POMENIRE Mănăstirea martirilor de la Canal şi-a serbat hramul: Duminica Sfinţilor Români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Justin Pârvu, supravieţuitor al Canalului şi al închisorilor comuniste, la Poarta Albă-Galeşul
Părintele Justin Pârvu, supravieţuitor al Canalului şi al închisorilor comuniste, la Poarta Albă-Galeşul

În această duminică, 17 iunie, când se sărbătoreşte Sfinţilor Români, Înalt Preasfinţitul Teodosie şi părintele Justin Pârvu au oficiat Sfânta Liturghie pe locul unde se ridică mănăstirea închinată martirilor de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, la Poarta Albă-Galeșul. Așezământul monahal poartă hramul Sfinților Români.

Mănăstirea cu hramul Sfinților Români este ridicată în cinstea şi în memoria tuturor celor care au murit ca martiri la construirea Canalului Dunăre-Marea Neagră. În prima etapă aici va fi ridicat un Paraclis care va avea hramul Sf. Iustin Martirul și Filosoful (ce are dată de prăznuire la 1 iunie). Lucrările au început deja, fiind în stadiul de săpături la fundație.



Piatra de temelie a mănăstirii de la Poarta Albă-Galeşul a fost pusă de arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, la data de 1 iunie. La evenimentul sfințirii locului au participat, pe lângă sute de credincioși, și patru supraviețuitori ai închisorilor comuniste: George Cușa, Pr. Oancea Gheorghe, Vlad Nicolau (Puiu) și Ion Negoiță.

Ei au rememorat ororile regimului totalitar, sistemul dezumanizant la care erau supuși și şi-au împărtăşit bucuria că, în sfîrșit, pot aprinde o lumânare pe locul suferinței lor. Ei au pus la propriu piatra de temelie a Paraclisului, împreună cu ierarhul locului.

Invitat la slujba de sfințire a locului a fost și părintele Justin Pârvu, unul dintre puținii supraviețuitori ai Canalului și ai închisorilor comuniste, dar părintele a suferit intervenția chirurgicală chiar în ziua slujbei, fiind internat în Secţia de Ortopedie a Spitalului Județean Constanţa.



Hramul mănăstirii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a hotărât la 20 iunie 1992, ca Duminica a doua după Rusalii să fie numită Duminica Sfinților Români. Canonizarea sfinților români a început în anul 1950, când Sinodul BOR i-a canonizat pe Sf. Calinic de la Cernica (11 aprilie), pe Sf. Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest și Sava, mitropoliții Transilvaniei (24 aprilie); pe Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș (15 septembrie); și pe Sf. Cuvioși Mărturisitori Visarion, Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea (21 octombrie). Canonizările au continuat și în anii de după 1989.



Sprijină şi tu construirea mănăstirii de la Poarta Albă-Galeşul!


Slujbele religioase vor fi săvârşi aici zilnic. Pomenirea celor care au murit la Canal s-a făcut încă din prima noapte, când ÎPS Teodosie împreună cu un sobor de preoți a oficiat prima Sfântă Liturghie (începând cu ora 0.00), ce a fost continuată cu slujba de pomenire a morților.

În vederea realizării construcției mănăstirii închinată martirilor de la Canal, Arhiepiscopia Tomisului a deschis trei conturi bancare în care se pot face donații:

RO48 UGBI 0000 4020 0599 6RON

RO41 UGBI 0000 4020 0599 7EUR

RO38 UGBI 0000 4020 0599 8USD


Conturile sunt deschise la Garanti Bank pe numele Arhiepiscopiei Tomisului, CUI 2986396.

„Ei s-au jertfit! Acum e timpul ca şi noi să ne jertfim pentru ei!“, ne îndeamnă Biserica Ortodoxă Română.

Ziua punerii pietrei de temelie la Poarta Albă-Galeşul - ÎPS Teodosie şi invitaţii
Mulţimea de credincioşi de la Poarta Albă-Galeşul
Planul mănăstirii de la Poarta Albă-Galeşul
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite