Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Patriarhul Daniel, la intrarea în Postul Crăciunului, despre lăcomie: „Bogăţia vine de la Dumnezeu, nu este rea în sine“

41
20 Nov 2018 13:48:19
Autor: Sinziana Ionescu
Patriarhul Daniel Sursa basilica.ro
Patriarhul Daniel Sursa basilica.ro

În prima sa predică din Postul Naşterii Domnului, Prefericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit credincioşilor despre bogăţie şi despre ce să faci cu ea.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel (cum este titulatura corectă a capului Bisericii Ortodoxe Române) a citit credincioşilor la Liturghie un text evanghelic despre bogatul care devine lacom de bunuri materiale.

El a explicat în prima duminică din Postul Naşterii Domnului, în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală, că în Sfânta Scriptură scrie că bogăţia şi sărăcia nu sunt un scop în sine, ci ele pot fi prilej de apropiere sau de îndepărtare de Dumnezeu şi de semeni. 

„Bogăţia nu este rea în sine, pentru că ea vine de la Dumnezeu, dar modul folosirii ei poate fi rău sau bun”, a rostit patriarhul, citat de Basilica, agenţia de presă a Patriarhiei Române.

Astfel, Preafericitul Daniel a atras atenţia că atitudinea spirituală a bogatului din textul evanghelic citit, faţă de un dar material neaşteptat primit din mărinimia lui Dumnezeu, devine o atitudine pătimaşă din cauza lăcomiei pentru bunurile materiale.

„El nici nu mulţumeşte lui Dumnezeu, nici nu miluieşte pe săraci, ci se gândeşte doar la sine, se asigură material, dar se însingurează spiritual. Sufletul bogatului nemulţumitor sau nerecunoscător şi nemilostiv a devenit întru totul trupesc, el nu mai este suflet duhovnicesc. Singura preocupare a sufletului este aceea de a se supune trupului lacom de a mânca, de a bea şi de a se veseli, în totală uitare de Dumnezeu şi de semeni”, a spus patriarhul, conform basilica.ro.

Patriarhul României a prezentat şi o altă formă de îmbogăţire - decât cea cu averi materiale trecătoare - care îi permite omului să se apropie de Dumnezeu: „Îmbogăţirea sufletului cu daruri spirituale ale Duhului Sfânt, cultivate ca virtuţi sau rodiri ale sufletului: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia”. 

Preafericitul Daniel a atras atenţia că sunt o mulţime de oameni bogaţi material, dar extrem de săraci din punct de vedere spiritual. Pe de altă parte, sunt oameni săraci material, dar foarte bogaţi din punct de vedere spiritual. „Au multă lumină adunată prin multă rugăciune, smerenie, participarea la sfintele slujbe, împărtăşirea cu sfintele taine şi prin cuvântul bun şi fapta bună. Aceste bogăţii sau comori spirituale se adună în sufletul nemuritor al omului, iar moartea fizică a trupului nu le poate risipi. Ele sunt lumina sufletelor sfinţilor în viaţa veşnică din Împărăţia Cerurilor”. 

Ierarhul BOR a mai spus că milostenia este de două feluri: materială şi spirituală. „Milostenia materială, adică hrană, îmbrăcăminte, adăpost, sau milostenia spirituală când oferim cuiva un cuvânt bun, un semn de neuitare, o încurajare în vreme de necaz, o mângâiere în vreme de întristare, un sfat înţelept, acestea fiind însoţite de rugăciune pentru sănătatea şi mântuirea celui pe care îl ajutăm. Dacă suntem milostivi ne asemănăm cu Dumnezeu Cel milostiv”, a afirmat patriarhul.

În finalul omiliei sale, Patriarhul Daniel a îndemnat ca în această perioadă a Postului Naşterii Domnului „să unim postul cu rugăciunea şi cu milostenia”. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Cât de avansate sunt lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului cu cinci zile înainte de sfinţire: imagini inedite din interior

Documentul care atestă că Patriarhul Daniel a avut legături cu fosta Securitate. Dosarul lui a fost distrus în zilele de 22-23 decembrie 1989

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

41 Comentarii

Pano
20.11.2018, 13:55:17

Are dreptate mosul, saracii degeaba isi fac cruci ca apucatii si se imbulzesc la slujbe, mantuirea e doar pentru bogati si pentru cei care cotizeaza gras la biserica.

+8 (10 voturi)
grongobar
20.11.2018, 14:16:54

Pai ce putea spune presedintele asociatiei iubitorilor de S-Klasse si 7-er Reihe,ca e rea bogatia? Nu zicea si un subaltern de-al sau ca BMW-ul din dotare este pentru ca "a ingaduit D-zeu?"

+11 (11 voturi)
king artur
20.11.2018, 14:18:20

Al dracu popa, justifica ilicitul cu Biblia! Vai se pulpa lui!

+9 (11 voturi)
MV R.
20.11.2018, 14:28:39

Adică e OK să fii bogat,indiferent cum ți-ai obținut bogăția asta??? Adică dacă faci danii bisericilor,nu contează că ai distrus o țară devalizând-o de toate activele ei economico-industriale,clădite prin truda chinuită a minimum două generații de români?!? Asta vrea să ne spună popa? Păi,să-și bage opiniile în...ce vrea el.

+9 (11 voturi)
m lupascu
20.11.2018, 15:02:08

- cand banii vin de la buget crecnea condamnatu penal recidivist devine dzeu

+6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (41)