Primar: „Până la finele lui martie vom şti calendarul de restaurare a Cazinoului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazinoul din Constanţa, aproape o ruină Foto arhivă
Cazinoul din Constanţa, aproape o ruină Foto arhivă

Decebal Făgădău, primarul Constanţei, a anunţat că până la finele lui martie se va şti exact calendarul de restaurare al Cazinoului. Edilul-şef a precizat că municipalitatea va iniţia un sondaj printre locuitorii oraşului care îşi vor exprima opinia privind utilizarea se urmează să fie dată edificiului-simbol de la Marea Neagră.

Primarul Decebal Făgădău a declarat pentru Radio Constanţa că, în urma ultimei întâlniri de lucru pe tema Cazinoului avută cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii, s-a stabilit scrierea unei teme noi de proiectare pentru eliberarea unui nou certificat de urbanism şi a construirii unei echipe mixte de proiect.

El a precizat că proiectul de reabilitare a Cazinoului nu se modifică, dar trebuie adaptat conform cu schimbările legislative care s-au produs de la declanşarea procedurii de reabilitare.

Edilul-şef al Constanţei a menţionat că municipalitatea va face un nou sondaj de opinie printre constănţeni, după modelul celui privind accesul în zona peninsulară a oraşului. De data aceasta, locuitorii Constanţei îşi vor exprima opinia privind utilitatea ce ar urma să-i fie dată Cazinoului după reabilitare.

„Profităm de această actualizare a legislaţiei şi îi întrebăm pe constănţeni care este destinaţia pe care şi-o doresc pentru Cazino, evident, trebuie să fie una publică. Vom face un sondaj. El va fi trimis spre consultare constănţenilor şi sper să primim un feedback la fel de bun ca şi cel de la Regulamentul de circulaţie în Zona Peninsulară, unde am primit peste 4.500 de răspunsuri“, a afirmat Făgădău.

Primarul Constanţei a specificat că până la sfârşitul lunii martie va exista un calendar clar al restaurării Cazinoului.

Totodată el a susţinut că doreşte ca municipalitatea să preia, până la reabilitare, administrarea spre restaurare a acestei clădiri emblematice a oraşului Constanţa.

„Noi am avut o hotărâre de Consiliu Local la o solicitare a dânşilor. Dânşii au spus că nu au alocare bugetară până când nu începe efectiv investiţia. Tocmai de aceea vom stabili, în săptămânile următoare, ce avem fiecare de făcut. Eu militez ca, de această conservare, de pază şi de ţinere, măcar în stadiul actual, să se ocupe municipalitatea, până când Compania Naţională de Investiţii va identifica, prin licitaţie, un consorţiu care să se ocupe de proiectare şi execuţie“, a mai spus Decebal Făgădău. 

Cazinoul din Constanţa a fost inclus, la propunerea Asociaţiei ARCHÉ din România, pe lista scurtă a celor mai periclitate monumente ale Europei în anul 2018. Alături de 11 edificii de patrimoniu de pe tot continentul, Cazinoul va concura pentru finala în care 7 monumente din Europa aflate în stare de degradare se vor afla în atenţia Comunităţii Europene, în Anul Patrimoniului Cultural. Lista acestora va fi cunoscută la 15 martie.

Soarta Cazinoului este neclară, pentru că proprietarul Primăria Constanţa şi administratorul actual Compania Naţională de Investiţii se contrazic în privinţa responsabilităţiii privind conservarea edificiului. Conservarea ar fi singura soluţie pentru ca monumentul de patrimoniu naţional să nu se degradeze iremediabil.

Năruirea va fi deznodământul dacă monumentul de patrimoniu naţional, unul dintre cele mai frumoase edificii din România, nu va fi scos din încâlceala legislativă în care autorităţile l-au băgat. 

Cele două instituţii au încheiat în 2014 un protocol prelungit în 2017 pentru „demararea lucrărilor de consolidare şi restaurare“ pe care urmează să o facă CNI în decurs de 2 ani.

Direcţia de Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa va consulta protocolul pentru a vedea cui aparţine totuşi responsabilitatea conservării Cazinoului. Instituţiei în cauză i se va pune în vedere să îşi intre în atribuţii.

În acest moment, orice achiziţie publică pentru reabilitarea Cazinoului a fost anulată în instanţă (s-a întâmplat de trei ori în doi ani), ca urmare a contestaţiilor succesive la contestaţii, ce au împiedicat atribuirea contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor.

Ca atare, Compania Naţională de Investiţii (CNI) trebuie să reia, pentru a patra oară, procedura de atribuire a contractului. Pentru aceasta trebuie refăcute studiile, expertizele şi calculele privind starea din acest moment a clădirii ce se degradează neîntrerupt, fiind neîngrijit, neprotejat şi supus intemperiilor vremii.

Toate aceste etape vor avea un cost mărit pentru că avariile au devenit inevitabil mai mari, mai multe.

„Cazinoul nu mai are curent electric să poată fi încălzit, reţeaua de conducte de apă a devenit inutilizabilă şi aşa mai departe, astfel că lucrările vor costa acum mai mult, de la 7 milioane euro cât erau estimate. Cui îi convine asta?“ - a atras atenţia arhitectul Radu Cornescu, de la Ordinul Arhitecţilor din România - filiala Dobrogea. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Restaurarea Cazinoului din Constanţa, la a patra strigare. Situaţia este critică: „Trebuie conservat de urgenţă, altfel se prăbuşeşte acoperişul“

FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa, inclus pe lista celor mai periclitate monumente ale Europei, în Anul Patrimoniului Cultural

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite