drept membru în Comisia Judeţeană de Fond Funciar Constanţa. În calitate de reprezentant al A.D.S în respectiva comisie, în cursul anului 2006, i-a ajutat pe inculpaţii Dănuţ Culeţu şi Florin Mitroi să obţină adoptarea, în mod ilegal, a Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa, confirmând, în mod nereal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29, fac dovada individual a vechiului amplasament în perimetrul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, împrejurare care a condus la preluarea ilegală din administrarea Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian a suprafeţei de 656,76 hectare teren agricol.

La data de 23.01.2009, Titus Găgeatu, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu – Direcţia Verificarea Legalităţii, a Aplicării Actelor Normative şi Contencios Administrativ din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Constanţa, dar şi de coordonator, în fapt, al Colectivului de lucru al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa, fără a avea dispoziţia rezolutivă a conducerii prefecturii şi fără a verifica, în mod efectiv, a aplicat pe filele Anexei nr. 29 a Hotărârii Comisiei Judeţene de Fond Funciar Constanţa nr. 574/27.09.2006 ştampila cu menţiunea „Comisia Judeţeană de Fond Funciar – Verificat – Colectiv Tehnic”, împrejurare care a condus la retrocedarea ilegală, a suprafeţei de 656,76 hectare teren agricol administrat de Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valul lui Traian.

De asemenea,Titus Găgeatu a falsificat înscrisul oficial intitulat Tabelul nominal cuprinzând persoanele fizice cărora li se stabileşte dreptul de proprietate potrivit art. 37 din Legea nr. 1/2000, cu modificările şi completările ulterioare, prin atestarea necorespunzătoare adevărului că a fost verificată, de către Comitetul de lucru, realitatea menţiunilor din acest tabel.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator pe bunurile inculpaţilor Florin Mitroi, Stere Sponte Gabriel Gheţu, Dănuţ Culeţu şi Titus Găgeatu, în vederea recuperării prejudiciului. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.“

Revenim cu amănunte

Vă mai recomandăm

DNA l-a trimis în judecată pe Dănuţ Culeţu, fost prefect al Constanţei între 2005-2009, pentru abuz în serviciu

Votul elevilor în administrarea şcolilor, susţinut de parlamentari

FOTO Lista scurtă a colaboratorilor Securităţii din Constanţa

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Radu Mircea
1.04.2015, 11:02:25

Daca nu e o pacaleala Cuculetu s-a prins ca fuga este rusinoasa dar sanatoasa . Decit sa-i ceara DNA-ul arestarea , mai bine pleaca el de buna voie ca poate cine stie , uita de el .

Modifică Setările