Constanţa

articolul anterior articolul urmator

UPDATE VIDEO Ziua Marinei Române. Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la eveniment

1
14 Aug 2020 20:42:48
Autor: Călin Gavrilaş
Klaus Iohannis la Ziua Marinei FOTO: Klaus Iohannis/Facebook
Klaus Iohannis la Ziua Marinei FOTO: Klaus Iohannis/Facebook

Anul acesta, Ziua Marinei Române se desfăşoară fără spectatori, în Portul Militar din Constanţa. La evenimente participă premierul şi preşedintele României.

UPDATE ora 11.00 Fregata „Regina Maria” iese în larg avându-l la bord pe preşedintele României şi pe prim-ministrul Guvernului. Ea va sta în poziţie fixă, iar celelalte nave ale Forţelor Navale Române vor defila prin faţa acesteia, dând onorul preşedintelui.

UPDATE ora 10.45 Klaus Iohannis: „Forţele Navale Române sunt parte importantă a Armatei României. Misiunile lor nu pot fi împlinite doar prin abnegaţia marinarilor, fiind nevoie de echipamente la cele mai înalte standarde. Alocarea a 2% din PIB a creat premizele dotării Armatei României. Mai multe resurse înseamnă şi condiţii mai bune de instruire a militarilor. navele române desfăşoară periodic misiuni şi exerciţii NATO. Îi felicit pe participanţii la exerciţiile multinaţionale.”

UPDATE ora 10.35 Klaus Iohannis: „Criza generată de pandemie reprezintă un test dur pentru capacitatea statelor. Rapiditatea cu care pandemia s-a propagat şi efectele produse ne arată cât de complexe şi impredictibile sunt ameninţările cu care ne confruntăm. Apreciez sprijinul acordat de către Forţele Navale MApN şi Ministerului Sănătăţii.”

„Statutul României de vector de stabilitate regională va continua să fie valorificat. Regiunea Mării Negre este o zonă de interes strategic pentru NATO şi UE. de aceea trebuie să fie un spaţiu sigur şi predictibil. Vom continua demersurile pentru sporirea prezenţei aliaţilor NATO pe teritoriul României, astfel încât securitatea naţională să fie întărită.”

UPDATE ora 10.00 Preşedintele Klaus Iohannis trece în revistă garda de onoare. Urmează ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, odată cu intonarea imnului de stat şi cu executarea a 21 de salve de tun.

UPDATE ora 9.45 Premierul României, Ludovic Orban, a sosit în portul Militar. La ora 10.00 este aşteptat preşedintele klaus Iohannis care va trece în revistă garda de onoare.

Ediţia din anul 2020 a Zilei Marinei Române este consacrată aniversării a 160 de ani de la înfiinţarea Marinei Militare moderne. Spre deosebire de alţi ani, când Forţele Navale Române organizau cel mai mare spectacol naval din ţara noastră, atât pe mare la Mangalia şi Constanţa, pe Dunăre la Brăila şi Tulcea, precum şi în alte oraşe porturi, anul acesta evenimentul este prezentat la o scară mai restrânsă, care păstrează, totuşi, câteva elemente tradiţionale.

Sursa Video: Primăria Constanţa
La Constanţa, va fi organizată sâmbătă, 15 august, o ceremonie militară şi religioasă, în interiorul portului militar, care va începe la ora 9.55, cu întâmpinarea Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, iar după trecerea în revistă a gărzii de onoare, la ora 10.00, este programat ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, odată cu intonarea imnului de stat şi cu executarea a 21 de salve de tun. În continuare, va fi oficiat serviciul religios, care va fi urmat de alocuţiunea preşedintelui ţării.


După ceremonia din portul militar, marinarii vor prezenta Exerciţiul naval întrunit „Forţele Navale Române 2020” (FNR-20), care se va desfăşura în acvatoriul portului Constanţa şi în rada exterioară a acestuia. Exerciţiul va debuta cu secvenţele de combatere a migraţiei transfrontaliere realizate de Garda de Coastă, urmate de acţiunile scafandrilor de luptă de distrugere a dispozitivelor de cercetare submarină.

