Premieră la Mangalia! Tabără de arheologie pentru studenţii de la Istorie din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia
Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia

Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia şi Facultatea de Istorie a Universității din București, cu susţinerea primarului Mangaliei Cristian Radu și a Statului Major al Forțelor Navale, organizează, în perioada 3-9 septembrie, la Mangalia, prima ediție a Taberei de arheologie CALLATIANA.

Directorul muzeului povesteşte cum s-a născut ideea acestei tabere organizate în premieră la Mangalia.

„Împreună cu primarul Cristian Radu am hotărât să organizăm o tabără de arheologie la Mangalia. Despre acest proiect am discutat atunci când dl primar a venit la Muzeul Callatis, la vernisajul expoziției Bucovina tradițională. La vernisaj a fost prezent și dl comandor Vasile Chirilă, comandantul Garnizoanei Mangalia. În urma discuțiilor, în proiect s-a implicat și Statul Major al Forțelor Navale, care a asigurat cazarea studenților Facultății de Istorie a Universității din București. Lucrările arheologice sunt coordonate de mine și de conf. univ. dr. Cristian Ionel Olariu, sub îndrumarea responsabilului științific al Șantierului arheologic Callatis, dr. Mihai Ionescu. Pentru rezolvarea problemelor legate de organizarea taberei am primit tot sprijinul consilierului Ovidiu Mihalache.

Evaluarea terenului a început astăzi, iar logistica necesară cercetărilor este asigurată de Muzeul Callatis, care a pus la dispoziție și spațiul necesar depozitării materialului arheologic descoperit. Rezultatele cercetărilor arheologice vor fi prezentate la sesiuni științifice, simpozioane, congrese etc și vor fi publicate în reviste științifice de specialitate. În acest sens, a fost semnat un Protocol de colaborare între Muzeul Callatis și Facultatea de istorie a Universității din București, unde sunt menționate toate detaliile colaborării noastre. Durata protocolului este de patru ani.

Printre activitățile taberei din acest an am inclus și vizitarea muzeului, unde studenții vor putea vedea, printre exponate, singurul papirus descoperit în România, readus în țară, anul trecut, de la Moscova. De asemenea, am trecut în program vizitarea siturilor arheologice callatiene: zidul de nord al cetății Callatis și colțul de nord-vest, necropola romano-bizantină cu mormintele de tip hypogeu și cartierul de epocă romano-bizantină, restaurat și conservat în subsolul unui complex hotelier din Mangalia. În această săptămână lucrăm patru specialiști în arheologie și opt studenți, dar intenționăm ca de anul viitor să mărim numărul colectivului de cercetare. La sfârșitul săptămânii vom reveni cu detalii despre rezultatele cercetărilor“, a precizat cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite