Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Povestea primului Muzeu al Marinei Române, care a fost inaugurat de Ziua Armatei Române, la Mangalia

1
25 Oct 2019 13:57:05
Autor: Mariana Iancu
Imagine-document de la inaugurarea muzeului din Mangalia Colecţie WWW.rasfoiesc.com
Imagine-document de la inaugurarea muzeului din Mangalia Colecţie WWW.rasfoiesc.com

La 25 octombrie 1965 s-a înfiinţat la Mangalia primul Muzeu al Marinei Române. După câţiva ani, s-a decis ca întregul patrimoniu să fie transferat la Constanţa.

Primul muzeu al Marinei Române a fost înfiinţat la Mangalia, fiind inaugurat la data de 25 octombrie 1965, chiar de Ziua Armatei. El funcţiona într-o clădire din anii 20 – 30 situată pe strada 1 Decembrie, unde ulterior a funcţionat şi Casa Pionierilor. Vechii militari din Mangalia îşi amintesc că în faţa fostului sediu exista şi un bust al lui Vlad Ţepeş, care a dispărut în mod misterios. Meritul de a deschide un muzeu la Mangalia îi aparţine cdor (r) Eugen Bulboacă. După doar patru ani însă, în mai 1969, prin ordinul Consiliului de Ministri nr. 1127 din 29 mai 1969 s-a luat decizia ca întreg patrimoniul muzeal să fie mutat la Constanţa, la actualul Muzeu Naţional al Marinei. 
 
După Revoluţie, Eugen Bulboacă a luptat pentru a reînfiinţa un alt muzeu la Mangalia, pe un nou amplasament, la ieşirea din Mangalia, spre localitatea 2 Mai. În cele două săli se pot admira diverse exponate din istoria Marinei Române, iar în curte se află o colecţie de artilerie navală, antiaeriană şi mai multe exponate specifice marinăriei.
 
Oraşul Mangalia a însemnat cândva mult pentru Marina Militară. În 1955, s-a înfiinţat aici Baza 258 Maritimă Mangalia, comandată de contraamiral Bogdan Victor, până în 1958, când acesta a fost numit şef de Stat-Major al Marinei Militare.  Baza avea în compunere Divizioanele de luptă: "Submarine", "Vedete Torpiloare", "Artilerie de Coastă", "Vânătoare Antisubmarine" ş.a.  Majoritatea navelor de luptă erau achiziţionate din fosta Flotă militară a URSS, în special dintre cele care făcuseră războiul.
 
Atunci, în Portul Mangalia, la Cheiul "Băile Sulfuroase", a fost acostat primul submarin românesc, "Delfinul", cel construit, în 1936, în Italia.  Tot aici, a fost acostat şi submarinul "Rechinul", cel construit în România şi lansat în 1943.  Cu această ocazie, Pavilionul  Băile "Termo-Sulfuroase" a fost transformat în punct de comandă al "Bazei de Litoral" şi cazarmă militară pentru submarine.  Aici, se făcea şi pregătirea scafandrilor, loc unde a fost experimentat primul echipament profesional de scufundare autonomă.
 
La 5 august 1956, în avanport, la Mangalia, pentru prima dată, s-a sărbătorit Ziua Marinei Române.  Cu această ocazie, a fost lansată în mare o ancoră de flori, ca un omagiu adus tuturor marinarilor români căzuţi la datorie, în lupta cu valurile.  Programul festiv a fost coordonat de comandantul Forţelor Maritime Militare Constanţa,  contraamiral Mihail Nicolae (1954-1958). 
 
La festivităţile şi jocurile marinăreşti au asistat oficialităţi locale şi un numeros public, printre care şi mulţi turişti aflaţi în concediu pe litoral, conform unui documentar realizat de Dumitru Isac - „Recunoştinţă veşnică armatei române”. Mai mult decât atât,  prin anii 60,  Comandamentul Marinei Militare, care îşi avea sediul în Constanţa, a fost dislocat în Portul Militar Mangalia, unde se afla cea mai mare Garnizoană din Dobrogea. După 22 de ani, în 1983, Comandamentul a fost mutat din nou la Constanţa, iar, din 2004, la Bucureşti.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Musceleanu
26.10.2019, 02:16:22

Muzeul Marinei este o institutie culturala si istorica foarte importanta pentru Romania pentru generatiile urmatoare . Cu toate acestea i s-a acordat PREA PUTINA ATENTIE din partea guvernului si a organelor locale . Din nefericire prea putine fonduri si seriozitate i s-a acordat la Constanta !!! Marina Romina nu este numai militara (citeva nave) darr a fost multi ani flota civila formate de SUTE de nave de transport si pescuit care navigau pe toate oceanele lumii . . Conducerea acestui edificiu techno-cultural trebuie sa viziteze alte muzee pe plan mondial si sa invete prezentarea corecta , stiintifica, a exponatelor, procesul de protejare si mentinere a acestora . Din flota maritima sint exponate numai citeva machete de nave comerciale fara nimic de la aparatura de bord ( unde sint instrumentele de la Transilvania ??)iar in curte navele militare arata ca piata de fier vechi .... Cred ca se poate face mult mai mult in respect pentru traditia Marinei Romane .

+1 (1 vot)
Modifică Setările