În larg, navele aflate în dispozitivul fix vor respinge atacul aviaţiei inamice cu sistemele de artilerie de la bord. Protagoniştii acestei secvenţe sunt fregata „Regina Maria”, fregata „Mărăşeşti”, nava purtătoare de rachete „Lăstunul”, puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” şi dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”, iar rolul inamicului va fi jucat de aparatele de zbor ale forţelor navale şi aeriene române. Pentru această secvenţă demonstrativă, vor fi folosite aproximativ 1.200 de unităţi de muniţie.

FNR-20 continuă cu un exerciţiu demonstrativ de căutare şi atac asupra unui submarin inamic. Conform scenariului, un avion militar de patrulare şi cercetare francez (MPA Atlantique) va intercepta un submarin inamic în proximitatea portului Constanţa şi va transmite coordonatele acestuia unui elicopter Puma Naval, care va lansa o geamandură radio-hidro-acustică şi o torpilă antisubmarin.

Demonstraţiile de pe mare se încheie cu defilarea navelor militare. Echipajele navelor participante vor prezenta onorul oficialităţilor ambarcate la bordul fregatei „Regina Maria” şi al navei purtătoare de rachete „Lăstunul”, după care vor defila, în apropierea ţărmului, de la Constanţa până la Midia, oferind salutul lor publicului care se va afla pe faleza din Constanţa sau pe plajele din Constanţa, Mamaia şi Năvodari. Defilarea navelor va începe la ora 11.30, de la sud la nord, după care navele vor rămâne ancorate în raionul maritim din zona Cazinoului din Constanţa.

La Brăila şi Tulcea, sunt planificate sâmbătă, 15 august, de la ora 10.00, scurte ceremonii de ridicare a Pavilionului, Geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, după care acestea vor defila în formaţie, pe Dunăre, până la ora 11.00. La Bucureşti, este planificată o ceremonie restrânsă în Parcul „Regele Mihai I”, unde va fi ridicat Pavilionul, iar după oficierea unui serviciu religios va fi citit Ordinul comun al miniştrilor apărării naţionale, afacerilor interne şi transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor, privind sărbătorirea Zilei Marinei Române, şi se vor depune coroane de flori.

La Mangalia, ceremonia va fi organizată în interiorul portului militar, unde, după ridicarea Pavilionului, Geacului şi a Marelui Pavoaz, va fi citit ordinul comun al miniştrilor de resort şi va oficiat un serviciu religios.

*****

Defilarea navelor va fi deschisă de fregata „Mărăşeşti”, urmată de corveta turcească TCG „Heybeliada”, puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, nava hidrografică maritimă „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian”, dragorul maritim 25 „Locotent Lupu Dinescu”, nava Gărzii de Coastă „Ştefan cel Mare” şi nava „Apollo” a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.

În timpul defilării, navele vor fi survolate de elicopterele Forţelor Navale Române, elicoptere de luptă şi aeronave F-16 şi MiG-21 ale Forţelor Aeriene Române, o aeronavă americană de patrulare P-8 Poseidon şi o aeronavă franceză de cercetare MPA Atlantique.

După apusul soarelui, Ziua Marinei Române se va încheia cu aprinderea pavoazului electric la navele de pe mare.

Citeşte şi:

Pentru prima dată în 160 de ani, Ziua Marinei va fi sărbătorită online

Povestea primului Muzeu al Marinei Române, care a fost inaugurat de Ziua Armatei Române, la Mangalia

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

sida progresista
15.08.2020, 00:42:45

Defilarea navelor va fi deschisă de fregata „Mărăşeşti”, urmată de corveta turcească TCG „Heybeliada”, absolut rusinos. nave inamice defileaza de ziua Marinei.

-9 (9 voturi)
Modifică Setările