Primăria Constanţa somată să elimine obiectele de unică folosinţă, la acţiunile de protocol şi la evenimentele publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Constanţa este somată să renunţe la obiectele de unică folosinţă şi să interzică utilizarea acestora la acţiunile de protocol şi la evenimentele publice organizate la Constanţa şi în Mamaia.

O petiţie pentru eliminarea obiectelor din plastic, de unică folosinţă, din cadrul activităţii Primăriei Constanţa a fost creată de ONG Mare Nostrum, care solicită municipalităţii să se ralieze Strategiei la Nivel european privind Materialele Plastice, adoptată în 2018 de Comisia Europeană, luând astfel exemplul altor oraşe din ţară:

  • Propunerea şi aprobarea unei hotărâri de Consiliu Local privind interzicerea utilizării/distribuirii obiectelor de unică folosinţă, confecţionate din plastic în cadrul evenimentelor organizate intern/ acţiuni de protocol, cât şi a evenimentelor finanţate pe raza municipiului Constanţa şi a staţiunii Mamaia, de către Primăria Municipiului Constanţa, pe modelul hotărârilor similare din Sibiu şi Arad. În categoria de obiecte de plastic de unică folosinţă intră tacâmuri, pahare, paie, farfurii de unică folosinţă şi alt tip de obiecte al căror unic scop este acela de a creşte cantitatea de deşeuri urbane şi marine. Hotărârea să se aplice şi instituţiilor publice din subordinea Primăriei Municipiului Constanţa.
  • În acelaşi timp, prin aceeaşi hotărâre CL, cerem înlocuirea obiectelor din plastic cu alternative durabile, refolosibile şi biodegradabile.
  • Adoptarea unei strategii locale responsabile faţă de mediu, pentru implementarea unei economii circulare, cu scopul de a proteja mediul de poluarea cu plastic.
  • Organizarea unei consultaţii publice privind această iniţiativă, la care să participe ONG-uri şi asociaţii de profil, firme implicate în evenimentele de pe raza municipiului, precum şi societatea civilă.

„În monitorizările efectuate de ONG Mare Nostrum la începutul sezonului estival confirmă rezultatele obţinute în urma monitorizărilor anterioare: plajele de pe litoralul românesc ajung sufocate de deşeuri: 12.518 deşeuri identificate şi eliminate în sesiunea din aprilie, cu 200 deşeuri mai mult decât aprilie 2018. La nivel de categorii deşeuri, materialul polimeric artificial a predominat (7.009), reprezentând 56% din totalul elementelor identificate. Pe locul 2 se află  elementele din metal, iar pe locul 3 cele din categoria sticlei/ceramicii. În primăvara lui 2019, cele mai multe elemente inventariate au fost mucurile de ţigară, care au atins numărul de 1.860, cele mai multe fiind pe sectorul din Constanţa.  Locuri fruntaşe ocupă şi piesele din plastic mai mari de 2.5 cm, pungile din plastic, precum şi ambalajele de plastic. 

Considerăm că în acest fel, prin adoptarea unei economii circulare, municipiul Constanţa se va alinia standardelor europene, stimulând creşterea şi inovarea. Potrivit noilor strategii europene, toate ambalajele din plastic de pe piaţa UE vor deveni reciclabile până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosinţă va fi redus. Mai mult, printre măsurile menţionate în planul de acţiuni al Comisiei Europene se numără „favorizarea materialelor plastice reciclate şi reutilizabile în achiziţiile publice”. Această iniţiativă contribuie direct la un management mai bun al deşeurilor menajere din oraş, ţinând cont de faptul că la nivelul anului 2017, Constanţa recicla 2,72% din deşeurile menajere generale, cu mult sub media europeană de 10% (Informaţii conform Raportului de Mediu elaborate de APM Constanţa)“, scrie Mare Nostrum. 

„Orice schimbare are un început, iar noi suntem cei care pot face primul pas! Dacă şi tu vrei fără deşeuri din plastic în Constanţa la evenimentele mari, semnează petiţia noastră!“, invită ecologiştii.  

Pe aceeaşi temă: 

De ce mor delfinii din Marea Neagră. Pescuiţi în plase, vânaţi de turişti, sfârşesc în agonie, lipsiţi de auz şi de glas

Ambalajele de plastic ar putea fi interzise la evenimentele publice. Cât sunt amenzile

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite