Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Patriarhia Română, despre noul act de identitate: Problemă administrativă, nu religioasă

12
5 Aug 2021 12:22:04
Autor: Sinziana Ionescu
Sursa arhivă
Sursa arhivă

Patriarhia Română face o precizare nouă legată de noile acte de identitate, electronice. Controversa deja s-a născut, privitor la folosirea cuvântului „gen“ în loc de „sex“ sau lipsa tricolorului de pe document.

„Ceea ce stârneşte o deplin justificată reacţie de nedumerire, reticenţă şi chiar revoltă în rândul populaţiei este introducerea pe noua carte de identitate a artificialei noţiuni de „gen”, care o înlocuieşte abuziv în acest context pe cea firească de „sex”. Oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu şi în biologie, ci doar sex: masculin şi feminin“, consideră Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriahiei Române.
 
În numele Bisericii Ortodoxe Române, Bănescu detaliază argumentaţia. 

„Noţiunea de „gen”, vehiculată azi progresiv & progresist în spaţiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a aşa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în „gen”. Altfel, celelalte reacţii negative referitoare la noile cărţi de identitate anunţate de MAI au fost/ sunt provocate de neînţelegerea conţinutului acestui proiect (explicat de autorităţi), dar şi de temeri excesive şi nejustificate din punct de vedere religios.
 
Problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă. Nu este vorba despre „Cartea vieţii”, ci despre banala carte de identitate cetăţenească. Este vorba despre „identitatea" noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă.
 
Aşa cum au anunţat autorităţile, „se va crea şi posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip”. Există, aşadar, posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic. Păstrarea acestei opţiuni este foarte importantă şi coincide cu respectul faţă de sensibilităţile religioase ale unor cetăţeni, indiferent de religia sau confesiunea lor“, spune Bănescu. 
 
Vasile Bănescu mai transmite că Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la paşapoartele biometrice, care au suscitat discuţii similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ şi luciditate pentru toţi cetăţenii creştinii ortodocşi: „Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii şi credincioşii să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului şi al morţii, să sporească în rugăciune şi fapte bune, vieţuind creştineşte în familie, mănăstire şi societate, fără a răspândi panică şi îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare.”
 
Pe aceeaşi temă: 
 
Unde vor fi emise buletinele electronice, după Cluj, şi cine va avea prioritate. La ce va putea fi folosit noul card de identitate 
 
Lider PNL din tabăra lui Cîţu, pe aceeaşi voce cu AUR: Sper că trecerea cuvântului „GEN“ în loc de „SEX” pe specimenul de CI e doar o gravă eroare

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

cuore hombra
5.08.2021, 13:08:06

corect! Ce are de a face una cu alta? Pe o hartie/act se pot pune multe informatii, mai mult sau mai putin importante, mai mult sau mai putin adevarate

manea laura
5.08.2021, 13:20:52

cind aud BOR vorbind despre protejarea sensibilitatile religioase imi vin in cap musulmanii care cer acelasi lucru. e adevarat ca musulmanii merg pina la suprimarea fizica a celor care le ranesc aceasta sensibilitate 'sfinta'. e o diferenta insa doar de nuanta, ideea din spate, cea a sensibilitatii religioase ce trebuie protejata este absolut identica. de aia zic: sa ne fereasca sfintul de o tara in care barbosii credinciosi au un cuvint de spus cind vine vorba de legislatie.

+10 (12 voturi)
Æ Replicant
5.08.2021, 13:55:18

NORMAL ca nu e traba unor barbati in rochii negre si care stau impreuna fara sex sa isi dea cu parerea la ceva ce nu ii priveste

+7 (11 voturi)
Alecu Alecu
5.08.2021, 14:20:29

Așa e. Sfințiile lor nu pot face „gen” între călugări sau in seminarii, ci fac „sex”

-8 (10 voturi)
Michiu Stefan
5.08.2021, 14:41:15

Cand ii privesc figura-incruntat,suparat,fioros-imi vine in minte iezuitul Torquemada!Daca ar fi trait in secolul lui,l-ar fi depasit in intransigenta!

-9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările