Povestea fabuloasă a românului Julius Popper. Cum a cucerit aventurierul evreu Ţara de Foc şi a extras aur cu nemiluita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Julius Popper, exploratorul român de la capătul lumii FOTO Wikipedia
Julius Popper, exploratorul român de la capătul lumii FOTO Wikipedia

Un tânăr evreu din Bucureşti, Julius Popper, a cucerit Ţara de Foc, după ce i-a smuls aurul din adâncuri. A bătut monedă proprie şi a emis timbre. Cuceritorul a sfârşit ucis în locuinţa sa din Buenos Aires.

Turistul care merge în Ţara de Foc descoperă Munţii Lahovary, Manu şi Rosetti, Carmen Sylva, Punta Sinaia. Sunt denumiri pe care le-a dat Julius Popper, un explorator român de origine evreiască.

Julius Popper s-a născut la Bucureşti la 15 decembrie 1857 într-o familie de intelectuali evrei. Studiile şi le-a desăvârşit la Paris, de unde a obţinut diploma de inginer de mine. Apoi a călătorit în China, Japonia, Siberia, Alaska, Cuba.

Cum a cucerit ţinutul

La vârsta de 28 de ani se afla în Brazilia şi visa să cucerească fabuloasele bogăţii ale acestui nou El Dorado. Convins în şansele sale, a plecat la Buenos Aires. Aici a intrat în relaţii cu lumea politică şi cu oamenii de afaceri, cărora le-a expus planul său: acela de a descoperi aurul în Santa Cruz. Compania Anonimă El Dorado l-a trimis pe Popper pentru a studia şi estima pe teren şansele de reuşită. Cum rezultatele au fost pozitive, a început să strângă personal şi materiale pentru organizarea unei explorări în Ţara de Foc.

Îmbarcat pe un vapor englez, el a plecat în expediţie cu instrumentar geologic, arme, aparate fotografice, o duzină de catâri, alimente, îmbrăcăminte de iarnă şi câţiva cai. Alături i-au fost ingineri, un mineralog, un cronicar al expediţiei şi un fotograf. După ce şi-a făcut rost şi de salahori a plecat să cucerească ţinutul.

Aşa cum prevăzuse, plajele atlantice ale Ţării de Foc conţineau aur, într-o cantitate mai mare decât în restul Patagoniei. El nota: „Aurul se găseşte amestecat în nisipul adus de apă din munţi, iar spălarea acestuia o realizează periodic valurile enorme de pe ţărmul Oceanului”.

În Golful San Sebastian a amenajat instalaţii de spălare a aurului şi locuinţe pentru o comunitate numeroasă. El a întemeiat o colonie căreia i-a dat numele El Páramo (Pustiul) - astăzi Río Grande. Ulterior, şi-a extins activitatea şi în alte colonii din Ţara de Foc: Beta, Cullen şi Carmen Sylva, unde înfiinţează noi exploatări.

Julius Popper în Ţara de Foc FOTO Wikipedia

popper

A monedă şi a emis timbre fiscale

În timpul şederii sale în Ţara de Foc, Julius Popper a bătut propria sa monedă de aur, care a purtat denumirea de Popper. Tot el a emis timbre poştale.

Julius Popper a elaborat legi şi regulamente şi a înfiinţat o poliţie locală, a organizat un serviciu poştal pentru care a tipărit timbre cu iniţiala numelui său, a emis bani. De asemenea, a creat o flotă care făcea curse periodice între El Páramo şi Punta Arenas.

După afirmaţiile sale consemnate în registrele oficiale din Buenos Aires şi Punta, Popper ar fi extras din Ţara de Foc 600 kilograme de aur.

Acuzat că a ucis piei roşii

În anul 1893 a fost judecat la Buenos Aires sub acuzaţia că a omorât indieni. Wikipedia scrie că acuzaţia de „ucigaş de indieni” se bazează aproape exclusiv pe câteva fotografii, posibil trucate, făcute pentru a ilustra dificultăţile primei expediţii în Ţara de Foc şi care îl prezintă - posibil - pe Popper, alături de alţi membri ai echipei sale, cu arma în mână, în prim-plan aflându-se trupul unui indian mort.

După şase ani de explorări în Ţara de Foc, Popper a plănuit să organizeze o expediţie la Polul Sud. Nu a mai apucat. Românul a fost găsit mort la 6 iunie 1893 în locuinţa sa din Buenos Aires, la vârsta de 36 ani. Medicul care a făcut autopsia a stabilit că a murit în urma unui stop cardiac.

În Bucureşti, în anul 1947 a fost asasinată o soră de a lui Julius Popper, ucigaşii sperând să găsească aur la ea. În cartierul evreiesc din Bucureşti, o stradă se numeşte Maximilian Popper, fratele celebrului explorator. O perioadă, Maxim i-a fost alături în Ţara de Foc, unde s-a ocupat de exploatarea de aur.

Strada Maximilian Popper FOTO Sorin Lucian-Ionescu

strada popper

Vă mai recomandăm:

Aventurile marelui explorator Jacques-Yves Cousteau în Delta Dunării: a explorat o zonă sălbatică a României şi a transmis povestea ei lumii întregi

Anatole Magrin, primul care a surprins Constanţa în imagini. Istoria fascinantă a celui care a fost fotograful regelui Carol I

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite