Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Perioada de glorie a Aeroportului Mihail Kogălniceanu din Constanţa: în anii `70 erau câte 35 de decolări şi aterizări zilnic

0
17 Nov 2016 04:02:07
Autor: Mariana Iancu
Aeroportul Mihail Kogălniceanu, în anii 70 FOTO Descopera-aeroportul-kogalniceanu.blogspot.ro
Aeroportul Mihail Kogălniceanu, în anii 70 FOTO Descopera-aeroportul-kogalniceanu.blogspot.ro

În anii de glorie ai Aeroportului Mihail Kogălniceanu, de aici se zbura către mai multe destinaţii din ţară, iar turiştii germani ajungeau pe litoralul românesc cu avionul.

Primul avion cu turişti germani a aterizat pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu la data de 3 mai 1960, după doar doi ani de la înfiinţarea aeroportului. Primul director al aeroportului a fost generalul-locotenent de aviaţie cu trei stele Gheorghe Constantin. „Nu erau hoteluri, cele din Kogălniceanu sunt făcute de mine, la fel ca şi depozitele de carburanţi. Aerogara este făcută de mine. Toate instalaţiile sunt montate de mine“, îşi aminteşte primul comandant al aeroportului. 
 
El a primit funcţia de conducere în anul 1958, numai că aeroportul nu exista. „Eram în câmp. Avem două corturi luate de pe litoral: unul pentru vamă şi unul pentru grăniceri şi o pistă pentru avioane uşoare. Când au venit avioane grele pista s-a lăsat şi a trebuit să o ridic“, îşi aminteşte el. În acea perioadă, la aeroport erau în jur de 30 – 35 de decolări şi aterizări de mare transport pe zi.
 
Amintiri cu Ceauşescu şi Nicu 
 
Pe timpul cât era comandantul aeroportului, îşi aminteşte de o întâmplare hazlie în care eroi principali au fost Nicolae şi Elena Ceauşescu şi copiii lor Nicu şi Zoe. Într-o zi, la comandant a venit Vasile Vâlcu, prim-secretar la Constanţa care l-a întrebat „unde este avionul cu «pai». „Pai“ înseamna persoane foarte importante. „Zice Vâlcu: «Unde este avionul cu pai?» Mie mi se comunicase că un avion cu persoane importante venea de la Bucureşti.
 
Până la sosirea avionului, la aeroport au ajuns Nicolae şi Elena Ceauşescu, care veneau de la Eforie, pentru a-şi întâmpina odraslele: pe Nicu şi pe Zoe. Cum s-a dat jos din avion, Nicu a trecut pe lângă ei fără să-i bage în seamă. Elena Ceauşescu i-a zis: «Hai, măi, Nicule, vino încoace». Ăla s-a uitat cu scârbă la ea şi apoi ea îi spune lui Ceauşescu: «Spune-i, tu, măi, că pe tine te ascultă». «Vino, mă încoace», îi spune şi tat-su. Dar Nicu nici gând. Se urcă în maşină şi când a pornit am crezut că îi zboară roţile. Aşa a plecat“, râde şi acum cu poftă fostul comandant care a asistat la discuţie. 
 
Vasile Vâlcu a rămas şi el cu un gust amar. „Măi, dacă ar fi băiatul meu ce i-aş fi făcut….“, a replicat el. „Numai că, povesteşte fostul comandant, în aceeaşi noapte, băiatul lui Vâlcu a fost implicat într-un accident de maşină, în timp ce era cu nişte gagici“. 
 
Gheorghe Constantin (foto) a îndeplinit funcţia de comandant până în 1967. 
 
 
Oferte de zbor de la malul mării FOTO http://descopera-aeroportul-kogalniceanu.blogspot.ro/
 
Vă mai recomandăm:
 
 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările