Prima şcoală de vară din învăţământul de Marină, încheiată cu succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima serie a programului Maritime Summer University, care a debutat, în 2014, în învăţământul superior de Marină, s-a încheiat duminică, 3 august, la Constanţa.

Un număr de 16 liceeni veniţi din toată ţara au avut prilejul să testeze timp de o săptămână viaţa de student la Marină, participând la un program organizat în premieră de Universitatea Maritimă din Constanţa. Printre aceştia s-au numărat şi 4 fete, care şi-ar dori să navige ca specialişti pe vas.

Beatrice Cucă are 17 ani şi este din Vâlcea. Învaţă la Colegiul Naţional Constantin Brâncoveanu din Horezu şi este elevă în clasa a XI-a la Mate-Info. Vizita la Universitatea Maritimă a fost o mare surpriză.

„Am auzit de program de la sora mea, care este studentă la Timişoara. Mi s-a părut demn de atenţie, aşa că m-am înscris în program. Mărturisesc că mi-a depăşit aşteptările. Cursurile, laboratoarele cu simulatoare şi toate obiectivele vizitate au fost foarte interesante. Din acest moment, Universitatea Maritimă este o opţiune pentru facultate, alături de Automatică. Despre Academia Navală nu am auzit, înseamnă că promovarea lor nu e destul de bună.

Meseria este de viitor, pentru că apa va exista mereu, transporturile vor funcţiona întotdeauna, aşa că nu se pune problema că aş rămâne fără obiectul muncii. Mi-ar plăcea să plec inclusiv în voiaje, m-aş pregăti pe partea de Mecanică. Ar fi satisfacţia mai mare să reuşesc pentru că, de obicei, este o specializare tipic masculină“, spune Beatrice.

Beatrice, Tudor şi Ana Maria - incântaţi de perspectiva UMC

image

Ana Maria Vasilică are tot 17 ani şi vine din Buzău. Ca Beatrice, nici Ana Maria nu are vreun marinar în familie. Dar tatăl ei i-a dat un sfat bun. „El mi-a vorbit prima dată despre meseria asta. M-a îndrumat spre Marină sau Medicină. Ambele sunt bănoase. Am găsit pe internet date despre acest program. Căutam o tabară la mare şi mi-am zis să încerc să îmbin utilul cu plăcutul“, este sinceră Ana Maria.

Fata este în ultimul an de liceu la Colegiul Naţional Bogdan Petriceicu Haşdeu din Buzău, la Mate-Info şi şi-ar dori să intre la UMC. „Facultatea este bine dotată cu laboratoare şi simulatoare şi nu am probleme că sunt mulţi băieţi şi puţin fete, ba chiar mi se pare un avantaj, pentru că mă împac bine cu colegii. Faptul că voi putea călători prin toată lumea este un bonus pentru alegerea mea“, arată Ana Maria. Ea şi-ar alege, însă, partea de Navigaţie ca specializare.

image

Tot Navigaţie ar fi şi alegerea lui Tudor Nemeş (17 ani) din Timişoara. Este în clasa a XII-a la Colegiul Economic F.S.Nitti, la profil de contabilitate. El ştie cu ce se mănâncă marinăria, de la unchiul său, căpitan de vas. „Am văzut aici la universitate dotări de ultimă generaţie şi m-ar încânta să merg peste hotare. Într-a XII-a mă voi hotărî unde dau la facultate, iar UMC a intrat pe lista mea scurtă“, râde Tudor.

Organizat de Liga Studenţilor, programul Maritime Summer University s-a derulat în perioada 25 iulie - 3 august şi a pus la dispoziţie locuri pentru elevi de clasa a X-a şi a XI-a din toată ţara. „Am vrut să ne asigurăm că mesajul nostru ajunge în toate colţurile ţării şi în felul acesta ne vin studenţi nu doar mulţi, ci şi foarte buni“, spun reprezentanţii ligii.

image

Liceenii au urmat un program de cursuri, seminarii şi laboratoare reprezentative pentru anul I, II şi III de studiu, susţinute de cadrele didactice ale Universităţii Maritime din Constanţa. Taxa de participare a fost de 200 lei pentru cei din afara Constanţei, iar pentru constănţeni, care nu au nevoie de cazare şi masă, taxa este de 100 lei. Elevii au participat la cursuri, au stat în cămin, au vizitat portul, oraşul şi staţiunea, au făcut cursuri de yachting - pentru a alege facultatea în cunoştinţă de cauză.

Vă mai recomandăm

Premieră. Experimentează viaţa de student la Marină, cu Maritime Summer University

Liceeni din toată ţara fac cursuri la Universitatea Maritimă din Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite