Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Plajele lărgite ar putea provoca pierderi şi anul acesta operatorilor privaţi. „Nu ne putem permite un al doilea sezon catastrofal”

6
24 Jan 2022 04:01:29
Autor: Călin Gavrilaş
Turiştii trebuie să meargă şi 200 de metri până la apă foto: Călin Gavrilaş
Turiştii trebuie să meargă şi 200 de metri până la apă foto: Călin Gavrilaş

Începând cu anul 2021, plajele din Mamaia-Mamaia Nord s-au extins cu peste 50 de hectare. Astfel, prin intermediul unui proiect de reducere a eroziunii costiere au fost create porţiuni noi de nisip care dau bătăi de cap turiştilor şi celor care fac afaceri în zonă.

La finalul proiectului de reducere a eroziunii costiere, România va avea un teritoriu nou, de peste 200 de hectare, format din plaje întinse între Năvodari şi 2 Mai. Doar că, fiind vorba despre un pământ nou, acesta trebuie mai întâi să devină proprietatea statului român. Până atunci, plajele lărgite sunt la discreţia oricărui cetăţean, nimeni nu poate face afaceri în aceste zone.
 
Primele plaje formate au fost cele din Mamaia-Mamaia Nord care, deşi erau finalizate la începutul sezonului estival 2021 nu au putut fi închiriate operatorilor privaţi de plaje pentru ca aceştia să le amenajeze. Motivul: lipsa intabulării acestor teritorii. 
 
Astfel, plajele lărgite i-au lăsat pe afaceriştii care aveau închiriate vechile plaje cu şezlongurile goale, situate la mare distanţă de malul mării (chiar şi 150-200 de m până la apă), iar la beach-barurile lor a bătut doar briza. De aceea, unii şi-au închis afacerile în plin sezon estival 2021. 
 
Coco Beach a fost prima plajă care s-a închis la începutul lunii august 2021. „Mulţumim Apelor Române pentru că ne-au obligat indirect să murim ... lărgirea plajelor şi nisipul înlocuit cu scoici ne-au condus la moarte rapidă şi sigură”, au scris  pe pagina lor de Facebook.
 
Nici turiştii nu au fost mai fericiţi de apariţia acestor câmpuri de nisip. Mulţi au ales alte zone de plaje sau alte staţiuni deoarece s-au plâns de distanţa pe care trebuie să o parcurgă de la şezlong la apă, de faptul că nisipul este foarte dur şi plin cu scoici pe aceste noi plaje sau că apa este foarte adâncă la câţiva metri de mal.
 
Plajă lărgită Mamaia Nord (2021) foto: Călin Gavrilaş
 

Ministerul Mediului caută soluţii 

 
Plajele româneşti se află în administrarea Apelor Române, o instituţie subordonată Ministerului Mediului. Cei de la Apele Române nu au oferit până la această oră nici un răspuns solicitărilor „Adevărul”. În schimb, ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că se caută soluţii pentru acest sezon estival. 
 
„Am avut o întâlnire zilele acestea cu ministrul Turismului, Daniel Cadariu, pe această temă. Apele Romane finalizează în câteva săptămâni intabularea. După aceea ne reîntâlnim şi căutam o soluţie astfel încât la începutul sezonului lucrurile să fie clare”, a declarat Tanczos Barna pentru „Adevărul”. 
 
Plajă lărgită Mamaia Nord (2021) foto: Călin Gavrilaş
 

Afaceriştii din zonă sunt sceptici

 
Cei care au afaceri în zona plajelor lărgite nu sunt deloc optimişti în ceea ce priveşte posibilitatea de a putea închiria aceste noi plaje până la începutul sezonului estival 2022. „În momentul de faţă nu am fost informat despre nicio schimbare, aşa că se presupune că situaţia plajelor va rămâne aceeaşi pentru această vară”, spune Roberto Tortora, unul dintre cei care au afaceri în zona plajelor din Mamaia Nord. 
 
Corina Martin, preşedintele de onoare al Asociaţiei Patronale RESTO, susţine că nu crede că această problemă se va rezolva până la vară. „Sub nicio formă nu ne putem permite să avem un al doilea sezon de pierderi uriaşe în staţiunea Mamaia, chiar catastrofale, dacă le comparăm cu nivelul de altădată. Mamaia a pierdut anul trecut în favoarea sudului litoralului pentru că turiştii au migrat”, spune Corina Martin.
 
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 
DNA a ridicat restricţia de exploatare a nisipului din Marea Neagră. Proiectul de lărgire a plajelor poate continua
 
Plajele secrete ale Europei. „Mergi la Constanţa dacă eşti îndrăzneţ. Aici ai cel mai puternic simţ al trecutului“
 
Ce se întâmplă cu plajele lărgite din Mamaia. „Marea îşi ia înapoi ce i-a fost luat”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Steve
24.01.2022, 05:29:32

Astia tot nu s-au prins ca pretul ii alunga pe fraieri in mai mare masura decat plajele. Si la urma urmei fraierii au mai mult loc pe plaja ca sa nu mai cotizeze la smecheri.

+7 (7 voturi)
Ionel Marcu
24.01.2022, 08:30:19

Turiștii merg la mare pentru plajă și pentru apa mării, nu să se ghiftuie și să se îmbete. E bine că plaja oferă acum loc pentru toată lumea, la discreție, că litoralul pune pe primul loc turistul și pe doi afaceristul.

+3 (3 voturi)
Ilie de la sculărie™
24.01.2022, 08:12:47

Iar o sa se planga bombardierii ca trebuie sa mearga 100 de metri de la terasa pana la apa :)) Cum spunea si Steve, calitatea serviciilor si preturile ii alunga pe turistii zdraveni la cap, nu faptul ca acum chiar ramane plaja libera care sa nu fie acoperita abuziv de sezlongurile unor oportunisti lacomi.

+12 (12 voturi)
Ilie de la sculărie™
24.01.2022, 08:15:00

Orice "antreprenor" care se plange de plajele largite este doar un talhar pus pe capatuit, pe dat un tun in dispretul clientilor. Din partea mea n-au decat sa inchida!

+12 (12 voturi)
Nolan Cojocaru
24.01.2022, 08:46:13

Cum? Adică piţipoancele şi bombardierii care dau sute de lei pe un loc la şezlong or să meargă zeci de metri printre săraki ca să ajungă la apă? Iar în apă să facă baie între săraki?? Ce OROARE!!!

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările