Plasticul, cel mai întâlnit deşeu de pe litoral. Topul celor mai murdare plaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel de categorii deşeuri, materialul polimeric artificial a predominat, reprezentând 56% din totalul elementelor identificate pe plajele monitorizate.

ONG Mare Nostrum continuă seria monitorizărilor situaţiei plajelor de pe litoralul românes, la început de sezon estival. Datele adunate de organizaţia de mediu confirmă rezultatele obţinute în urma monitorizărilor anterioare: plajele de pe litoralul românesc ajung sufocate de deşeuri: 12.518 deşeuri identificate şi eliminate în sesiunea din aprilie 2019, cu 200 deşeuri mai mult decât aprilie 2018.
 
Organizaţia a monitorizat 8 sectoare de plajă, suprafaţă care însumează 48.035 metri pătraţi, adică 1,57% din totalul suprafeţelor de plajă de pe litoralul românesc. A fost înregistrată o cantitate de 12.518  deşeuri, cu 200 deşeuri mai mult decât aprilie 2018.  Sectorul din Eforie a fost cel mai murdar sector (3.889), urmat fiind de Mamaia Nord şi Năvodari.  Cel mai curat a fost sectorul din Corbu, cu 267 elemente identificate.   

La nivel de categorii deşeuri, materialul polimeric artificial a predominat (7.009), reprezentând 56% din totalul elementelor identificate. Pe locul 2 se află  elementele din metal, iar pe locul 3 cele din categoria sticlei/ceramicii. Cele mai multe elemente inventariate au fost mucurile de ţigară, care au atins numărul de 1.860, cele mai multe fiind pe sectorul din Constanţa.

Locuri fruntaşe ocupă şi piesele din plastic mai mari de 2.5 cm, pungile din plastic, precum şi ambalajele de plastic. Din nefericire, şi în această sesiune au fost inventariate scutece, ace şi seringile utilizate, alături de blistere pentru medicamente, deşeuri ce reprezintă un pericol atât pentru oameni, cât şi pentru fauna marină şi costieră.

„Numărul de deşeuri pe care le identificăm pe plajele româneşti sunt în continuă creştere, iar acest lucru este mai mult decât îngrijorător.  De fiecare dată, deşeurile din plastic domină, plasticul fiind extrem de răspândit în viaţa noastră. Dar cum am reuşit să supravieţuim şi înainte fără plastic, considerăm că putem face acest lucru şi acum. Este adevărat, este nevoie de educaţie pentru a putea reuşi. Dar mai important, este nevoie de  o colaborare între toate părţile interesate pentru promovarea şi adoptarea unui consum durabil de resurse. Doar aşa vom putea asigura un viitor durabil pentru generaţiile viitoare”, spune Angelica Paiu, manager de proiect.

Ce se poate face

Printre măsurile propuse de ONG Mare Nostrum pentru a reduce cantitatea de deşeuri de pe plajele româneşti se numără:

  • Creşterea numărului de activităţi de educare şi conştientizare a publicului (turişti şi localnici) desfăşurate pe perioada verii;
  • Condiţionarea utilizatorilor de plajă şi a celor ce organizează evenimente pe plajă să folosească alternative la obiectele din plastic de unică folosinţă;
  • Aplicarea de amenzi pentru persoanele fizice şi juridice care aruncă deşeurile pe plajă;
  • Amplasarea de scrumiere şi pubele/coşuri de gunoi pe porţiunile de plajă;
  • Controlul sectoarelor de plajă după încheierea sezonului estival şi aplicarea amenzilor pentru operatorii care nu aduc sectorul de plajă la stare optimă de curăţenie.

Pe aceeaşi temă:

Cum ni se întorc în organism cele mai toxice gunoaie aruncate în Marea Neagră. Delicatesa cu microplastic mâncată de zeci de mii de români în sezonul estival

Plaja Modern, ruşinea Constanţei. Malurile s-au transformat în ghene de gunoi, iar plaja este sufocată de construcţii şi mizerie FOTO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite