Dervent, locul unde curge Izvorul Tămăduirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Dervent FOTO Adevărul
Mănăstirea Dervent FOTO Adevărul

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, care arată rolul Fecioarei Maria în mântuirea oamenilor. Numele vine de la minunile săvârşite la un izvor din apropierea Constantinopolului.

Cel mai căutat Izvor al Tămăduirii din judeţul Constanţa este la Dervent. La mănăstirea din sud-vestul Dobrogei, oamenii vin în pelerinaj ca să-şi afle sănătatea şi răspunsul la zbuciumul sufletesc. Ei cred că odată sorbind apa vie şi curată de la mănăstire, liniştea se va pogorî asupra spiritului şi trupului lor încercat.

Apostolul Andrei a adus Apa

În apropiere de Dervent se află Peştera Sfântului Apostol Andrei, patronul spiritual al românilor, cel care a adus creştinismul pe meleagurile noastre. Tradiţia spune că atunci când Sfantul Apostol Andrei a ajuns aici, în această zonă nu exista apă.

„Atunci a lovit cu toiagul în stâncă şi a izvorât apa şi se păstrează Izvorul Sfântului Apostol Andrei ca mărturie până în zilele noastre, nesecând niciodată. Mii de credincioşi din toate colţurile ţării, dar şi din afara ei, vin aici pentru a se ruga pe locul unde a trăit dumnezeiescul apostol. În acest loc plin de har se săvârşesc zilnic cele şapte ceasuri, Sfânta Liturghie, se citesc rugăciuni pentru cei bolnavi şi, de asemenea, Molitfele Sfântului Vasile cel Mare.

Sute de acatiste, iconiţe, cruciuliţe şi alte obiecte religioase sunt depuse de credincioşi în scobiturile din pereţii peşterii, semne ale profundei credinţe şi ale legăturii dintre oameni şi Dumnezeu. Aici, în decursul anilor, s-au săvârşit numeroase minuni, vindecări miraculoase, iar puterea sfinţitoare a pesterii, calitatea curativă a apelor şi slujbele pline de har ale cuvioşilor părinţi au făcut din această zonă unul dintre cele mai venerate locuri creştine din ţara noastră.

image

Peştera Sfântului Andrei

La fiecare hram, la Peştera Sfântului Andrei vin zeci de mii de pelerini, ca la un adevărat Bethleem al românilor“, istorisesc monahii faimosului lăcaş de cult.

Mănăstirea cu hramul Izvorul Tămăduirii

În partea de nord-vest a judeţului Constanţa se află Mănăstirea Sfânta Cruce, cu hramul Izvorul Tămăduirii. Este situată la Crucea, la capătul unui drum pietruit de 4 kilometri, dinspre DJ 224 Crucea-Băltăgeşti. Şi această mănăstire este aşezată într-o zonă pitorească, în vecinătatea rezervaţiei naturale Allah-Bair (Movila lui Dumnezeu, în limba turcă).

Chiar lângă mănăstire curge Izvorul Tămăduirii, descoperit de musulmani. Ei obişnuiau să se spele aici şi să atârne lângă izvor batiste sau cârpe, probabil ca mărturie a trecerii lor. Ulterior, aceste gesturi rituale au fost preluate şi de către creştini.

În perioada interbelică, izvorul a devenit loc de pelerinaj la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. În ziua praznicului, preoţii săvârşeau slujbe – iniţial Sfântul Maslu, ulterior sfinţirea mică a apei – pentru credincioşii adunaţi în poiana de lângă izvor, urmate de o serbare câmpenească. Pelerinajul a căpătat amploare deosebită după căderea regimului comunist.

În anul 2001, aflând tradiţiile populare legate de acest izvor, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a hotărât înfiinţarea, în poiana de lângă el, a unui aşezământ monahal. Lăcaşul de cult îl are ca duhovnic pe ieromonahul Ilarion Dan, fostul bancher Ion Dan, retras la mănăstire.

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Sărbătorile pascale la Mănăstirea Dervent. Călătorie spre începuturile creştinismului

Locurile unde curge Izvorul Tămăduirii. Praznicul miracolelor este serbat în Vinerea Luminată

Bancherul care s-a călugărit


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite