Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Premierul Victor Ponta, pelerin la Peştera Sfântului Andrei

2
29 Nov 2013 15:55:26
Autor: Sinziana Ionescu
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul

Şeful Guvernului, premierul Victor Ponta, va participa sâmbătă, 30 noiembrie, la marele praznic ortodox al Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul românilor. În această zi, Ponta serbează şi onomastica fiului său Andrei.

Prim-ministrul Victor Ponta va fi prezent la slujba religioasă care se va ţine la Mânăstirea Peştera Sfântului Andrei din sud-vestul judeţului Constanţa.

Începând cu ora 9.00, la mănăstirea Peştera Sf. Apostol Andrei, de lângă localitatea Ion Corvin, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către un sobor de ierarhi din ţară şi din străinătate, în frunte cu arhiepiscopul Tomisului ÎPS Teodosie. Premierul este aşteptat să sosească la ora 10.45.

Vizita lui Ponta a fost legată şi de anunţata inaugurare a pârtiei de schi particulare de la Brebeni, care aparţine senatorului PSD Nicolae Moga, dar în lipsa zăpezii aceasta va fi amânată pentru o vreme propice. 

Sfântul Andrei, apostolul românilor

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Se numără printre cei doisprezece apostoli, fiind primul care l-a urmat pe Hristos, după ce Sfântul Ioan Botezătorul a mărturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos.

Petru şi Andrei au renunţat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos şi, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni“. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor“.

La aproximativ 80 de kilometri de Constanţa, în apropierea localităţii Ion Corvin, se află peştera în care s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. Aici, la Betleemul neamului românesc, vin în fiecare an mii de credincioşi spre a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei. Conform istoricilor bisericeşti, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei“.

Arhivă foto Ionuţ Druche

În anii 1930, cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat Peştera unde a trăit Sf. Andrei. PS Chesarie Păunescu, episcopul Constantei, a sfinţit acest aşezământ în data de 23 iulie 1944. În perioada comunistă, acesta a fost desfiinţat, dar reactivat în anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai târziu a devenit mănăstire de călugări. În acest timp a fost construit al doilea corp de chilii pentru călugări şi gospodării anexe.

La 1 octombrie 1995, ÎPS Lucian, arhiepiscopul Tomisului, a sfinţit paraclisul cu hramul Acoperământul Maicii Domnului. Construcţia bisericii mari, începută în anul 1998, a fost terminată în 2002. La această mănăstire se află moaştele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

Vă mai recomandăm

Premierul Victor Ponta se alătură pelerinilor de la Peştera Sfântului Andrei

 

FOTO VIDEO Înapoi spre rădăcinile neamului românesc, la pas pe tărâmul apostolului Andrei

Locurile unde curge Izvorul Tămăduirii. Praznicul miracolelor este serbat în Vinerea Luminată

Pelerini şi ierarhi din patru ţări ortodoxe, la marele praznic românesc de Sfântul Andrei

Scrisoare către Ponta. Oamenii de afaceri critică tactica prin care a fost adoptată OUG pentru completarea Codului Fiscal: în doar o zi

Victor Ponta: Nu se mai închide Podul Agigea. Ce le-a spus premierul militarilor de pe Fregata „Regina Maria“

FOTO Momente vesele şi triste la reuniunea USL. Ponta: „Cum să-ţi spun, Suleyman sau Nabucodonosor?“ Mazăre: „La anul o să fiu Ştefan cel Mare“

 


 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Carmen Florea
29.11.2013, 23:02:54

Mai scuteste lumea de prostalaul asta in vizita la Teodosie,trimis de Ilici,doar sunt 2 'colegi' de activitate securista. Ca sa vezi,chiar in Romania a trait sfantu' asta,care propavaduia ... Dar vreo sapa nu li se lipea de maini sfintilor,apostolilor,in rand cu robii la munca. Toate personajele aste salvatoare mai si munceau sau numai descantau de farmece? Asa s-a dus 'meseria' pe milenii,meserie importanta pt omenire: sa nu faci nimic in viata... Boboru' roman nu era acum 2000 ani,deci cine l-a distribuit ca 'ocrotitor' al sarmanutilor romani? Daca ii 'ocroteste' in halul asta,mai e putin si dispar... asa cum au venit... cu frunza dinainte.

-2 (4 voturi)
x cogito ergo sum
30.11.2013, 11:09:16

Ce sa caute sf Andrei in pestera ca omul de Neanderthal ? El a propovaduit evanghelia la oameni asa cum au facut si ceilalti apostoli nu s-a ascuns in pestera ca ursul la hibernare .Povesti pentru creduli !

-3 (3 voturi)
Modifică Setările