Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Periuţă electrică sau normală. Care este cea mai bună metodă de protejare a dinţilor copiilor

0
20 Feb 2020 04:09:40
Autor: Mariana Iancu

Mulţi părinţi se întreabă ce model de periuţă să aleagă pentru igiena copilului. Specialistul este de părere că sunt utile şi periuţele electrice şi cele normale şi cel mai bine este să fie folosite alternativ.

Medicul stomatolog Bogdan Cuculescu spune că nu trebuie să aşteptăm ca micuţului să-i apară toţi dinţii pentru a-l învăţa să-i cureţe, ci acest lucru trebuie făcut încă de la erupţia primului dinte de lapte, în măsura în care părintele poate să facă acest lucru. 
 
Între 6 şi 12 ani are loc schimbarea dinţilor. Sfatul specialistului este acela de a elimina dulciurile, pe cât posibil, din alimentaţia copilului, şi carbohidraţii, care sporesc riscul de apariţiei al cariilor. O dată pe an, copilul trebuie dus la stomatolog şi învăţat cum să se spele pe dinţi, de două ori pe zi: dimineaţa şi seara. 
 
În privinţa alegerii periuţei de dinţi, medicul spune că este de preferat cea electrică. „Periuţa electrică este mai bună, pentru că are avantajul că execută singură mişcările de periaj. În cazul celei normale, copilul trebuie să-şi însuşească corect o tehnică de periaj, ceea ce este destul de dificil în cazul celor mici“, spune Bogdan Cuculescu.

Medicul spune că există riscul ca micuţul să nu folosească în mod corect niciuna dintre periuţe şi să îşi perieze doar incisivii şi caninii, adică dinţii din faţă, iar molarii să rămână necurăţaţi. Tocmai de aceea, cel puţin o dată pe an, părintele sau aparţinătorul este bine să meargă cu cel mic la un cabinet stomatologic pentru evaluarea stării de sănătate a danturii.
 
Pentru protejarea molarilor, medicul stomatolog poate aplica o metodă de protecţie a lor: sigilarea.  „Foarte mulţi părinţi nu ştiu că la şase ani, în spatele dinţilor de lapte, erupe molarul de şase ani, care este definitiv. Mulţi părinţi nu ştiu că este definitiv şi, deşi se cariază, nu-şi fac probleme. Pe de altă parte, pierderea unui dinte de lapte înainte de timp duce la o serie de complicaţii: lipsă de spaţiu, erupţii întârziate“.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările