Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Pictorul „plagiat“ de Tonitza şi-a adus lucrările la Constanţa. Balcicul, iubirea lui Sorin Adam

0
16 Jun 2014 12:29:32
Autor: Sinziana Ionescu
Doina Păuleanu şi Sorin Adam, la Muzeul de Artă Constanţa FOTO S.I.
Doina Păuleanu şi Sorin Adam, la Muzeul de Artă Constanţa FOTO S.I.

Sorin Adam (45 ani), pictorul-colecţionar de artă născut la Ploieşti şi îndrăgostit iremediabil de Balcic, şi-a vernisat cea de-a doua expoziţie personală la Constanţa. Despre talentul lui Adam vorbeşte faptul că o lucrare de-a sa a fost atribuită în mod fals lui Nicolae Tonitza.

Pe simezele Muzeului de Artă Constanţa poate fi admirată timp de o lună culoarea vie a peisajelor marine surprinse de artist în zone solare ca Balcic, Bretania, Grecia, Turcia, Maroc, Egipt.

„Am descoperit Balcicul la începutul anilor `90 şi de atunci am rămas sub vraja sa. În acel timp era o atmosferă arhaică, pe care acum n-o mai regăsesc decât rareori, pe alocuri“, mărturiseşte pictorul Sorin Adam. Oameni pitoreşti, case dobrogene şi aerul parfumat al grădinii Castelului Reginei Maria, acolo unde a rămas sufletul iubitei suverane.

Doina Păuleanu, criticul de artă care conduce muzeul constănţean, a făcut paralela între pasiunea lui Adam şi cea a lui Tonitza pentru fascinantul Balcic. Comparaţia nu este întâmplătoare. În aprilie 2013, o licitaţie organizată de o galerie de artă din Bucureşti a scos la vânzare un tablou al lui Sorin Adam, pe care l-a prezentat ca fiind al lui Nicolae Tonitza. Era vorba despre tabloul reprezentând nudul unei femei tinere, „Cocota“, ce a fost vândut cu 2.400 euro.

Sorin Adam a fost studentul maestrului Vasile Grigore la Academia de Arte Luceafărul din Bucureşti. Profesorul Grigore a fost la rândul său discipol al marelui artist plastic dobrogean Alexandru Ciucurencu, născut la Tulcea. Lucrări semnate Sorin Adam se regăsesc în colecţia particulară a unor oficiali din Constanţa, precum Nicuşor Constantinescu sau Constantin Babuş. Aceasta este a 23-a expoziţie personală a pictorului Adam.

Vă mai recomandăm

Sorin Adam, pictorul Balcicului, expune la Constanţa

Istoricul Lucian Boia lansează un volum despre Balcicul Reginei Maria a României. Fragmente în avanpremieră

FOTO Gestul regal care a scandalizat Europa. Regina Maria şi amintirile iubirilor ei, adăpostite la Balcic

Balcic, o staţiune regală a litoralului Mării Negre

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările