Ponturi să te aperi de câinii vagabonzi. Specialiştii ne învaţă ce să facem când suntem atacaţi de haite de maidanezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii maidanezi la Constanţa - mulţi şi agresivi FOTO Adevărul Constanţa
Câinii maidanezi la Constanţa - mulţi şi agresivi FOTO Adevărul Constanţa

Haitele de maidanezi reprezintă o reală şi iminentă ameninţare urbană. „Dacă nu sunt sterilizaţi, vor invada oraşele“, avertizează iubitorii animalelor. Câinii vagabonzi se aciuează pe lângă comunităţi şi se înmulţesc continuu, atacând trecătorii. Creşterea necontrolată a maidanezilor va fi greu de stăpânit dacă autorităţile nu iau măsuri urgente de sterilizare a acestora.

Cel care trage acest semnal de alarmă este chiar un militant pentru apărarea animalelor, Zeadin Murat – preşedintele asociaţiei chinologice Hobby din Constanţa.

„Dacă nu se face ceva cu ei, maidanezii care cresc la marginea comunităţilor vor invada oraşele. Vor fi un mare pericol! Au crescut la marginea oraşului, s-au organizat în haite şi învaţe să se organizeze singuri. În câţiva ani vor fi o ameninţare serioasă la adresa oamenilor.

Maidanezii nu trebuie omorâţi, pentru că alţii le vor lua locul la nesfărşit. Câinii, mai ales cei fără valoare chinologică, trebuie sterilizaţi printr-un program pus în practică de urgenţă, la nivel naţional. Aşa cum se practică în ţările civilizate“, arată Murat.

Într-o singură seară, la Urgenţa Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa s-au prezentat 3 constănţeni muşcaţi de câini. Ana-Maria (18 ani) a fost atacată de o haită în Parcul Tăbăcărie. „Erau ca turbaţi, m-au înconjurat şi s-au repezit la mine ca la o pradă. Şi-au înfipt colţii în pantalonii mei şi mi i-au rupt. Am crezut că acolo mor. Nu m-am gândit în viaţa mea că o să păţesc aşa ceva, pe stradă, în parc. Am mers la spital ca să-mi fac vaccin antirabic. Nu eram prima din acea seară atacată de câini. Chiar nu se poate face ceva cu maidanezii, să-i adune de pe străzi? Sunt mai mulţi decât trecătorii“, spune Ana-Maria.

La Constanţa, câinii vagabonzi sunt o problemă nerezolvată - tot din cauza oamenilor care gonesc hingherii - spune primarul Radu Mazăre. O fetiţă a fost omorâtă acum câţiva ani, la marginea oraşului, sfâşiată de o haită de maidanezi.

Zeadin Murat estimează că există mii de câini lăsaţi liberi pe străzile Constanţei şi în tot judeţul. Ei se înmulţesc şi din cauza oamenilor, care cresc câini pe lângă casă, dar nu îi duc la medic pentru sterilizare. „O femelă se reproduce de două ori pe an şi naşte cam 5 pui de fiecare dată. Stăpânii iau puii şi îi aruncă pe stradă. Ei supravieţuiesc, cresc şi învaţă să se descurce singuri. Îşi caută hrană, devin agresivi“, explică Murat.

Agresivitatea animalelor este însă datorată tot oamenilor – spune chinologul. În loc să-i ocolească, aceştia îi provoacă şi încearcă să le facă rău.

„Am făcut un experiment, împreună cu un poliţist local. Mi-am legat câinele, care are 70 kilograme, şi l-am lăsat pe o alee nepietruită din parc. Din 10 trecători, unul singur l-a ocolit, iar 9 au sărit peste el, mai să-l calce. Unul a vrut chiar să-l lovească. «De ce stă în calea mea? Să se dea la o parte», a zis el când i-am atras atenţia“, povesteşte Zeadin Murat.

Câinele are instinct de prădător, astfel că va riposta de fiecare dată când i se pare că este în pericol. „Dacă acela este locul în care ei primesc hrană, îl vor păzi cu orice preţ. Dacă este pe lângă ei o femelă în călduri, vor încerca să o apere. Masculii se iau la bătaie pentru a intra în graţiile femelei şi cel mai puternic câştigă dreptul de a se acupla cu ea“, spune chinologul.

Ca să scapi din încercuirea unei haite de câini, specialistul ne învaţă câteva trucuri. Unul este cumpărarea unui aparat cu ultrasunete care, pus în funcţiune, îndepărtează animalele. Este de dimensiuni mici, poate fi purtat în buzunar sau geantă, este uşor şi emite un semnal ultrasonic care sperie câinii. Aparatul costă minimum 35 lei.

Alt truc este hrănirea câinilor cu resturi de mâncare. „Câteva firimituri aruncate în timp ce le vorbiţi pe un ton blând le distrage atenţia. Se vor repezi să mănânce şi vă lasă în pace. Dacă repetaţi figura, se vor împrieteni cu cel care îi hrăneşte. Când dau din coadă la vederea voastră, partida e câştigată“, recomandă specialistul.

O a treia soluţie pentru izgonirea unui animal agresiv este gestul de a te apleca şi a lua de jos o piatră. „Asta îi pune pe fugă. Atenţie, însă, figura nu ţine de prea multe ori! Ei sunt şmecheri şi te memorează, astfel încât te vor ţine minte drept inamic. Data viitoare s-ar putea să vă ia prin surprindere“, ne învaţă chinologul Zeadin Murat.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite