Principele Nicolae al României, oaspetele Constanţei. Alteţa Sa Regală lansează cartea care îi arată „Drumul spre casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principele Nicolae este cel mai tânăr membru al Casei regale a României
Principele Nicolae este cel mai tânăr membru al Casei regale a României

Nepotul Regelui Mihai, principele Nicolae al României, îşi lansează la Constanţa cartea căruia i-a fost subiect. „Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României“ este prima carte dedicată celui mai tânăr membru al Casei Regale a României.

Curtea Veche Publishing lansează miercuri, 21 mai, ora 18.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, prima carte dedicată celui mai tânăr membru al Casei Regale a României, în colecţia Cărţi Regale.

„Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României“ va fi prezentată constănţenilor în prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Nicolae al României. Volumul face parte din colecţia Cărţi Regale de la Editura Curtea Veche.

Alături de Alteţa Sa Regală vor lua cuvântul: Iren Arsene (director, Curtea Veche Publishing) şi Florin Anghel (prorector, Universitatea Ovidius Constanţa). Oficiile de gazdă vor fi realizate de Gabriel Custurea (director, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa).

Evenimentul face parte dintr-un turneu naţional de promovare al apariţiei editoriale. Până acum, peste o mie de cititori din ţară au participat la lansările de la Bucureşti, Târgu Mureş, Sibiu, Sebeş, Alba Iulia, Cluj şi Piteşti. Intrarea este liberă şi include o sesiune de autografe.

Viaţa unui principe

Principele Nicolae a României (29 ani) este fiul Principesei Elena, a doua născută a cuplului regal. Are o soră mai mică, Elisabeta-Karina (26 ani). Cartea vorbeşte despre copilăria şi adolescenţa ASR Principelui Nicolae al României, despre studiile şi experienţa comunitară, despre primele sale călătorii şi expediţii, sporturile extreme pe care le practică, interesele şi activităţile întreprinse în folosul ţării noastre. Se bazează pe amintirile Alteţei Sale Regale şi prezintă documente, fotografii, obiecte personale, dar şi lucruri ce fac parte din Colecţia Regală, unele dintre ele fiind redate în premieră. „Principele Nicolae continuă să călătorească, să cunoască lumea şi, mai ales, să se cunoască pe sine. Să-l însoţim mai departe în această aventură!“, îl prezintă autorul Filip-Lucian Iorga.

Principesa moştenitoare Margareta a României este încrezătoare în viitorul Principelui Nicolae, nepotul său. „Principele Nicolae iubeşte foarte mult România şi simte că aici e acasă. Cred că asta îl va ajuta să învingă toate dificultăţile, să înveţe despre ţară şi să-i sprijine pe oamenii ei. Este un principe al generaţiei sale şi am toată încrederea că îşi va păstra echilibrul, modestia, şi că strălucirile trecătoare nu-i vor răpi din generozitatea şi din luciditatea pe care le are astăzi. Am speranţa că românii îi vor acorda din ce în ce mai multă încredere şi afecţiune“, declară Principesa Margareta.

Principele nicolae

„Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României“, apărut la Curtea Veche Publishing, completează colecţia dedicată Familiei Regale. „Cartea vine în sprijinul tinerilor, şi nu numai, drept model de eleganţă şi implicare în societate. Cititorii vor descoperi nu doar faptul că ASR Principele Nicolae se implică în acţiuni umanitare, ecologice şi educative, dar şi aspecte din viaţa sa de zi cu zi, poveşti pline de tâlc din expediţii şi întâmplări ce arată pasiunea pentru sporturile extreme“, arată editorii de la Curtea Veche.

Volumul este disponibil pe www.curteaveche.ro şi în toate librăriile din ţară la preţul de 31 lei.

Iată programul lansării, care are un ritual special, fiind vorba despre un eveniment de talie regală.

Data: 21 mai 2014
Locaţie: Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (Piaţa Ovidiu nr. 12)
Ora de începere: ora 18.00
Oficii de gazdă: Gabriel Custurea (Director, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa)
Vorbitori: ASR Principele Nicolae al României, Iren Arsene (Director, Curtea Veche Publishing), Florin Anghel (Prorector Universitatea Ovidius din Constanţa)

Propunere desfăşurător:
Sosirea ASR Principelui Nicolae al României. Întâmpină: Iren Arsene (Director, Curtea Veche Publishing), Gabriel Custurea (Director, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa)
18.00 – Oficii de gazdă: Gabriel Custurea (Director, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa) - câteva cuvinte de bun venit, prezentarea invitaţilor, realizarea trecerii între vorbitori şi anunţarea sesiunii de autografe
18.05 – Cuvântul Iren Arsene (Director, Curtea Veche Publishing)
18.10 – Cuvântul Florin Anghel (Prorector Universitatea Ovidius din Constanţa)
18.15 – Cuvântul ASR Principele Nicolae al României
18.20 – Sesiune de autografe ASR Principele Nicolae al României

Eticheta în prezenţa Familiei Regale a României  
 
În scris  
 
Scrisorile adresate Regelui au pe plic menţiunea: "Majestăţii Sale Regelui  Mihai I al României". În interiorul scrisorii, se poate relua în colţul din dreapta sus aceeaşi menţiune. În textul scrisorii, formula de început este "Sire". Pentru Regină, menţiunea de pe plic este "Majestăţii Sale Regina Ana a României". În interiorul scrisorii, se poate reluă în colţul din dreapta sus aceeaşi menţiune. În textul scrisorii, formula de început este "Majestatea Voastră" sau „Majestate”. În scrisori, că şi în adresarea verbală, este de dorit evitarea formulei "dumneavoastră" şi folosite formele "Majestăţii Voastre", "al Majestăţii Voastre", "pentru Majestatea Voastră" etc.
Scrisorile adresate Principesei Moştenitoare Margareta au pe plic menţiunea: "Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare a României". La începutul scrisorii, formulă de adresare directă este: "Alteţa Regală" sau "Alteţa Voastră Regală".
Pentru Principele Radu, menţiunea de pe plic este "Alteţei Sale Regale Principele Radu al României". La începutul scrisorii, formulă de adresare directă este: "Alteţa Regală" sau "Alteţa Voastră Regală".
Pentru Principesele Elena, Irina, Sofia şi Maria, scrisorile au pe plic menţiunea: "Alteţei Sale Regale Principesa Elena a României" şi aşa mai departe, pentru fiecare dintre celelalte fiice ale Majestăţii Sale. La începutul scrisorii formulă de adresare directă este: "Alteţa Regală" sau "Alteţa Voastră Regală".
Pentru Principele Nicolae, menţiunea de pe plic este "Alteţei Sale Regale Principele Nicolae al României". La începutul scrisorii, formulă de adresare directă este: "Alteţa Regală" sau "Alteţa Voastră Regală". De asemenea, pentru Principesa Moştenitoare, Principese şi Principi, va fi evitată formulă "dumneavoastră" şi folosite formele: "al Alteţei Voastre Regale", "pentru Alteţa Voastră Regală" etc. Numai în scris, se poate folosi în loc de "Majestăţile Lor" formulă "MMLL", în loc de "Alteţa Să Regală", formulă "ASR" şi în loc de "Alteţele Lor Regale", formula "AALLRR".  

În întâlniri  
La sosirea (într-o clădire sau într-un spaţiu exterior) şi la plecarea membrilor  Familiei Regale este obişnuit că persoanele prezente să salute astfel: bărbaţii cu un gest scurt de înclinare a capului (fără înclinarea corpului), iar femeile cu o reverenţă. Acest lucru este valabil în faţa Regelui, Reginei, Principesei Moştenitoare, Principeselor şi Principilor. Aceeaşi regulă este respectată şi de membrii Familiei Regale faţă de rudele aflate într-o poziţie superioară de titlu sau vârstă (inclusiv dacă e vorba de soţie, frate, soră, mamă sau tata). Nu este indicat să se întindă mâna din proprie iniţiativă, ci numai dacă unul dintre membrii Familiei Regale o oferă. În cadrul întâlnirilor cu membrii Familie Regale, formulele directe de adresare sunt următoarele:  
 
Pentru Rege: «SireA» sau «Majestatea VoastraA».  
Pentru Regină: «Majestatea VoastraA».  
Pentru Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Elena, Principele Nicolae, Principesele Irina, Sofia şi Măria, «Alteta Voastră Regală».
Dacă Majestăţile Lor se află împreună cu Alteţele Lor Regale, se poate folosi la începutul unui discurs sau luare de cuvânt formulă generală: "Majestăţile Voastre, Alteţele Voastre Regale".
Nu este indicat să se stea pe scaun atunci când vreunul din membrii Familiei Regale stă în picioare. Totodată, la intrarea în încăpere a unuia dintre membrii Familiei Regale, invitaţii sunt rugaţi să se ridice. Regula se aplică şi membrilor Familiei Regale. Ei se ridica în picioare atunci când intră în încăpere un alt membru al Familiei, într-o poziţie superioară în titlu sau vârstă.
În cazul unei conversaţii obişnuite, particulare, este de dorit că Regele să înceapă discuţia, nu invitaţii. Dacă Regele nu este prezent, următorul membru al Familiei Regale (în ordinea de la sfârşitul acestui text) o va face. De asemenea, este de dorit că invitaţii să nu întrerupă membrii Familiei Regale atunci când aceştia susţin o conversaţie.
Fumatul în prezenţa membrilor Familiei Regale este considerat o impoliteţe. În prezenţa membrilor Familiei Regale, în nici o împrejurare (publică, oficială sau particulară) nu este de dorit să se folosească telefonul mobil. În reşedinţele regale, folosirea telefonului mobil şi fumatul sunt interzise.  
În cazul unui dineu, toţi cei prezenţi aşteaptă ca Regele să se aşeze primul, iar la plecare toată lumea se va ridica atunci când Regele s-a ridicat. Nu este indicat ca invitaţii să se ridice în timpul mesei. în prezenţa Regelui la masă, nimeni (nici membrii Familiei Regale) nu poate începe un nou fel de mâncare înaintea Regelui. Dacă Regele nu este prezent, regulile de mai sus se aplică următorului în ordinea membrilor Familiei Regale (menţionată la sfârşitul textului).
Este nepotrivit să se ceară unuia dintre membrii Familiei Regale să transmită un mesaj verbal sau scris ori să transporte un comision, un cadou, flori etc., nici măcar atunci când obiectul transmis are că destinatar pe Majestatea Sa. Acest lucru se poate face prin Secretariatul Regal, prin Protocolul Casei, telefonic sau prin poştă. De asemenea, este nepotrivit să se ceară sau să se ofere membrilor Familiei Regale cărţi de vizită. Toate contactele Casei Majestăţii Sale sunt disponibile pe Internet sau pot fi oferite de angajaţii Casei.
În cazul în care unul sau mai mulţi membri ai Familiei Regale participă în calitate de invitaţi la un eveniment public ce implică un amplasment pe scaune sau la mese (dineu, prânz, spectacol de gală, conferinţe, reuniuni), este necesară consultarea Secretariatului Regal în prealabil.  
 
Ţinuta potrivită pentru vizitele la Familia Regală  

Dacă întâlnirea este privată, de lucru sau are statut de audienţă, atunci este de preferat că bărbaţii să poarte costum de culoare gri închis în cursul zilei şi albastru închis în cursul serii, cu cravată. Pentru femei este recomandabilă o ţinută potrivită cu momentul zilei şi cu locul vizitat (taior sau rochie de zi în cursul zilei şi rochie lungă sau trei-sferturi seară). Militarii sunt rugaţi să folosească ţinută militară adecvată momentului zilei şi anotimpului.
Dacă întâlnirea este oficială sau publică, Secretariatul Regal va aduce la cunoştinţă, încă de la momentul trimiterii invitaţiei, în legătură cu ţinuta, în cazul în care ar diferi de cele menţionate la paragraful precedent. Ordinea intrării şi ieşirii dintr-o sală a membrilor Familiei Regale a României, ordinea aşezării în împrejurări publice, ordinea aşezării la masă, ca şi ordinea liniei de primire a invitaţilor (atunci când Familia Regală e gazdă) este următoarea: Majestatea Sa Regele, Majestatea Sa Regina, A.S.R. Principesa Moştenitoare, A.S.R. Principele Radu, A.S.R. Principesa Elena, A.S.R. Principele Nicolae, A.S.R. Principesa Irina, A.S.R. Principesa Sofia, A.S.R. Principesa Maria. Soţii şi copii Principeselor se aşează astfel: soţul după soţie şi copiii (în ordinea vârstei) după tată.  

Vă mai recomandăm

Un tânăr de excepţie: Principele Nicolae!

Principele Nicolae: „Îmi doresc să duc mai departe munca dificilă pe care au început-o membrii Familiei Regale“. Principele, în ipostaze inedite


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite