Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Păsările Flamingo, asaltate şi deranjate de turişti. „Au intrat dobitoceşte în lacurile unde căutau hrană”

6
31 May 2021 16:00:15
Autor: Călin Gavrilaş
Flamingo - foto: FB/Mihai Baciu
Flamingo - foto: FB/Mihai Baciu

Zeci de păsări Flamingo au fost văzute în această perioadă în zona Deltei Dunării. Fiind o apariţie rară la noi, turiştii au luat cu asalt locurile unde acestea s-au adăpostit. Specialiştii arată că ele au nevoie de linişte pentru a putea cuibări.

Păsările Flamingo ajung rar în România, în special în partea de sud-est a ţării şi le regăsim, de obicei, în număr foarte mic. Conform Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, specia este cuibăritoare în bazinul mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de România în Grecia, Turcia sau Muntenegru.
 
În România, pasărea apare foarte rar, în special în sud- estul ţării, în numere mici, prima semnalare aici fiind în anul 1900. Mai multe exemplare de Flamingo au fost observate şi în alte zone de cuibărit din Delta Dunării.
 
Readus la viaţă de către Apele Romane Dobrogea-Litoral, lacul Nuntaşi a devenit, de curând, loc de  a unui stol de păsări Flamingo, vieţuitoare care au venit din partea cealaltă a Europei. Pe Nunţaşi, flamingii au apărut după ce s-au retras din zona Sărături Murighiol şi lacul Tuzla.

„Presiunea vizitatorilor din vecinătatea Lacului Sărături Murighiol, precum şi acţiunile mai puţin etice ale unor persoane care au intrat în această zonă strict protejată în care este permisă doar cercetarea, au fost printre factorii ce au determinat plecarea păsărilor flamingo către alte locuri cu mai multă linişte şi hrană”, spun reprezentanţii ARBDD.
 
Doar că păsările nu-şi găsec liniştea din cauza turiştilor care au luat cu asalt locurile unde flamingii au poposit. Cu bărcile sau cu dronele, curioşii încearcă să se apropie cât mai mult de aceste păsări.
 
Reprezentantul Societăţii Ornitologice din România (SOR), Cristi Domşa, spune că vizitatorii au stresat păsările, aşa că acestea au plecat şi este puţin probabil să se mai întoarcă în Rezervaţie, arată Digi 24.
 
Dan Dinu, preşedintele asociaţiei Forona, scrie pe contul său de Facebook că „păsările flamingo sunt o prezenţă foarte rară în România şi au fost observate cum încearcă să cuibărească. Haideţi să le oferim liniştea necesară, pentru ca acestă specie minunată să devină o prezenţă mai comună pe viitor. Asociaţia noastră vă recomandă să nu mergeţi să fotografiaţi păsările în această perioadă, zona de cuibărit fiind foarte sensibilă".
 
Mihai Baciu, ghid turistic, scrie că „cioarde de pseudoamatori de natură au intrat dobitoceşte în lacurile unde aceştia căutau hrană şi eventual, posibil, zonă de cuibărit. Acum sunt încă în Dobrogea, împreună, pe un lac. Din fericire zona este supravegheată ca nimeni să nu mai intre la ei.

Şi, noi NU organizăm excursii la flamingi, sub nici o formă nu vom duce turişti ACOLO. Consider că delta e suficient de frumoasă şi bogată în alte specii pentru a mai stresa şi noi, inutil, o pasăre atât de frumoasă şi rară.”
 
Citeşte şi:
 
Apariţie rară în Dobrogea: stol de păsări Flamingo pe lacul Nuntaşi
 
Peste 100 de păsări flamingo au fost observate în Delta Dunării

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

marinescu nick
31.05.2021, 16:30:15

"Turistul" roman....un superb in declaratii,un cretin prin excelenta cand e vorba sa se manifeste. Astia sunt din specia aia care lupta contra incalzirii globale aruncand mii de peturi peste tot pe unde ajunge ( PET-uri cu bere rece,asa inteleg ei lupta). Si ne mai intrebam de ce se uita lumea la noi crucis peste tot pe unde ajungem si deschidem gura.....

+5 (5 voturi)
Ionel Marcu
31.05.2021, 17:46:18

Și nu apare un Șosoacă să protesteze împotriva libertății de a privi flamingii de aproape, „jos restricțiile”?

-5 (7 voturi)
doar constat
31.05.2021, 18:22:10

sa zicem mersi ca nu au ajuns pe varza ..

+3 (3 voturi)
Vasile Porojan
31.05.2021, 19:19:10

Hai s-o lăsăm mai ușor cu ecologismul de baltă pe interese, cumetrii și mulți bani...practicat de tot felul de dubioși alcoolici și analfabeți funcționali! În Deltă se practică protecția pelicanilor și cormoranilor (?!?) plus n așa zise zone protejate care de fapt servesc pentru braconajul peștelui și vânatului....cineva cândva va trebui să pună capăt mafiei mincinoase de origine SOV și alți mafioți locali (PUFLENE) etc.!!!...mai nou se iau tot felul de măsuri aberante pentru izgonirea pescarilor sportivi etc....cine cunoaște situația știe ce spun !!!

+6 (10 voturi)
Petru Onisim
31.05.2021, 19:46:43

# Vasile Porojan. Felicitări tinere pentru nick-ul Vasile Porojan. Daca întrebăm 100 de persoane care trec pe lângă noi cine a fost V P nu știu.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările